Η Εγνατία της συμφοράς και το σκάνδαλο του αποχιονιστικού…



Την ώρα που στην Εγνατία εκτυλίσσονταν σκηνές αλλοφροσύνης, από το κύμα της χιονόπτωσης, που έπληξε παραμονές Χριστουγέννων την Δυτική Μακεδονία, είχαμε ταυτόχρονα και τα… “αποκαλυπτήρια” της πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας, όπου αρμόδιοι και αναρμόδιοι, είχαν σηκώσει τα χέρια και συμπλέκονταν στα κανάλια, επιρρίπτοντας ο ένας στον άλλον τις ευθύνες, για το πρωτοφανές αλλαλούμ, που στοίχισε όμως μια ανθρώπινη ζωή! Ήταν η πρώτη φορά, που η αιρετή Περιφέρεια, με τις κατά τόπους Ενότητες, κλήθηκε να αντιμετωπίσει παρόμοια φαινόμενα και εμφανίστηκε εντελώς ανέτοιμη και αποδιοργανωμένη, να συγκροτήσει ένα αξιόμαχο δίκτυο απεγκλωβισμού των εκατοντάδων επιβατών, που εγκλωβίστηκαν από νωρίς στην Εγνατία και στο ύψος των Κοίλων, όπου τα περίφημα “ανεμοσούρια” είχαν ορθώσει απροσπέλαστο τείχος στο οδόστρωμα!

Πολλά ερωτηματικά δημιουργεί και η στάση της εταιρείας “Εγνατία Α.Ε.”, που εκμεταλλεύεται οικονομικά τα διόδια και έχει την ευθύνη της απρόσκοπης διέλευσης των οχημάτων, σ΄ όλο το μήκος του οδικού άξονα, κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

Αποστασιοποιημένη από το πνεύμα της “Εγνατίας συνείδησης”, εμφανίστηκε η Περιφέρειακή Ενότητα Καστοριάς, η οποία παρόλο που “κληρονόμησε” έναν από τους μεγαλύτερους στόλους αποχιονισμού, δεν έδειξε καμία προθυμία να συμβάλλει στον απεγκλωβισμό των επιβατών, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν πολίτες από την δική της επιικράτεια.

Το σύνδρομο του παροπλισμένου αποχιονιστικού, που κόστισε κάποτε 130 (υπερτιμημένα) εκατομμύρια και χάλασε συμπτωματικά πάλι στην Εγνατία, λειτούργησε αποτρεπτικά για τον αντιπεριφερειάρψη Δ. Σαββόπουλο, ο οποίος προτίμησε ν΄ αφήσει τον ομόλογό του της Κοζάνης να “βγάλει τα κάστανα από την φωτιά”, παρά να χρεωθεί ο ίδιος νέα “αβαρεία” του μηχανήματος, με το ανάλογο πολιτικό κόστος!
Το αποχιονιστικό της Νομαρχίας, που πριν μερικά χρόνια, προβλήθηκε ως η “ναυαρχίδα” του πιο αξιόμαχου μηχανισμού κατά του χιονιού, έγινε ευρύτερα γνωστό όχι τόσο από την αποτελεσματικότητα στον αποχιονισμό των δρόμων, όσο από το σκάνδαλο που ενέσκηψε λίγο αργότερα με την αγορά του και οδήγησε οκτώ αθώους – όπως αποδείχθηκε – υπαλλήλους της Ν.Α. στο εδώλιο του κατηγορουμένου με το ερώτημα της αποπομπής!
Το σκάνδαλο, όπως όλοι θυμούνται, αφορούσε την υπερτιμολόγηση του μηχανήματος απο 77 εκ. δρχ. που ήταν η πραγματική αξία του στα 135 εκ. δρχ. που το αγόρασε η Νομαρχία. Και αποκαλύφθηκε όταν η κατασκευάστρια εταιρία από την Ελβετία, ζήτησε από τη Νομαρχία την εξόφληση του λογαριασμού βάσει τιμολογίου, γιατί εν τω μεταξύ είχε κηρύξει έκπτωτο τον αντιπρόσωπό της στην Ελλάδα!
Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν ευθύνονται τα μέλη της επιτροπής, που απλώς υπέγραψαν για την παραλαβή του έστω και μεταχρο- νολογημένα αλλά ο αντιπρόσωπος της εταιρίας που έβαλε “καπέλο” στην αρχική τιμή του μηχανήματος.
Παρ΄ όλα αυτά η Νομαρχία δεν βγήκε αλώβητη απ΄ όλη αυτή την ιστορία, αφού πλανώνται ακόμα “σκιές” γύρω απ΄ αυτή την υπόθεση, που κηλιδώνουν την δημόσια εικόνα της!
Η πορεία του μηχανήματος όμως ήταν εξίσου απογοητευτική με την αγορά του. Λίγους μήνες μετά, από υπερβάλλοντα ζήλο του πρώην Νομάρχη, το μηχάνημα παραχωρήθηκε στην Περιφέρεια με εντολή Λεούδη για τον αποχιονισμό της Εγνατίας!
Οι κακοί χειρισμοί των ηλεκτρονικών οργάνων σε συνδυασμό με το ύψος του χιονιού, προκάλεσαν ανεπανόρθωτη βλάβη στο αποχιονιστικό μηχάνημα, το οποίο στη συνέχεια μεταφέρθηκε στα συνεργεία δημοσίων οχημάτων του Ορχομενού και παρέμεινε εκεί παροπλισμένο επί χρόνια επειδή η Νομαρχία αδυνατούσε να καταβάλει το ποσό των 40.000 ευρώ που απαιτούνταν επιπλέον για την επισκευή του!
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, υπήρχε η δέσμευση στο συμβόλαιο να αναλάβει η εταιρεία την εκπαίδευση των χειριστών. Πράγμα που δεν τηρήθηκε ούτε εκ των υστέρων.
Αμέσως μετά κατά τα επόμενα χρόνια και προ του κινδύνου η Νομαρχία να ξεμείνει μόνο με τις… “αλατιέρες”, αποφασίστηκε η μίσθωση οχημάτων από
ιδιωτικές εταιρίες.

Εφημ. “Καστοριανή Εστία”

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.