Πρόταση για τη δημιουργία Ε.Μ.Α.Κ. στη Δυτική Μακεδονία



pirosvestiko_oxima_koz345365Αρκετοί ήταν οι πυροσβέστες (164 τον αριθμό) που πέτυχαν από το Σωματείο Συμβασιούχων Πυροσβεστών Δυτικής Μακεδονίας, στον πρόσφατο διαγωνισμό της πυροσβεστικής, τα αποτελέσματα από τον οποίο πρόσφατα ανακοινώθηκαν. Η εργασιακή αποκατάσταση των συμβασιούχων πυροσβεστών ήταν ένα χρόνιο αίτημα του σωματείου, που πλέον σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό βρήκε λύση.
 

Την ίδια στιγμή, το Σωματείο Συμβασιούχων Πυροσβεστών Δυτικής Μακεδονίας με πρότασή του ζητά την αναβάθμιση των υπηρεσιών της Δυτικής Μακεδονίας, με την ίδρυση Ε.Μ.Α.Κ., όπου θα λύσει ένα σοβαρότατο πρόβλημα επεμβάσεων σε περιστατικά όπου τώρα αντιμετωπίζονται χάρη στην έγκαιρη επέμβαση και την αυτοθυσία πυροσβεστών.

Ειδικότερα, στο σύνολο της Δυτικής Μακεδονίας από τα 234 άτομα πέτυχαν στο διαγωνισμό οι 164, ποσοστό επιτυχίας 70%. Στο Νομό Κοζάνης από τους 187 πέρασαν οι 75 (72% επιτυχία). Στο νομό Γρεβενών από τους 49 πέτυχαν οι 27 (55% επιτυχίας), στο νομό Φλώρινας πέρασαν 18 άτομα με 90% επιτυχία στο νομό Καστοριάς από τους 48 πέτυχαν 34 με ποσοστό 70%.. Ο πρόεδρος του Σωματείου κ. Νίκος Καζαντζίδης μιλώντας στον «Π.Λ.» εκφράζει εν μέρει την ικανοποίησή του για το ότι ένας μεγάλος αριθμός συμβασιούχων πυροσβεστών μπόρεσαν και πέτυχαν ενώ επεσήμανε πως «από δω και πέρα μέλημά του σωματείου είναι η εργασιακή αποκατάσταση και των υπολοίπων συμβασιούχων πυροσβεστών που δεν μπόρεσαν να επιτύχουν στο διαγωνισμό ώστε να έχουν και εκείνοι εργασιακή αποκατάσταση. Δεν σταματάμε εδώ, συνεχίζουμε μέχρι να αποκατασταθούν όλοι». Προσέθεσε ότι ο διαγωνισμός ήταν αδιάβλητος, ενώ επεσήμανε  πως μακάρι οι θέσεις εργασίας να ήταν περισσότερες για να μπορούσαν να πετύχαιναν όλοι. Ενώ αναφέρθηκε και στο σκληρό παζάρι που έγινε από πλευράς των σωματείων ώστε να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις στον διαγωνισμό.

Πρόταση για ίδρυση Ε.Μ.Α.Κ.

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πρόταση του Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών Δυτικής Μακεδονίας για την ίδρυση ΕΜΑΚ στη Δυτική Μακεδονία, μιας περιφέρειας που στερείται από το σώμα αυτό η ίδρυση του οποίου θα συνέβαλε σημαντικά στην αντιμετώπιση των ατυχημάτων που γίνονται σε καθημερινή βάση, όπως και θα αναβάθμιζε την ίδια την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

«Κάποια στιγμή πρέπει να δει η Αθήνα τί συμβαίνει στην περιφέρεια: Υπάρχουν λίμνες και ποτάμια όπου γίνονται ατυχήματα, τα ορυχεία όπου χρειάζονται συνεχώς επεμβάσεις σε ατυχήματα που συμβαίνουν, τα θανατηφόρα που συμβαίνουν, για τα οποία χρειάζεται και απαιτείται η ΕΜΑΚ. Αν έχουμε επιτυχείς επεμβάσεις μέχρι τώρα, είναι χάρη στην αυτοθυσία των συναδέλφων που επεμβαίνουν στα περιστατικά αυτά, και χάρη στις τεράστιες προσπάθειές τους».

Αναφέρθηκε, παράλληλα, στην καθημερινή επέμβαση της πυροσβεστικής σε εξειδικευμένα περιστατικά, τα οποία όπως τόνισε «αντιμετωπίζονται χάρη στο φιλότιμο και την υπερπροσπάθεια των συναδέλφων. Θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο για να σώσουν τον συνάδελφό τους και αυτό πρέπει να σταματήσει κάποια στιγμή.

Πρόταση Σ.Σ.Π.Δ.Μ. για την αναβάθμιση των Υπηρεσιών της Δυτικής Μακεδονίας (Ίδρυση Ε.Μ.Α.Κ.)».

Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι μετά και την δημοσίευση του Φ.Ε.Κ με αριθ.3708Φ.300.2/20-01-2012 απόφαση Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος του διαγωνισμού Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης, ενός δίκαιου, αξιοκρατικού διαγωνισμού μέσω Α.Σ.Ε.Π., που έρχεται να τελειώσει την εργασιακή ομηρία και την επαγγελματική αβεβαιότητα των περισσοτέρων Συμβασιούχων Πυροσβεστών

Το παραπάνω εγχείρημα δεν 6α είχε πραγματοποιηθεί αν δεν είχαμε την δική σος βοήθεια, με τις ενέργειες και τις τοποθετήσεις που λάβατε το προηγούμενο διάστημα, καθώς και τις επαφές με το Σωματείο μας. ΓΓ αυτό οφείλουμε να σας εκφράσουμε βαθιά ευγνωμοσύνη και ένα μεγάλο ευχαριστώ από όλα τα μέλη ταυ Σωματείου μας γιο την άψογη συνεργασία που έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Οι Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης θα στελεχώσουν όλες τις υπηρεσίες και τα Κλιμάκιο της χώρας μας, ενισχύοντας το έμψυχο δυναμικό του Πυροσβεστικού Σώματος, συμβάλλοντας στην αύξηση του αισθήματος ασφάλειας του Έλληνα πολίτη, ειδικά σε μια περιφέρεια απομονωμένη σαν τη Δυτική Μακεδονία που έχει να αντιμετωπίσει μια πληθώρα περιστατικών.

Και στον τομέα της ασφάλειας η περιφέρεια μας στερείται των υπηρεσιών ασφαλείας της υπόλοιπης χώρας. Όπως γνωρίζετε η Δυτική Μακεδονία είναι μια περιφέρεια με πολλές ιδιαιτερότητες. Είμαστε η περιφέρεια με τον μεγαλύτερο επιφανειακό υδάτινο πλούτο (λίμνες-ποτάμια- φράγματα), με την μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή (5 Α.Η.Σ. και 2 Υ.Η.Σ., ορυχεία επιχειρήσεις), τεράστιος ορεινός όγκος με μεγάλη δασοκάλυψη με πολλούς Εθνικούς Δρυμούς και προστατευόμενες περιοχές, ένα από τα μεγαλύτερα οδικά δίκτυα αλλά και έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο την Εγνατία με τους καθέτους οδούς, και όλα τα παραπάνω με ακραίες καιρικές συνθήκες χειμώνα καλοκαίρι.

Έχουμε γίνει μάρτυρες το τελευταίο διάστημα περιστατικών που επαναλαμβάνονται με μεγάλη συχνότητα όπως εγκλωβισμό οχημάτων στα χιόνια, πνιγμό ατόμων σε λίμνες, ποτάμια και αρδευτικά δίκτυα, διάσωση ορειβατών, περιπατητών και κυνηγών από ορεινές τοποθεσίες, βιομηχανική ατυχήματα στις εγκαταστάσεις της Δ.Ε.Η. αλλά και ιδιωτικών επιχειρήσεων, καταπλακώσεις από αδρανή υλικά φορτηγών στα ορυχεία και τα υπόλοιπα εργοτάξιο της περιοχής, σφοδρές συγκρούσεις οχημάτων ακόμη και εντός των τούνελ της Εγνατίας, πυρκαγιές σε βιομηχανικούς χώρους με επικίνδυνα υλικά,

Σε όλα τα παραπάνω περιστατικά οι υπάρχουσες Πυροσβεστικές δυνάμεις με -περισσό ζήλο και αυταπάρνηση ανταπεξήλθαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τις περισσότερες φορές όμως χρειάστηκε η συνδρομή της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών της γνωστής Ε.Μ.Λ.Κ. κυρίως της Θεσσαλονίκης, χάνοντας πολύτιμο χρόνο μέχρι τον ερχομό τους, χρόνο που δυστυχώς στη δουλειά μας δεν περισσεύει.

Δυστυχώς η Περιφέρεια μας είναι η μόνη Περιφέρεια στην Ελλάδα που δεν διαθέτει Ε.Μ.Α.Κ.. Μια Περιφέρεια με τις παραπάνω ιδιαιτερότητες και μια Υπηρεσία που να μην μπορεί να ανταποκριθεί στα λεγόμενα «σύγχρονα» καθημερινά ατυχήματα.

Η δημιουργία μιας τέτοιας μονάδας είναι επιβεβλημένη λόγω των παραπάνω καταστάσεων, μιας και υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ακόμα και οι οικονομικές ώστε να δημιουργηθεί χωρίς πολλά έξοδα μιας που και χώρος υπάρχει, και προσωπικό έτοιμο και μερικώς υλικοτεχνικός εξοπλισμός

Αναλυτικά, οι περισσότερες Ε.Μ.Α.Κ, της χώρας εδρεύουν σε αεροδρόμια. Στο αεροδρόμιο Κοζάνης “Φίλιππος” εδρεύει εδώ και 10 χρόνια σε παραχωρημένη έκταση και κτήρια που κατείχε η Αεροπορία Στρατού το Αερομεταφερόμενο Πεζοπόρο Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας. Στον υπάρχον χώρο πέρυσι παραχωρήθηκε ο χώρος και τα κτήρια του Αεροπορικού Αποσπάσματος της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο χώρος είναι κατάλληλος διότι: α)βρίσκεται εντός αεροδρομίου για άμεση αερομεταφορά, β)έχει άμεση

πρόσβαση στον μεγαλύτερο οδικό άξονα την Εγνατία, γ)είναι κοντά στις εγκαταστήσεις τις Δ.Ε.Η. και στη βιομηχανική: περιοχή Κοζάνης-Πτολεμαΐδας, δ)υπάρχει μεγάλος ανεκμετάλλευτος χώρας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς προσελκύοντας πυροσβέστες για εκπαίδευση και από άλλες περιοχές. ε)αναβαθμίζει τον Κρατικό Αερολιμένα Φίλιππο μιας και θα έχει 24 ώρες το 24ωρο πυροσβεστικό σταθμό και ζ)τα κτίρια με μικρές βελτιώσεις θα μπορέσουν να καταστούν πάλι λειτουργικό.

Όσον αφορά το προσωπικό, με τον διορισμό των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης εισέρχεται στο Σώμα προσωπικό με όλες τις δυνατότητες στελέχωσης μιας Ε.Μ.Α.Κ.. Ειδικότερα το προσωπικό που εργάζεται ατό Αερομεταφερόμενο Πεζοπόρο Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας προέρχεται σε ποσοστό 90% οπό τις Ειδικές Δυνάμεις (Λ.Ο.Κ., Αλεξιπτωτιστές, Ο.Υ.Κ., Πεζοναύτες), άτομα εκπαιδευμένα σε ειδικές καταστάσεις ανάλογες με αυτές που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν. Με μια μικρή επιπλέον εκπαίδευση τοπικά οπό στελέχη άλλων Ε.Μ.Α.Κ, θα δημιουργήσουν άρτια καταρτισμένους Πυροσβέστες έτοιμοι να αντιμετωπίσουν οτιδήποτε παρουσιάστε).

Ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός που θα χρειαστεί αν και εξειδικευμένος, ένα μέρος αυτού υπάρχει στις αποθήκες του Σώματος ενώ κάποια αλλά ειδικά οχήματα που θα χρειαστούν μπορούν να αποκτηθούν σε βάθος τριετίας από προγράμματα όπως το Ε.Σ,Π.Α. όπως στην περίπτωση τη; Περιφερειακής Αστυνομικής Διοίκησης Δυτικής Μακεδονίας.

Όπως αντιλαμβάνεστε από τα παραπάνω είναι κατάλληλη ευκαιρία για την δημιουργία μιας σύγχρονης υπηρεσίας σαν την Ε.Μ.Α.Κ. η οποία είναι απαραίτητη για την περιοχή μας, στελεχωμένη από άτομα της περιοχής μας γνώστες ίων ιδιομορφιών της περιφέρειας μας. Είμαστε στη διάθεση σας για περαιτέρω διευκρινήσεις και ανταλλαγή απόψεων».

Πρωινός Λόγος

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.