Καστοριά: Τα φασόλια της… οργής! (Όλο το χρονικό της διαμάχης)



ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ “ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ” ΦΑΣΟΛΙΩΝ

Κεραυνός εν αιθρία ή κοινό μυστικό, αποτελούν οι αποκαλύψεις στην Βουλή, του υφυπουργού Γ. Δριβελέγκα, για παράνομες “ελληνοποιήσεις” φασολιών, στην ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς και…των Πρεσπών, που άφησαν όμως εμβρόντητο, τον γαλάζιο βουλευτή Ζ. Τζηκαλάγια.

Η αλήθεια είναι ότι το θέμα αυτό, έχει προϊστορία και απασχολεί την τοπική κοινωνία από τις αρχές του 2008, όταν, για πρώτη φορά το ανέδειξε, ο τότε επικεφαλής της μειοψηφίας και νυν Δήμαρχος Ορεστίδας Πάνος Κεπαπτσόγλου. Ο οποίος αν και επικεφαλής της μοναδικής πιστοποιημένης εταιρείας τυποποίησης φασολιών στο νομό, αποφεύγει συστηματικά τον τελευταίο καιρό, να πάρει δημόσια θέση στο ζήτημα αυτό, παρά τις κατηγορίες που εκτοξεύονται από ορισμένες πλευρές, ότι η AGROKA, επιβάλλει “χαράτσι” 0,50 ευρώ ανά συσκευασία, για την παραχώρηση του ΠΓΕ σε ιδιώτες!

Οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν, μετά τις αποκαλύψεις Δριβελέγκα στην Βουλή, απλά θα επιβεβαιώσουν το ρεπορτάζ της “Καστοριανής Εστίας” εκείνης της περιόδου (12-2-2009) το οποίο αναδημοσιεύουμε για του λόγου το αληθές, αλλά και για να φρεσκάρουμε την μνήμη ορισμένων… λωτοφάγων, που αντί για φασόλια, κάνουν “πατάτες” στην Βουλή, ευτυχώς σε άδεια έδρανα και υπό τις επιδοκιμασίες ενός λάτρη της Καστοριάς, του προεδρεύοντος κ. Βάίτση…

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της “Κ.Ε.” στις 12-2-2009 είχε ξεσπάσει άγριος πόλεμος στο παρασκήνιο των εταιριών, που δραστηριοποιούνται στην τυποποίηση φασολιών, με έπαθλο την πιστοποίηση Π.Γ.Ε. (Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης) που κατέχει μέχρι τώρα προνομιακά η απαξιωμένη AGROKA!

Αυτό το προνόμιο, ο μεγαλομέτοχος της AGROKA, που είναι ο Δήμος Αργούς Ορεστικού με ποσοστό 78%, το είχε εκχωρήσει σε ιδιωτικές εταιρείες του κλάδου, αντί… πινακίου φακής, μ’ ένα απλό συμφωνητικό, που αποτελεί μνημείο αποικιοκρατικής αντίληψης, προς τους παραγωγούς – μετόχους της εταιρείας!

Το θέμα ανέδειξε πρώτη φορά, η μειοψηφία του Δ.Σ. του Δήμου Αργούς Ορεστικού, στην συνεδρίαση της 7 Ιουλίου 2008, όταν ο επικεφαλής της Πάνος Κεπαπαπτσόγλου, κατηγόρησε την Διοίκηση της AGROKA για “εσκεμμένη απραξία και μεθοδευμένη ενίσχυση των μεσαζόντων”! Τότε είχαν δοθεί στην δημοσιότητα στοιχεία, που αποδείκνυαν ότι η AGROKA, αντί να κάνει χρήση των προνομίων της και να παίξει καθοδηγητικό ρόλο στον χώρο, αδράνησε σκόπιμα, με αποτέλεσμα κάποιες άλλες ιδιωτικές εταιρείες, να αναλάβουν τα ηνία και να διαμορφώσουν αυτές τις τιμές των φασολιών στην τοπική αγορά.

Επιπλέον, κατά καιρούς, έγιναν σοβαρές καταγγελίες παραγωγών της περιοχής, ότι διάφοροι επιχειρηματίες, ελληνοποιούν μεγάλες ποσότητες φασολιών από την γειτονική Αλβανία, τα οποία προωθούν στην εγχώρια αγορά ως καστοριανά!
Μια μάλιστα από τις εταιρείες αυτές, παρότρυνε ορισμένους παραγωγούς, που έμειναν “άστεγοι” από την καθίζηση της AGROKA, να προχωρήσουν στη σύσταση μη κερδοσκοπικής εταιρείας, με την ίδια επωνυμία, για να διεκδικήσουν το δικό τους Π.Γ.Ε. από την ευρωπαϊκή επιτροπή και να λειτουργήσουν ανεξάρτητα από την AGROKA,

Αποκορύφωμα αυτού του ανταγωνισμού, μέχρι τελικής πτώσης, αποτελεί η ευθεία επίθεση που εξαπέλυσε πρόσφατα η AROSIS εναντίον της AGROKA, με πολύ σκληρές εκφράσεις, που όμως έμειναν αναπάντητες κάτω από το φάσμα μιας οιονεί “ένοχης σιωπής”! Ξεπερνώντας κατά πολύ τα όρια της ευπρέπειεας του διαλόγου, η εταιρεία AROSIS, που δραστηριοποιείται κι αυτή στον κλάδο της τυποποίησης και διακίνησης οσπρίων, καταγγέλει ότι:

Ή AGROKA με μηδενικό τζίρο τα τελευταίο χρόνια, έχοντας απωλέσει την εμπιστοσύνη όλων των φασολοπαραγωγών του νομού, με τον εξοπλισμό της να είναι πλέον απαρχαιωμένος, αδυνατεί πλήρως να εκπροσωπήσει στην αγορά τους αγρότες, το παραπάνω προϊόν και τον τόπο μας”.

Εν τω μεταξύ η AGRINO, μια από τις ηγέτιδες δυνάμεις στο χώρο των οσπρίων, εξακολουθεί στην διαφημιστική καμπάνια της, να χρησιμοποιεί το Π.Γ.Ε. της AGROKA και να προβάλλει στις συσκευασίες των προϊόντων της, ως ονομασία προέλευσης, τα Λακκώματα Καστοριάς, που συμπτωματικά είναι και η έδρα του συσκευαστηρίου – διαλογητηρίου της AGROKA!
Την διείσδυση αυτή της AGRINO στην τοπική αγορά, δεν είδε με καλό μάτι η AROSIS και γι’ αυτό θεώρησε υπεύθυνη την AGROKA, προς την οποία επιτέθηκε με μεγαλύτερη σφοδρότητα, από την πρώτη φορά, λέγοντας: Ή εμμονή της AGROKA να διεκδικεί μόνο για την ίδια ένα σήμα (Π.Γ.Ε.) που δεν έχει ποτέ τιμήσει και χρησιμοποιήσει, έχει μια μόνο λογική εξήγηση: Θέλει να το κατέχει και να το νοικιάζει ως εμπορεύσιμο είδος σε αυτούς που μπορούν να το τιμήσουν”!

Η επίθεση που εξαπέλυσε η AROSIS εναντίον της AGROKA και του ανήμπορου να αντιδράσει προέδρου της Ν. Τοτονίδη, έχει μια λογική εξήγηση, την οποία αποκαλύπτει η ίδια λίγο παρακάτω: Στις 4-2-2009 πραγματοποιείται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η εξέταση του αιτήματος της ομάδας “Η Αρωση” (ομάδα παραγωγών) να μπορεί και αυτή να χρησιμοποιεί το σήμα είτε συσκευάζοντας η ίδια η ομάδα τα φασόλια είτε κάποια συμβεβλημένη μ’ αυτή επιχείρηση” (δηλ. η εταιρεία AROSIS).
Και για να δραματοποιήσει περισσότερο τις διεκδικήσεις της, η AROSIS ρίχνει το “πάρθειο βέλος”, με τη μορφή προειδοποίησης: “Αν η απόφαση είναι αρνητική, η Καστοριά θα χάσει το βασικότερο διαβατήριο για την πώληση του θησαυρού της, που λέγεται Φασόλια Γίγαντες – Ελέφαντες Καστοριάς”!

Αν πιστεύεται ότι οι διεκδικήσεις της AROSIS , δεν έχουν ιδεολογικό υπόβαθρο, πλανάσθε πλάνην οικτρά! Ιδού ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα: “Το Π.Γ.Ε. δεν ανήκει ούτε στην /AGROKA ούτε στην AROSIS. Ανήκει στον τόπο και κυρίως στους αγρότες της Καστοριάς. Αν δεν τους επιτρέψουμε να το χρησιμοποιούν, διαπράττουμε έγκλημα, που θα ακολουθεί και τις επόμενες γενιές αγροτών, διότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Ένωση να αφαιρέσει το σήμα από το παρόν προϊόν αν ανακαλύψει την ανύπαρκτη εμπορικά AGROKA”! Απέναντι σ’ αυτό τον καταιγισμό μομφών και διασυρμών, η AGROKA προτίμησε για άλλη μια φορά, το “στρίβειν”, προσπαθώντας να υποβαθμίσει το γεγονός! Όπως έκανε πάντα!

Για να αποδειχθεί προφητικός ο Πάνος Κεπαπτσόγλου όταν έλεγε πριν από μήνες: Ή απραξία της AGROKA είναι εσκεμμένη και η ενίσχυση των μεσαζόντων μεθοδευμένη”! Απομένει να μάθουμε το αντίτιμο…

Περισσότερα στην εφημερίδα “ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ”

Επιμέλεια: Μπέτσκας

Δείτε τις θέσεις τις AGROKA εδώ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.