Πετρέλαιο θέρμανσης αντί για κίνησης για την Τ/Θ ζητά με επιστολή του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ απο τον υπουργό Οικονομικών



 

Μεγάλη αύξηση στο λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων τηλεθέρμανσης Κοζάνης και Πτολεμαϊδας φέρνει η υποχρέωσή τους να προμηθεύονται πετρέλαιο κίνησης για τη φετινή και όχι θέρμανσης, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.
Η χρήση πετρελαίου για τις ανάγκες αιχμής και εφεδρείας του συστήματος, με μεγάλες ποσότητες ετησίως, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και τις δυσλειτουργίες και βλάβες των μονάδων συμπαραγωγής, συμμετέχει στο ενεργειακό ισοζύγιο.
Στις σημερινές οικονομικές συνθήκες και με την ιδιαίτερη κρίση που βιώνει η περιοχή μας, οποιαδήποτε πρόσθετη επιβάρυνση στους πολίτες που μπορεί να σημάνει μια πιθανή αύξηση της τιμής μονάδας, είναι αδιανόητη.
Η παραμονή στην προηγούμενη κατάσταση, δηλαδή στην προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης για τις ανάγκες των επιχειρήσεων είναι απαραίτητη, προκειμένου να μην πληγούν οι καταναλωτές, τα συστήματα και οι δημοτικές επιχειρήσεις τηλεθέρμανσης, που συμβάλλουν τα μέγιστα στην εθνική οικονομία όλα αυτά τα χρόνια.
Σχετική επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο για το θέμα έστειλε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Εμμ. Παφίλης.

Η επιστολή
Η εγκατάσταση Τηλεθέρμανσης της Κοζάνης λειτουργεί με απόλυτη επιτυχία απο το 1993 παρέχοντας σήμερα σε 5.3000 κτίρια του δήμου Κοζάνης θέρμανση με ζεστό νερό που λαμβάνεται απο την ΔΕΗ (ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου) μεταφέρεται στην πόλη και διανέμεται στους καταναλωτές με ειδικές υπόγειες σωληνώσεις 450 χιλιομέτρων περίπου. Είναι συνδεδεμένα όλα τα κτίρια της πόλης της Κοζάνης, κατοικιες, σχολεία, νοσοκομείο κλπ.
Στις περιπτώσεις αιχμής ζήτησης θερμικής ενέργειας το χειμώνα ή λόγω βλαβών των μονάδων της ΔΕΗ χρησιμοποιείται και πετρέλαιο θέρμανσης στο λεβητοστάσιο της επιχείρησης.
Παρόμοια έργα λειτουργύν στο Δήμο Εορδαίας (Πτολεμαϊδα), στο Δήμο Αμυνταίου και στο Δήμο Μεγαλόπολης.
Τα έργα Τ/Θ συνεισφέρουν σημαντικά στη βελτίωση της ατμόσφαιρας των πόλεων, οι οποίες είναι απαλλαγμένες απο τις καμινάδες των κεντρικών θερμάνσεων που λειτουργούσαν με πετρέλαιο και εξοικονομούν συνάλλαγμα λόγω μη κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης.
Με την  σχετική επιστολη της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων του Ε.Φ.Κ. του Υπουργείου Οικονομικών υποχρεώνονται οι επιχειρήσεις τηλεθέρμανσης να προμηθευτούν για τις ανάγκες τους τη φετεινή χειμερινή περίοδο αντί του πετρελαίου θέρμανσης, πετρέλαιο κίνησης, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με την χρήση του που προορίζεται για θέρμανση φυσικών προσώπων τόσο στην πόλη της Κοζάνης (70.000 περίπου κάτοικοι), όσο και στις υπόλοιπες προαναφερόμενες πόλιες Πτολεμαϊδας, Αμυνταίου, Φιλώτα, Μεγαλόπολης.
Η ρύθμιση αυτή δημιουργεί άνισες συνθήκες στους πολίτες των πόλεων αυτών διότι σε όλη την Ελλάδα τα φυσικά πρόσωπα θα συνεχίσουν να προμηθεύονται πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ στην Κοζάνη, Πτολεμαϊδα κλπ. Για τον ίδιο σκοπό οι επιχειρήσεις τηλεθέρμανσης θα χρησιμοποιούν πολύ πιο ακριβό πετρέλαιο κίνησης.
Παρακαλούμε να εξετάσετε το αίτημά μας για παραμονή στο ίδιο καθεστώς, δηλαδή προμήθειας πετρελαίου θέρμανσης.
Είναι ανάγκη με την επίλυση του δίκαιου αιτήματός μας να συμβάλλεται στην ενίσχυση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων τηλεθέρμανσης που τόσο έχουν προσφέρει στην προστασία του περιβάλλοντος και δημιουργούν πράσινη ανάπτυξη.

Ο Χρόνος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.