Κοζάνη: Έλλειψη ξύλων στην αγορά λόγω της μεγάλης ζήτησης!



kausoksila_banner9786Μεγάλη είναι η έλλειψη στην αγορά σε ό,τι αφορά τα ξύλα για καύσιμη ύλη, αφού τα νοικοκυριά της Κοζάνης αλλά και ευρύτερα της περιοχής φαίνεται πως το έχουν γυρίσει στις ξυλόσομπες σε ό,τι αφορά τη θέρμανσή τους μιας και το πετρέλαιο θέρμανσης έχει φτάσει στα ύψη και η τιμή του σαφέστατα συμπαρασύρει και την τηλεθέρμανση! Μάλιστα αρκετές οικογένειες μη έχοντας άλλη οικονομική δυνατότητα και με οικτρά οικονομικά και μειωμένα έσοδα, δεν έχουν άλλη λύση παρά να καταφεύγουν στα ξύλα για να ζεσταθούν!

Έτσι εδώ και λίγο η αγορά ξύλου είναι σε έλλειψη, λόγω στροφής του κόσμου στους λέβητες ξύλου, τα τζάκια και τις ξυλόσομπες. Με συνέπεια οι ιδιοκτήτες μαντρών με καυσόξυλα να μην μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του κόσμου. Όπως είπε χαρακτηριστικά στον ΠΛ ο Ευθύμιος Μπάμπος, «υπάρχει ζήτηση , πολύ μεγάλη και πάρα πολύ κρύο, αλλά δεν υπάρχει καθόλου ξύλο. Έρχονται πολλοί καταναλωτές και ζητούν ξύλο και εγώ δεν μπορώ να τους εξυπηρετήσω».

Ο ίδιος πρότεινε να βρεθεί κάποια λύση από το δασαρχείο και να μπορέσει κάπως να επιτρέψει την υλοτομία σε σημεία της Κοζάνης, ευρύτερα του Νομού, ώστε να εξυπηρετηθεί ο κόσμος, με μερικά ξύλα. Αυτό δεν γίνεται για να κερδίσουν οι ιδιοκτήτες και οι έμποροι αλλά για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το δριμύ ψύχος και τον χειμώνα. Μάλιστα επεσήμανε ότι και οι και από τις γύρω περιοχές, όπως το Βέρμιο, η Παναγία η Σουμελά και η περιοχή της Νάουσας, από τις οποίες προμηθεύεται ξηλεία τα αποθέματα έχουν τελειώσει!

Σε ότι αφορά τις τιμές, αυτή τη στιγμή πωλούνται κατά 120 ευρώ τον τόνο (ξεκίνησαν τη σεζόν με 115 ευρώ όπως τονίζει ο ίδιος). Οι έμποροι και οι προμηθευτές κάνουν προσπάθειες να φέρουν εισαγόμενη ξυλεία, ή και από άλλες περιοχές, αλλά αυτό κατέστη αδύνατο. «Οι τιμές είναι ικανοποιημένες μόνο για τον πελάτη και όχι για εμάς. Είχαμε καταλάβει ότι υπάρχει μια οικονομική δυσχέρεια αλλά για εμάς είναι δύσκολο…

«Το χιόνι, το κρύο και η ζήτηση του κόσμου, είναι η αλήθεια πως μας έπιασαν και εμάς λίγο αδιάβαστους. Προσέθεσε, μάλιστα, πως πέρυσι αρκετά ξύλα του έμειναν απούλητα, λέγοντας μάλιστα πως αν τα ξύλα αυτά μείνουν απούλητα τη μια χρονιά δεν μπορούν να μείνουν δεύτερη γιατί χαλάνε! Επίσης, επεσήμανε ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσει να βρεθεί τώρα ξυλεία, και πως όσοι θέλουν να εξυπηρετηθούν μάλλον αν δεν έχουν κάνει κουμάντο από πριν, θα δυσκολευτούν πολύ και ενδεχομένως να καταφύγουν –εάν αυτό είναι εφικτό οικονομικά- στο πετρέλαιο…

Πρωινός Λόγος

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.