Οι συνθήκες στα κινέζικα εργοστάσια παραγωγής του iPhone… Όλη η αλήθεια



ipad-factory-01by Christine Kitsati

– «Αναγκασμένοι να παραμένουν όρθιοι ακόμη και για 24 συνεχείς ώρες, δίχτυ για την αποφυγή αυτοκτονιών, έκθεση σε τοξίνες και εκρήξεις». Αυτά συμβαίνουν στο εσωτερικό των κινεζικών εργοστασίων, που φτιάχνουν, μεταξύ άλλων, και τα iPad για την Apple…
– «Δουλεύοντας ατελείωτες υπερωρίες, χωρίς ούτε μία μέρα ρεπό την εβδομάδα»
– «Ζώντας όλοι μαζί σε …
υπερπληθείς κοιτώνες και εκθέτοντας τον εαυτό τους σε επικίνδυνες χημικές ουσίες»
– Δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν το 2011 στην Κίνα «λόγω σκόνης αλουμινίου» είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις εργάτες.
– Επιπλέον, περίπου 140 άτομα τραυματίστηκαν μετά τη χρήση τοξινών σε εργοστάσιο, σύμφωνα με όσα αναφέρει η New York Times

Εργαζόμενοι σε εργοστάσιο της Foxconn, ενός κατασκευαστή που συνεργάζεται με την Apple, στην πόλη Longua στη νότια επαρχία της Guangdong. Μία έρευνα της New York Times προσπάθησε να ρίξει φως στις συνθήκες εργασίας τους.

Δουλεύοντας υπερβολικές υπερωρίες χωρίς ούτε μία μέρα ρεπό κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ζώντας όλοι μαζί σε υπερπληθείς κοιτώνες και παραμένοντας για τόσο πολλές ώρες όρθιοι, με αποτέλεσμα τα πόδια τους να πρήζονται και να μπορούν μετά βίας να τα συγκρατήσουν όρθια μετά από ένα ολόκληρο 24ωρο.

Αυτές είναι οι ζωές κάποιων υπαλλήλων, που ζουν -στην κυριολεξία- στα κέντρα παραγωγής εταιρειών, όπως η Apple, στην Κίνα, όπου οι εργοδότες τους φαίνεται ότι τους εκθέτουν σε επικίνδυνα απόβλητα και απάνθρωπες συνθήκες εργασίας με στόχο την υπερβολική παραγωγή.

Σχεδόν 140 εργαζόμενοι σε έναν προμηθευτή στην Κίνα τραυματίστηκαν πριν δύο χρόνια, ενώ έκαναν χρήση δηλητηριωδών χημικών για τον καθαρισμό οθονών iPhone – ενώ δύο εκρήξεις τον προηγούμενο χρόνο σκότωσαν τέσσερις ανθρώπους και τραυμάτισαν περισσότερους από 75.

Στο κομμάτι της συναρμολόγησης: Εργαζόμενοι στη βιομηχανία Hon Hai Precision, ενός κατασκευαστή που συνεργάζεται με την Apple, σε μία γραμμή παραγωγής που βρίσκεται στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο της Longhua, γνωστό και ως “Foxconn City” στο Shenzhen της Κίνας.

Ο γίγαντας της τεχνολογίας από την Καλιφόρνια είχε ειδοποιηθεί σχετικά με τις επικίνδυνες συνθήκες στο εσωτερικό του εργοστασίου του Chengdu στη νοτιοδυτική Κίνα πριν συμβούν οι εκρήξεις, ανέφεραν οι New York Times.

«Αν η Apple είχε ειδοποιηθεί και δεν προέβη σε κάποια ενέργεια αυτό είναι κατακριτέο» σημειώνει ο ειδικός ασφαλείας Nicholas Ashford του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, μιλώντας στη New York Times. «Αλλά αυτό που δεν είναι ηθικά σωστό για μία χώρα είναι το να αποδέχεται άσχημες επιχειρηματικές πρακτικές και οι εταιρείες να επωφελούνται από αυτό το γεγονός» προσθέτει ένας πρώην σύμβουλος του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ.

Πινακίδες που έχουν τοποθετηθεί, μάλιστα, σε εργοστάσιο στην Chengdu αποτελούν ξεκάθαρη προειδοποίηση για τους 120.000 εργαζομένους: «Εργαστείτε σκληρά στη δουλειά σας σήμερα ή εργαστείτε σκληρά για να βρείτε μία νέα δουλειά αύριο».

Όσοι, μάλιστα, φτάνουν στο εργοστάσιο αργότερα από την ώρα προσέλευσης, καλούνται να υπογράψουν επιστολές με την απολογία τους για την αργοπορία.

Η έκθεση της εφημερίδας έρχεται την περίοδο ακριβώς που η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε τα εντυπωσιακά της νούμερα: κέρδη 9.89 δισ. ευρώ και έσοδα 34,99 δισ, ευρώ κατά τη διάρκεια του προηγούμενου τριμήνου. Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται ότι συνεχίζει να ενδιαφέρεται ώστε τα εργοστάσιά της να έχουν όσο το δυνατόν πιο μεγάλη παραγωγή.

Εν ώρα εργασίας: Κορυφαία στελέχη της αμερικανικής εταιρείας σημειώνουν ότι η εταιρεία έχει βελτιώσει τα εργοστάσιά της τα τελευταία χρόνια εκδίδοντας για τους προμηθευτές της ένα εγχειρίδιο λειτουργίας για τις συνθήκες εργασίας και ασφάλειας στις εγκαταστάσεις τους. Σύμφωνα, πάντως, με τις ομάδες υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργατών, τα προβλήματα παραμένουν.

Ένα ιδιαίτερα δυσάρεστο θέαμα: Δίχτυ ασφαλείας για την πρόληψη αυτοκτονιών από τους εργαζομένους βρίσκονται τοποθετημένα έξω από ένα εργοστάσιο της Foxconn στην πόλη της Longua που βρίσκεται στη νότια επαρχία της Guangdong.

Κορυφαία στελέχη της αμερικανικής εταιρείας σημειώνουν ότι η εταιρεία έχει βελτιώσει τα εργοστάσια με τα οποία συνεργάζεται τα τελευταία χρόνια, εκδίδοντας για τους προμηθευτές της ένα εγχειρίδιο λειτουργίας για τις συνθήκες εργασίας και ασφάλειας στις εγκαταστάσεις τους. Σύμφωνα, πάντως, με τις ομάδες υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργατών, τα προβλήματα παραμένουν.

Περισσότεροι από τους μισούς προμηθευτές που ελέγχονται από την Apple «παραβίασαν», πάντως, τουλάχιστον ένα κομμάτι του «εγχειριδίου» αυτού κάθε χρονιά από το 2007 οπότε και έχει δοθεί αυτό, έχοντας «παραβιάσει», μάλιστα, ακόμη και το νόμο σε κάποιες περιπτώσεις, σύμφωνα με εκθέσεις της εταιρείας.

Κάποια από τα περιστατικά που έχουν συμβεί στα εργοστάσια, πραγματικά σοκάρουν: Ένας εργαζόμενος της Foxconn έφτασε στο σημείο να πηδήξει από το κτίριο ενός εργοστασίου, αφότου έχασε ένα πρωτότυπο iPhone το 2009 και 18 ακόμη εργαζόμενοι αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν σε χρονικό διάστημα δύο ετών, όπως αναφέρει η New York Times.

Το «δίχτυ ασφαλείας» για την αποφυγή αυτοκτονιών έχει εγκατασταθεί για να προφυλάσσονται οι εργαζόμενοι από ενδεχόμενα «άλματα θανάτου» ενώ, παράλληλα, η Foxconn έχει προβεί και σε άλλου τύπου ενέργειες, προσφέροντας ψυχολογική υποστήριξη στο προσωπικό της.

Ο Li Mingqi εργαζόταν για τη γραμμή παραγωγής της Apple στη Foxconn έως την περασμένη άνοιξη και βοήθησε στη διαχείριση της μονάδας που βρίσκεται στην Chengdu, όπου έγινε και η έκρηξη. Τώρα μηνύει την Foxconn για την απόλυσή του.

Πελάτες επισκέπτονται το νέο κατάστημα της Apple στον Grand Central Station της Νέας Υόρκης. Η εκτόξευση των πωλήσεων των iPhone και των iPad έχουν βοηθήσει την Apple να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της Wall Street αυτή την εβδομάδα.

Η έκθεση της εφημερίδας έρχεται την περίοδο ακριβώς που η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε τα εντυπωσιακά της νούμερα: κέρδη 9.89 δισ. ευρώ και έσοδα 34,99 δισ, ευρώ κατά τη διάρκεια του προηγούμενου τριμήνου.

Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται ότι συνεχίζει να ενδιαφέρεται ώστε τα εργοστάσιά της να έχουν όσο το δυνατόν πιο μεγάλη παραγωγή.

«H Apple δε νοιαζόταν ποτέ για οτιδήποτε άλλο εκτός από την αύξηση της ποιότητας των προϊόντων και την μείωση του κόστους παραγωγής» αναφέρει ο κ. Li στη New York Times. «Η πρόνοια των εργαζομένων δεν αποτελεί προτεραιότητα της εταιρείας».

Η θανατηφόρα έκρηξη στην Chengdu προήλθε από «σκόνη αλουμινίου» που δημιουργήθηκε τρεις εβδομάδες αφότου το iPad κυκλοφόρησε. Παρά τις ενέργειες της Apple, επτά μήνες αργότερα υπήρξε μία ακόμη -ευτυχώς μη θανατηφόρα- έκρηξη στη Σαγκάη.

Ένα πρώην στέλεχος της Apple ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία είχε γνώση των συνθηκών καταχρηστικής εργασίας σε κάποια εργοστάσια για τέσσερα χρόνια – που, σε πολλές περιπτώσεις, συνεχίζεται ακόμη, ακριβώς επειδή αυτό το σύστημα πετυχαίνει το «στόχο» του.

Οι προμηθευτές επιτρέπεται να έχουν μόνο μικρά περιθώρια κέρδους από αυτά που παράγουν για την Apple και τα στελέχη της εταιρείας του Cupertino απαιτούν πάντα λεπτομερείς εκθέσεις σχετικά με το κόστος, των αριθμό των εργαζομένων και τα μεγέθη των μισθών τους.

Σε μία ακόμη περίπτωση, υπάλληλοι του εργοστασίου ενός προμηθευτή της Apple, της Wintek, κατέβηκαν σε απεργία μετά από φήμες ότι οι εργάτες είχαν εκτεθεί σε τοξίνες οι οποίες εξατμίστηκαν τρεις φορές πιο γρήγορα από το αλκοόλ, καθαρίζοντας τις οθόνες.

Ένα θύμα τραυματισμού μίας έκρηξης στο εργοστάσιο της Foxconn το Μάιο φτάνει σε νοσοκομείο στην Chengdu.

Πανικός: Καπνοί υψώνονται ενώ η αστυνομία και περαστικοί παρακολουθούν τις εξελίξεις σε ένα εργοστάσιο της της Foxconn στο Chengdu της Κίνας τον περασμένο Μάιο.

Ο συνιδρυτής της Apple, Steve Jobs, ανέφερε δύο χρόνια πριν ότι «η Apple είναι ένας παγκόσμιος ηγέτης στην «κατανόηση» των συνθηκών εργασίας στην αλυσίδα εφοδιασμού της». Ανέφερε επίσης ότι πολλά από τα εργοστάσια έχουν εστιατόρια, cinemas, νοσοκομεία και πισίνες.Ενώ το προσωπικό εκτιμά αυτές τις εγκαταστάσεις, οι συνθήκες εργασίας παραμένουν πραγματικά σκληρές.

Ακόμη και ο νέος CEO της Apple, Tim Cook, όμως, φαίνεται ότι έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με το θέμα από το πρώτο διάστημα της ηγεσίας του, αλλά και από την προηγούμενη θέση που κατείχε στην εταιρεία. Ο ίδιος, σε πρόσφατη συνέντευξή του στη Wall Street Journal, σημείωσε επίσης ότι η «Apple έχει ως εταιρική προτεραιότητα τη βελτίωση των συνθηκών στις ασιατικές εταιρείες που συνεργάζονται μαζί της. Ανέφερε, μάλιστα, ότι πιστεύει πως η Apple «ανεβάζει τον πήχη» σε αυτή τη βιομηχανία.»

«Έχω περάσει πολύ χρόνο σε εργοστάσια σε όλη μου τη ζωή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Cook «και πιστεύω ξεκάθαρα ότι είμαστε ηγέτες στο συγκεκριμένο τομέα». Ο ίδιος είχε παλαιότερα επιβλέψει προσωπικά το κομμάτι της αλυσίδας εφοδιασμού της εταιρείας από τη θέση του COO που κατείχε…

Η Foxconn ισχυρίζεται, επίσης, ότι οι συνθήκες είναι «κάθε άλλο παρά σκληρές», καθώς μόνο ένας στους 20 εργαζομένους στη γραμμή παραγωγής πρέπει να στέκεται όρθιος για να κάνει τη δουλειά του και η επιχείρηση έχει ένα «πολύ καλό ιστορικό ασφαλείας» ανέφεραν οι New York Times.

Αλλά, όταν η αγγλική εφημερίδα «Mail on Sunday» επισκέφθηκε ένα εργοστάσιο της Foxconn που κατασκευάζει iPod στην Shenzhen της Κίνας το 2006, είδε τα πράγματα λιγάκι διαφορετικά και οι εκθέσεις της για υπερβολικά ωράρια εργασίας, υπερπληθή καταλύματα και τιμωρίες σόκαραν κάποια υψηλόβαθμα στελέχη της Apple.

«Προσπαθούμε σκληρά για να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα» δήλωσε ένα πρώην στέλεχος της Apple στη New York Times. «Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι θα ήταν ακόμη ιδιαίτερα ενοχλημένοι βλέποντας τις συνθήκες στους χώρους που κατασκευάζονται τα iPhone.»

digitallife.gr

DailyMail via New York Times

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.