500.000 πρόστιμο στο Καρφούρ για διακίνηση μη ασφαλών – ακατάλληλων τροφίμων!



carrefour-coming-to-pune2Η επιχείρηση κατείχε και διέθετε στην κατανάλωση ψάρια, τα οποία έφεραν ορατά, ζωντανά παράσιτα στα σπλάχνα τους…

Το υψηλότερο πρόστιμο ύψους € 500.000 επιβλήθηκε μετά από εισήγηση του Δ.Σ. του Φορέα και υπογραφή του αρμόδιου Υπουργού σε βάρος αλυσίδας σούπερ μάρκετ ΚΑΡΦΟΥΡ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε, εξαιτίας των επανειλημμένων υποτροπών της στην κατοχή και διακίνηση μη ασφαλών – ακατάλληλων τροφίμων και της μη συμμόρφωσής της στους… προγενέστερους ελέγχους του ΕΦΕΤ.

Παραβάσεις που επιβεβαιώθηκαν και από τον έλεγχο που διενεργήθηκε στις 8.3.2011, κατόπιν καταγγελίας, σε κατάστημα της εταιρίας στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, κατά τον οποίο διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση κατείχε και διέθετε στην κατανάλωση ψάρια, τα οποία έφεραν ορατά, ζωντανά παράσιτα στα σπλάχνα τους, ήτοι τρόφιμα μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση, τα οποία κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν. Στο ίδιο κατάστημα της εταιρίας στην Πυλαία έχει γίνει μάλιστα κατά το παρελθόν σειρά ελέγχων και σε 10 από αυτούς διαπιστώθηκε ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση κατείχε και διέθετε στην κατανάλωση μη ασφαλή – ακατάλληλα τρόφιμα.

Γενικότερα, σε βάρος της συγκεκριμένης εταιρίας και μόνο την τελευταία τριετία (2009 – 2011) έχουν επιβληθεί, με αποφάσεις του Δ.Σ. του ΕΦΕΤ, 110 πρόστιμα για παραβάσεις της νομοθεσίας περί τροφίμων, εκ των οποίων 50 για μη ασφαλή – ακατάλληλα για κατανάλωση τρόφιμα και τα υπόλοιπα για θέματα που σχετίζονται άμεσα με την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων.

Πέραν του ανωτέρω προστίμου ο Ε.Φ.Ε.Τ. προχώρησε στην προσωρινή ανάκληση (για 10 ημέρες) της άδειας λειτουργίας επιχείρησης μαζικής εστίασης που εδρεύει στον Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης στο Καβούρι και στην επιβολή προστίμου ύψους € 65.000, καθώς στο πλαίσιο του ελέγχου που διενεργήθηκε σε αυτήν – και ο οποίος ήταν ο δεύτερος κατά σειρά – διαπιστώθηκε: έλλειψη βιβλιαρίου υγείας προσωπικού της επιχείρησης, μη ορθές πρακτικές υγιεινής, ουσιώδεις αποκλίσεις από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας σχετικά με τον εξοπλισμό και την υποδομή της επιχείρησης, ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΕΠΙΒΛΗΘΕΝΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΤΡΙΜΗΝΟ
χώρων και εξοπλισμού και σοβαρή απόκλιση από τους όρους αδειοδότησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαπίστωση έγινε σε επανέλεγχο και ότι πρόκειται για περίπτωση υποτροπής παραβάσεων. Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Ε.Φ.Ε.Τ. Γιάννης Μίχας τόνισε ότι «Βασικός και αδιαπραγμάτευτος στόχος μας είναι η κρίση να μην επηρεάσει στο ελάχιστο την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων. Για τον σκοπό αυτό η προσπάθεια των ελεγκτικών μηχανισμών μας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και με συστηματικούς ελέγχους ανά την ελληνική επικράτεια σε συνεργασία με όλες τις συναρμόδιες αρχές» και συμπλήρωσε «Όσοι υποπίπτουν συνέχεια στις ίδιες και στις ίδιες παραβάσεις, χωρίς να επιδεικνύουν καμία διάθεση συμμόρφωσης προς τις υποδείξεις των ελεγκτών μας και αδιαφορώντας επί της ουσίας για τη δημόσια υγεία, τους επισημαίνουμε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία επιείκεια και οι κυρώσεις σε βάρος τους θα είναι πάρα πολύ αυστηρές». Ο Ε.Φ.Ε.Τ. καλεί τις επιχειρήσεις να τηρούν την κείμενη νομοθεσία όσον αφορά την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων. Παράλληλα, διαβεβαιώνει τους καταναλωτές ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν συστηματικά και στο επόμενο χρονικό διάστημα…

efet.gr

nonews-news.blogspot.com

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.