Αφιερωμένο στα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Δυτικής Μακεδονίας είναι το 4ο τεύχος του περιοδικού Ο ΜΠΟΥΡΙΝΟΣ – Της Κατερίνας Μάτσου



bourinoskkΑφιερωμένο στα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Δυτικής Μακεδονίας είναι το 4ο τεύχος του περιοδικού Ο ΜΠΟΥΡΙΝΟΣ. Το περιοδικό είναι μία ετήσια έκδοση του Επιμορφωτικού-Εξωραϊστικού-Εκπολιτιστικού Συλλόγου Εξάρχου Γρεβενών Ο ΜΠΟΥΡΙΝΟΣ για την περιφέρεια Βεντζίων-Γρεβενών-Κοζάνης με επιμελητή σύνταξης το δάσκαλο Βασίλη Αποστόλου.

Τις σελίδες του καλύπτουν θέματα όχι μόνο από την περιφέρεια Βεντζίων, αλλά από όλη τη Δυτική Μακεδονία που θα γιορτάσει φέτος τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό.

Το νέο τεύχος του ΜΠΟΥΡΙΝΟΥ φιλοξενεί τα κείμενα: 1912-2012. ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ του Δημήτρη Σιδερίδη, το κείμενο του Κωνσταντίνου Τσιτσελίκη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1912-11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1928, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ του Ηλία Γάγαλη, Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΥ του Βασ. Παπαστεργιόπουλου, ΤΟΠΟΝΥΜΙΑ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ του Ιωάννη Κύρου, ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ του Νικόλαου Απόστολου, ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΓΡΕΒΕΝΩΝ του Στέφανου Σιαμπανόπουλου, ΤΑ ΣΟΥΡΒΑ ΣΤΑ ΒΕΝΤΖΙΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ του Κώστα Καραπατάκη, ΤΟΠΟΝΥΜΙΑ ΔΑΦΝΕΡΟΥ του Νικόλαου Ντέμκα, ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΞΕΝΙΤΙΑΣ-Ο ΑΜΑΡΑΝΤΟΣ της Αναστασίας Μπούζμπα, ΤΟ ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΤΗΣ ΜΙΚΡΟΚΛΕΙΡΟΥΡΑΣ του Θεολόγη Κωνσταντινίδη, ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ΜΗΝΩΝ του Γεωργίου Μπόντα, ΝΟΣΤΑΛΓΙΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΛΙΟΧΩΡΙ ΓΡΕΒΕΝΩΝ του Ευθυμίου Σκρέκα, ΤΑ ΒΑΦΤΙΣΙΑ του Ευάγγελου Ντάγκα, Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΒΕΝΤΖΙΩΝ ΤΟ 1937 της Τάνιας Αποστόλου, ΣΕΙΣΜΟΣ ΒΑΡΗΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ του Δημήτριου Πλιάτσιου, ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΚΝΙΔΗΣ της Αναστασίας Ζυγούρα, ΜΕΛΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ του Δ. Ρίγγου, ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΝΤΙΝΗΣ του Γιάννη Αραβόπουλου, ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ του Ν. Μπάρτζιου, ΕΙΣ ΑΝΑΜΝΗΣΙΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΙΑΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ της Κατερίνας Μάτσου.

Το τεύχος περιλαμβάνει ακόμα δύο σύντομα βιογραφικά σημειώματα του Μητροπολίτη Γρεβενών κ.κ. Σέργιου και του Μητροπολίτη Σερβίων & Κοζάνης κ.κ. Παύλου. Γίνεται ακόμα εκτενής αναφορά σε όλες τις δραστηριότητες του συλλόγου κατά τον τελευταίο χρόνο και στις διάφορες εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα σε χωριά της περιφέρειας Βεντζίων, συνοδευόμενα από πλήθος φωτογραφιών, παλιών και νέων, που στολίζουν και τις 96 σελίδες του νέου τεύχους.

Το παρόν τεύχος επέλεξε για εξώφυλλο τις σφραγίδες των κοινοτήτων της περιφέρειας Βεντζίων , όπως αυτές συστάθηκαν με την απελευθέρωση της περιοχής από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1912 και ευχαριστεί ιδιαίτερα τον κο Βάιο Ν. Τιούλη από το Παλαιόκαστρο, μετανάστη στην Αυστραλία, που εμπιστεύτηκε το σύλλογο χρηματοδοτώντας τον για την έκδοση του παρόντος τεύχους.

Κοζάνη, Φεβρουάριος 2012

tovoion.com

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.