Ασφυκτιούν λόγω έλλειψης προσωπικού οι παιδικοί Σταθμοί του Δήμου Κοζάνης



ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣΗ πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Κοζάνης, με την οποία αναστέλλεται η λειτουργία του Παιδικού Σταθμού Άνω Κώμης, αναδεικνύει το μέγα θέμα της έλλειψης προσωπικού στις προνοιακές δομές του δήμου, ειδικά στους παιδικούς σταθμούς, οι οποίοι λειτουργούν οριακά, λειτουργία που οφείλεται στο «φιλότιμο» και στον «υπερβάλλοντα ζήλο» των λιγοστών εργαζομένων.
Αυτό το παραδέχτηκε και ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πρόνοιας και Μέριμνας του δήμου Κοζάνης, Κώστας Κυτίδης, ο οποίος χρησιμοποίησε ακριβώς τις προαναφερόμενες λέξεις. Άλλωστε το κλείσιμο του Παιδικού Σταθμού Άνω Κώμης και η μεταφορά των παιδιών στην Καισαριά, αποφασίστηκε λόγω έλλειψης προσωπικού. Οι τρεις εργαζόμενες στην εν λόγω μονάδα, προκειμένου να αποφύγουν το «τσουνάμι» της εργασιακής εφεδρείας, προτίμησαν να συνταξιοδοτηθούν, οπότε μοιραία ο σταθμός έμεινε χωρίς προσωπικό και έκλεισε.

Την ίδια στιγμή οι έντεκα παιδικοί σταθμοί του δήμου Κοζάνης, τέσσερις στην πόλη και επτά σε τοπικές κοινότητες λειτουργούν με δυσκολίες και μόνο με τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού. Τα πράγματα δυσκολεύουν αφού οι κενές θέσεις δεν αναπληρώνονται και οι όποιες προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο δεν καλύπτουν τα κενά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δήμος και κοινωφελής επιχείρηση ζήτησαν προσλήψεις προσλήψεις προσωπικού 15 ατόμων, αλλά εγκρίθηκαν μόλις 6. Έτσι παρατηρείται το φαινόμενο μία μαγείρισσα να υποβάλλεται σε πρωτοφανή εντατικοποίηση, αφού μαγειρεύει πρώτα σε έναν παιδικό σταθμό και μετά πηγαίνει και μαγειρεύει σε άλλον. Μεταφορά προσωπικού δεν γίνεται μόνο στις μαγείρισσες, αλλά και οι καθαρίστριες αναγκάζονται να καθαρίζουν περισσότερους από έναν παιδικό σταθμό.

Πολυπληθέστερος παιδικός σταθμός με 130 παιδιά και πέντε τμήματα είναι αυτός στο κέντρο της πόλης, στου «Δημόπουλου». Διαθέτει 5 νηπιαγωγούς, ισάριθμους βοηθούς βρεφονηπιοκόμους και από μία μαγείρισσα και καθαρίστρια για κάθε τμήμα. Όμως, το προσωπικό δεν επαρκεί, όπως παραδέχονται οι αρμόδιοι.

Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν όλοι οι μικρότερης δυναμικότητας παιδικοί σταθμοί στις τοπικές κοινότητες του δήμου Κοζάνης. Ειδικότερα, σταθμοί λειτουργούν στον Κρόκο, στην Καισαριά, στην Αιανή, στα Κοίλα, στο Δρέπανο, στον Τετράλοφο και στο Μαυροδένδρι.

Ειδικά για τον τελευταίο το πρόβλημα είναι οξύτατο, καθώς τα παιδιά από της αρχή της σχολικής περιόδου δεν σιτίζονται, λόγω ανακατασκευής της κουζίνας. Οι υπεύθυνοι του δήμου Κοζάνης διαβεβαιώνουν ότι οι εργασίες ολοκληρώθηκαν, μένουν κάποια τυπικά θέματα να λυθούν, ώστε να αρχίσει κανονικά η σίτιση των μικρών από 1 Φεβρουαρίου.

Να σημειωθεί ότι ανακοίνωση για την αναστολή λειτουργίας του Παιδικού Σταθμού Άνω Κώμης εξέδωσε η Κ.Ο. Υπαίθρου του ΚΚΕ, η οποία υπογραμμίζει ότι απ’ο την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, εξάγονται τα εξής συμπεράσματα:

-Η έλλειψη χρηματοδότησης από το κρατικό προϋπολογισμό των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όλα τα προηγούμενα χρόνια για τη δημιουργία υποδομών και προσλήψεων μόνιμου πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού που να καλύπτουν τις αυξανόμενες ανάγκες που υπάρχουν, ώστε να μπορεί να παρέχονται αναβαθμισμένες υπηρεσίες προσχολικής αγωγής και όχι φύλαξης.

-Με την αρμοδιότητα που δίνεται εξ εξολοκλήρου (οικονομικά- εκπαιδευτικά) στους Δήμους με το «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» και για τα ζητήματα της παιδείας χωρίς ταυτόχρονα οικονομικούς πόρους από το κράτος, οδηγηθήκαμε σ’ αυτή την κατάσταση. Ως εκ τούτου η απόφαση για «αναστολή» της λειτουργίας του Σταθμού και η μεταφορά των παιδιών στον παιδικό της Καισαρειάς μέχρι να βρεθεί λύση, είναι για να πέσει στα μαλακά το κλείσιμό του.

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι «τη νύφη» θα την πληρώσουν οι γονείς , τα νέα ζευγάρια των λαϊκών στρωμάτων και οι εργαζόμενοι στον παιδικό σταθμό της Καισαρειάς, που θα αναγκαστούν να εργάζονται εντατικά σε τμήμα υπεράριθμο με συνέπειες για την ασφάλεια των παιδιών και τη διεξαγωγή του παιδαγωγικού έργου. Θα την πληρώσουν τα παιδιά που εκτός από την αύξηση του ωραρίου στο σχολείο κατά δύο ώρες την ημέρα έχει και την αλλαγή περιβάλλοντος στη μέση της σχολικής χρονιάς με σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχοκοινωνική εξέλιξή τους, γιατί σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες η προσχολική ηλικία είναι η πιο σημαντική περίοδος στη ζωή του ανθρώπου»

Γι’ αυτό η Κ.Ο. Υπαίθρου του ΚΚΕ καλεί το λαό της περιοχής να διεκδικήσει αγωνιστικά:

• Να μην κλείσει ο παιδικός σταθμός Άνω Κώμης και κανένας άλλος σ’ όλους στους δήμους και με ευθύνη του κράτους να βρεθεί ασφαλές κτίριο για την στέγαση του σταθμού μέχρι να κτισθεί νέο που να πληρεί όλες τις προδιαγραφές.
• Να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Αύξηση τώρα της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για να καλυφθούν οι διευρυνόμενες λαϊκές ανάγκες, για ασφαλείς και δωρεάν υποδομές, με το αναγκαίο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό.
• Να καταργηθεί κάθε πληρωμή από τους γονείς και να χρηματοδοτηθούν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί από τον κρατικό προϋπολογισμό.
• Να εξασφαλιστεί η δωρεάν διανομή γευμάτων σε όλα τα παιδιά και η δωρεάν μεταφορά από και προς το σταθμό.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.