Δυσκοιλιότητα & Διατροφή: Ότι θα έπρεπε να γνωρίζουμε – Άρθρο της διαιτολόγου Βασ. Γκέσου



diatrofi_se_sxima_kardiasΗ δυσκοιλιότητα ως σύμπτωμα της δυσλειτουργίας του πεπτικού συστήματος έχει καταγραφεί από την αρχαιότητα, όπου ο Ιπποκράτης έδινε το βασιλικό ως φάρμακο για την αντιμετώπισή της. Από το 1700 η δυσκοιλιότητα αναφέρεται ως ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα του πεπτικού συστήματος, και οι παθολόγοι πίστευαν ότι αυτό οφειλόταν στην αστικοποίηση και στις αλλαγές στον τρόπο ζωής. Από τότε ως σήμερα η δυσκοιλιότητα διαχωρίστηκε σε διάφορες μορφές. Έτσι, συναντάμε περιπτώσεις οξείας και χρόνιας δυσκοιλιότητας, ανάλογα με τον τρόπο εμφάνισης του προβλήματος, τα συμπτώματα που παρουσιάζονται και το χρόνο διάρκειας.

Πως θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας;
Για την πρόληψη και αντιμετώπιση ης δυσκοιλιότητας οι κύριοι άξονες που πρέπει να κινηθούμε είναι οι εξής: η ισορροπημένη διατροφή, η τακτική άσκηση και η μείωση του στρες. Όταν όμως εμφανιστεί σε διαρκή και επίμονη μορφή το πρόβλημα, τότε συνιστάται η διάγνωση του γιατρού και η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Ας δούμε λοιπόν μαζί πως θα πρέπει να κινηθούμε διατροφικά για να αντιμετωπίσουμε το παραπάνω πρόβλημα.

Ποιες είναι οι διατροφικές συστάσεις για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας;
Οι κύριες διατροφικές συστάσεις για να αντιμετωπίσουμε τη δυσκοιλιότητα είναι οι εξής:
Μικρά και συχνά γεύματα.
Καθημερινή κατανάλωση πλήρες πρωινού.
Όχι παράληψη γευμάτων μέσα στην ημέρα και κατανάλωση φαγητού από σκεύη και όχι ‘στο πόδι’.
Σταδιακή αύξηση της κατανάλωσης φρούτων (φρέσκα φρούτα, χυμούς, μαρμελάδα, μέλι, κομπόστες). Τουλάχιστον 2 με 4 μερίδες φρούτων την ημέρα.
Σταδιακή αύξηση της κατανάλωσης λαχανικών (σαλάτες, μαγειρεμένα λαχανικά). Τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα κατανάλωση λαχανικών ως κυρίως γεύμα και σαν πρόσθετο στα ενδιάμεσα γεύματα όπως σάντουιτς, ομελέτες κ.τ.λ..
Σταδιακή αύξηση της κατανάλωσης προϊόντων ολικής άλεσης (δημητριακά πρωινού, φρυγανιές ολικής, μπισκότα, κριτσίνια, ψωμί, μακαρόνια ολικής, ρύζι ολικής κ.τ.λ.).
Συστηματική κατανάλωση οσπρίων, τουλάχιστον 1-2 φορές την εβδομάδα ως κύριο γεύμα και σαν πρόσθετο στα ενδιάμεσα γεύματα όπως σε σαλάτες, σε ομελέτες κ.τ.λ..
Κατανάλωση του δαμάσκηνου και του χυμού του σε οποιαδήποτε μορφή (π.χ. ξερό δαμάσκηνο, βανίλια, γλυκό του κουταλιού). Επιστημονικές μελέτες εμφανίζουν ισχυρότερη δράση του δαμάσκηνου από άλλα φρούτα κατά της δυσκοιλιότητας.
Αύξηση της πρόσληψης υγρών.
Προσθήκη λίπους στην διατροφή (από ξηρούς καρπούς, ψάρια, μαργαρίνη κ.τ.λ.).
Τέλος να μην ξεχνάμε να εντάσσουμε τη φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητα μας (περπάτημα, μη χρήση ανελκυστήρα κ.τ.λ.).

Εν κατακλείδι, το σημαντικότερο σημείο που πρέπει να προσέξουμε για να αντιμετωπίσουμε την δυσκοιλιότητα είναι εισάγουμε στην καθημερινότητα μας ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής και να μην παραλείπουμε γεύματα καθώς και ομάδες τροφίμων.

Για οποιαδήποτε απορία σας μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου στην ηλεκτρονική διεύθυνση vgesou@gmail.com ή στα παρακάτω τηλέφωνα. Επίσης παρακολουθήστε στο West Channel, την εκπομπή «Περί Διατροφής» κάθε Κυριακή στις 15.00 όπου θα ανακαλύψουμε περισσότερες πτυχές της σωστής διατροφής.

Βασιλική Μ. Γκέσου
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Απόφοιτος Χαροκοπείου Παν/μίου Αθηνών
Μπουσίου & Εστίας 3, 50100 Κοζάνη
Τ. 2461501817        Κ. 6932727508
vgesou@gmail.com

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.