Προχωρούν οι διαδικασίες κατασκευής κρεμαστής πεζογέφυρας στη Ζάβορδα!



 

pezog15.1.12_1Μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη στο θέμα κατασκευής κρεμαστής πεζογέφυρας στη Ζάβορδα -σύνδεση από την πλευρά της Ελάτης του Αλιάκμονα, με το χώρο της σκήτης της Ι. Μονής Αγίου Νικάνορα στο Καλλίστρατο όρος-, αποτελεί ασφαλώς η από 12.1.2012 επιστολή του Γενικού Διευθυντή Παραγωγής της ΔΕΗ Ι. Κοπανάκη προς τους Δήμους Σερβίων – Βελβεντού και Δεσκάτης.
Σ΄ αυτή επιβεβαιώνεται η βούληση της ΔΕΗ να προχωρήσει άμεσα τις διαδικασίες “ανάθεσης της κατασκευής της πεζογέφυρας“, “λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τα σχετικά αιτήματα που έχουν διατυπωθεί από τοπικούς φορείς” και “εκτιμάται ότι περί το Μάιο 2012 θα έχουμε προχωρήσει στην ανάθεση των εργασιών κατασκευής της πεζογέφυρας“!!!

Έτσι ικανοποιείται ένα αίτημα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, που τα τελευταία 4-5 χρόνια εκφράστηκε μεθοδικά μέσα από το Συντονιστικό Όργανο Ενεργών Πολιτών και Φορέων που είχε συσταθεί “για τη διάσωση των μνημείων στη λεκάνη της λίμνης Ιλαρίωνα και την κατασκευή της πεζογέφυρας”. Καταλυτικές ήταν και οι επιμέρους παρεμβάσεις των φορέων της Ελάτης και κυρίως του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελάτης.
Το γεγονός αυτό αποκτά ξεχωριστή σημασία αφού γίνεται σε μια κρίσιμη οικονομική περίοδο για τη χώρα και πιστοποιεί –μαζί με την ολόσωμη μεταφορά της μονής Τορνικίου που ολοκληρώθηκε με επιτυχία το περασμένο καλοκαίρι- ότι η ΔΕΗ διατηρεί την “επαφή” της με την τοπική κοινωνία.

Αναλυτικά η από 12.1.2012 επιστολή του Γενικού Διευθυντή Παραγωγής της ΔΕΗ κ. Ι. Κοπανάκη, έχει ως εξής:

“Περίληψη: Ενημέρωση για το θέμα της κρεμαστής πεζογέφυρας στην περιοχή της σκήτης του Οσίου Νικάνορα.

Σχετικά: α. Επιστολή ΔΕΗ/ΔΥΗΠ/5920/25.10.2011
β. Επιστολή ΥΠΠΟΤ/ΔΑΒΜΜ/102983/2392

Αναφερόμενοι στο θέμα της ζεύξης με κρεμαστή πεζογέφυρα των οχθών του ποταμού Αλιάκμονα στην περιοχή της σκήτης του Οσίου Νικάνορα, θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε τα ακόλουθα:
1. Η ΔΕΗ, παρά το ότι δεν υπήρχε σχετική υποχρέωση της από τους Περιβαλλοντικούς Όρους του ΥΗΕ Ιλαρίωνα, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τα σχετικά αιτήματα που είχαν διατυπωθεί από τοπικούς φορείς, ανέθεσε σε αρμόδιο Γραφείο την εκπόνηση Μελέτης διερεύνησης εφικτότητας ζεύξης με κρεμαστή πεζογέφυρα των οχθών του ποταμού Αλιάκμονα στην περιοχή της σκήτης του Οσίου Νικάνορα.
2. Το Γραφείο, μετά την εξέταση του θέματος, υπέβαλε “Έκθεση Αυτοψίας – Πόρισμα”, το οποίο ετέθη υπόψη του ΥΠΠΟΤ με τη σχετική α’ επιστολή, στην οποία υπήρχε συνημμένο τεύχος της Έκθεσης, προκειμένου οι αρμόδιες Υπηρεσίες του να αποφανθούν επί του θέματος.
3. Με τη σχετική β’ επιστολή, η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, μας γνωστοποίησε ότι συμφωνεί με την υποβληθείσα πρόταση για τη μορφή της προτεινόμενης κρεμαστής πεζογέφυρας, ζητώντας παράλληλα την υποβολή πλήρους Μελέτης (αρχιτεκτονικής και στατικής), με όλα τα απαραίτητα στοιχεία.
4. Βάσει των προαναφερόμενων, η ΔΕΗ θα προχωρήσει άμεσα στη διαδικασία ανάθεσης εκπόνησης της σχετικής Μελέτης, η οποία, μετά την ολοκλήρωση της, θα υποβληθεί στο ΥΠΠΟΤ για έγκριση.
5. Μετά την έγκριση της Μελέτης από το ΥΠΠΟΤ, η ΔΕΗ θα προχωρήσει στην ανάθεση της κατασκευής της υπόψη πεζογέφυρας, ικανοποιώντας κατ’ αυτό τον τρόπο το αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής η πεζογέφυρα θα παραδοθεί στους αρμόδιους Φορείς της Πολιτείας για τη λειτουργία και τη συντήρηση της.
6. Λαμβάνοντας υπόψη τον απαιτούμενο χρόνο για την εκπόνηση της Μελέτης, τον χρόνο που θα αναλωθεί για την έγκριση της Μελέτης από το ΥΠΠΟΤ και τον απαιτούμενο χρόνο για τη λήψη των σχετικών εγκρίσεων από τα αρμόδια όργανα της Επιχείρησης, εκτιμάται ότι περί το Μάιο 2012 θα έχουμε προχωρήσει στην ανάθεση των εργασιών κατασκευής της πεζογέφυρας”.

…………
Αντίγραφο της δισέλιδης επιστολής

(κλικ για μεγέθυνση)

epistoli_1epistoli_2_15.1

Γιώργος Μαστρ.

mikrovalto.gr

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.