Προώθηση μέτρων και επίλυση προβλημάτων των ασφαλισμένων με τον ΟΑΕΕ ζήτησε ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ν. Κοζάνης



epimelhthrio_kozanis645Τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης του ΟΑΕΕ Δυτικής Μακεδονίας, κ. Ι. Βαρσαμά επισκέφθηκε ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕ)  κ. Κων/νος  Κυριακίδης μαζί με τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής, προκειμένου να συζητήσουν για μια σειρά σοβαρών προβλημάτων που αφορούν τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ  και μέλη του  ΕΒΕ, των οποίων η επίλυση επιβάλλεται να δρομολογηθεί άμεσα από τον ΟΑΕΕ.

Συγκεκριμένα, η επίσκεψη ήταν η πρώτη μιας σειράς επισκέψεων που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει η Διοίκηση του Επιμελητηρίου το προσεχές χρονικό διάστημα, στα πλαίσια προγράμματος επισκέψεων που έχει αποφασιστεί σε Οργανισμούς και Φορείς, με κύριο σκοπό να επισημανθεί προς κάθε κατεύθυνση αρμοδίων ότι θα πρέπει να δοθούν λύσεις και να παρθούν μέτρα για να  διευκολυνθεί η άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και να αντιμετωπιστεί η απειλή της συρρίκνωσης, αλλά ακόμα και του κλεισίματος που είναι ορατή δυστυχώς σε  εκατοντάδες επιχειρήσεις  της περιοχής μας, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αλλά και των σκληρών εισπρακτικών και άλλων μέτρων που δημιουργούν ασφυκτικό κλοιό στον επιχειρηματικό κόσμο.

Ο κ. Κυριακίδης και τα μέλη της Διοίκησης στη συνάντηση με τον Προϊστάμενο του ΟΑΕΕ Δυτικής Μακεδονίας αναφέρθηκαν σε μια σειρά θεμάτων που θα πρέπει άμεσα να επανεξετασθούν από τη Διοίκηση του ΟΑΕΕ και να τεθούν σε ισχύ προς όφελος των ασφαλισμένων, αλλά και του ίδιου του Οργανισμού που για να μπορέσει να πετύχει τους στόχους του θα πρέπει να δώσει την ευκαιρία, αλλά και τη δυνατότητα  στους ασφαλισμένους του να είναι συνεπείς ως προς τις υποχρεώσεις τους που θα πρέπει να διαμορφωθούν σε πλαίσια εφικτής εφαρμογής τους.

Ιδιαίτερα σε ότι αφορά το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών, τονίστηκε ότι αυτό είναι ιδιαίτερα υψηλό και δυσβάστακτο υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες και γι’ αυτό άμεσα ο Οργανισμός θα πρέπει να προχωρήσει στην αναθεώρηση προς τα κάτω των ασφαλιστικών εισφορών για όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων.

Ακόμα τονίστηκαν και επισημάνθηκαν επί μέρους θέματα,  όπως αυτό που αφορά την άδικη άρση των δικαιωμάτων υγειονομικής περίθαλψης των ασφαλισμένων που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη.

Ειδικότερα τα μέλη της Δ.Ε του ΕΒΕ Κοζάνης ζήτησαν να μεταφερθεί στη νέα Διοικήτρια του ΟΑΕΕ το καθολικό αίτημα όλων των ασφαλισμένων για μη διακοπή των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης στις περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων χρεών. «Είναι απαράδεκτο και ιδιαίτερα σκληρό» επεσήμανε ο κ. Κυριακίδης, ασφαλισμένοι που πληρώνουν τις εισφορές τους χρόνια,  λόγω της οικονομικής δυσπραγίας που δεν τους επέτρεψε να καταβάλουν κάποιες εισφορές να μη δικαιούνται γιατρό και φάρμακα, τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους.

Ζητούμε το πάγωμα των ληξιπρόθεσμων εισφορών για χρονικό διάστημα τριών τουλάχιστον ετών και να επιτραπεί στους ασφαλισμένους που θα καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές να παραμένουν ασφαλισμένοι διατηρώντας το δικαίωμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα θέματα που τέθηκαν ήταν και αυτό του δικαιώματος του ασφαλισμένου να επιλέγει την κατηγορία ασφάλισής του, ανάλογα με την είσφορο-δοτική  ικανότητά του.  Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν είναι τα εξής:
-η ανάγκη άμεσης αποποινικοποίησης της μη καταβολής εισφορών
– η επαναφορά της  ρύθμισης μη υπαγωγής στον ΟΑΕΕ ασφαλισμένων άλλων φορέων που έχουν ν που έχουν την έδρα των επιχειρήσεών τους σε ορεινές  περιοχές ή σε περιοχές  με πληθυσμό κάτω των 2000 κατοίκων
– η ανάγκη έγκαιρης ενημέρωσης των ασφαλισμένων για οποιαδήποτε αλλαγή σε νόμους ή κανονισμούς του Οργανισμού που συνεπάγονται την απαίτηση για αναδρομική καταβολή αυξήσεων ή και ολόκληρων εισφορών  και κυρίως η καθοδήγηση τους από τα κατά τόπους καταστήματα του ΟΑΕΕ για τις διαδικασίες προώθησης των αιτημάτων τους
– Η χορήγηση έκπτωσης στους συνεπείς ασφαλισμένους για την έγκαιρη καταβολή των εισφορών τους
– η χορήγηση της δυνατότητας να συνεχίζουν οι αιτούντες σύνταξη την άσκηση των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων έως και την έκδοση της σύνταξης.

Η επίσκεψη έληξε με την υπόσχεση του Δ/ντή του ΟΑΕΕ Δυτικής Μακεδονίας ότι όλα τα θέματα που αιτήθηκε το ΕΒΕ θα μεταφερθούν στη Διοίκηση του Οργανισμού, στην οποία  το ΕΒΕ θα στείλει άμεσα επεξηγηματικό σχετικό υπόμνημα.

ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.