Οι φυλές της Νέας Δημοκρατίας…



Οι φυλές της Νέας Δημοκρατίας

Η κρίση ηγεσίας και οι έντονες παρασκηνιακές διεργασίες στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, δεν σημαίνει ότι απουσιάζει το εσωκομματικό παιχνίδι στη Νέα Δημοκρατία.

Κάθε άλλο μάλιστα, όσο τα δημοσκοπικά ευρήματα δίνουν ερεθίσματα για διαγκωνισμούς, κόντρες και αγώνα επικράτησης. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει και αυτό τις δικές του φυλές, η ακτινογραφία των οποίων έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η προεδρική φρουρά

Είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται πολύ κοντά στον κ. Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Χρ. Λαζαρίδης θεωρείται το alter ego του Προέδρου της Ν.Δ. είναι ο συντάκτης των ομιλιών του και ο σύμβουλος πολιτικής στρατηγικής.

Σημαντικό ρόλο παίζει ο κ. Γιάννης Μιχελάκης αλλά και ο πολιτικός σύμβουλος και διαχρονικός φίλος του κ. Σαμαρά, ο κ. Δ. Σταμάτης.

Στην λεγόμενη Προεδρική φρουρά ανήκουν ο κ. Κ. Μπούρας που αντικατέστησε τον κ. Κ. Αρβανιτόπουλο στη θέση του διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του προέδρου ο κ. Θ. Βάρδας, ο κ. Κ. Τασούλας και ο κ. Φ. Κρανιδιώτης.

Οι Θεσμικοί

Αποτελούν στελέχη που δεν χαρακτηρίζονται από τα στοιχεία και τη δομή οργανωμένης ομάδας αλλά από την ταυτόσημη πολιτική τους συμπεριφορά αλλά και τις επιδιώξεις τους.

Είναι στελέχη που θεωρούνται ότι θα συμμετέχουν στην κυβέρνηση που θα σχηματίσει ο κ. Αντώνης Σαμαράς. Εμφανίζονται νομιμόφρονες και αξιοποιούν την προβολή που απολαμβάνουν ως κορυφαία στελέχη και τομεάρχες.
Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι δύο Αντιπρόεδροι κ.κ. Δ. Αβραμόπουλος και Στ. Δήμας, ο κ. Ν. Μηταράκης, η κ. Ο. Κεφαλογιάννη και ο κ. Ι. Βρούτσης.

ΟΙ Φιλελεύθεροι

Είναι τα στελέχη που είδαν ιδιαίτερα θετικά τη συμμετοχή της Ν.Δ. στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Οι ίδιοι έχουν αναπτύξει μία κουλτούρα συνεργασίας και συναίνεσης συνομιλώντας τακτικά και με συναδέλφους τους από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, του ΛΑΟΣ έως και τον κ. Γρ. Ψαριανό της ΔΗΜΑΡ, μοιράζοντας τους προβληματισμούς τους.

Σε αυτή την ομάδα ανήκουν ο κ. Κ. Χατζηδάκης, ο Α. Σπηλιωτόπουλος, ο Κ. Μητσοτάκης, ο Ν. Δένδιας και ο Μ. Βαρβιτσιώτης ενώ «φλερτάρει» μαζί του και ο κ. Αντώναρος.

Κατά σύμπτωση όλοι σχεδόν είχαν στηρίξει την κ. Ντ. Μπακογιάννη στην εσωκομματική αναμέτρηση με τον κ. Σαμαρά ενώ η συνοχή τους αμφισβητείται σε βάθος χρόνου λόγω του ότι οι περισσότεροι εκλέγονται στην ίδια Περιφέρεια τη Β΄ Αθηνών.

Ένα ακόμα κοινό τους στοιχείο είναι ότι έχουν ταχθεί υπέρ ενός εκλογικού συστήματος με λίστα.

Η λαϊκή δεξιά

Σε αυτό το στρατόπεδο ανήκουν στελέχη που τάσσονται υπέρ της άσκησης έντονης κριτικής στα πεπραγμένα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ κατά την τελευταία διετία. Χαρακτηρίζονται από έντονα φιλολαϊκές θέσεις με αποτέλεσμα να τους χωρίζει άβυσσος με τους φιλελεύθερους της ΝΔ που τους κατηγορούν για λαϊκισμό.

Στη λαϊκή δεξιά ανήκουν ο Γ. Μανώλης, ο Π. Παναγιωτόπουλος, ο Β. Μιχαλολιάκος, ο Σ. Καλαφάτης, ο Κ. Γκιουλέκας, ο Ν. Νικολόπουλος κα. Στο ίδιο κλίμα κινείται και ο κύριος όγκος των συνδικαλιστών της ΝΔ όπως οι κκ Πουπάκης και Κουτσιούκης ενώ μέχρι πρότινος σε αυτή την ομάδα, κυρίαρχο ρόλο είχε ο κ. Π. Καμμένος.

Δύο ακόμη ενοποιητικά στοιχεία αυτής της ομάδας είναι ο σκεπτικισμός με τον οποίο αντιμετώπισαν τον σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου αλλά και ο πατριωτικός λόγος που αρθρώνουν.

Οι Καραμανλικοί

Είναι στελέχη με ισχυρές αναφορές στον πρώην πρωθυπουργό όπως ο Ε. Στυλιανίδης, ο Π. Μολυβιάτης, ο Π. Παυλόπουλος, ο Δ. Σούφας, ο Ε. Αντώναρος, ο Χ. Σταϊκούρας, ο Μ. Κεφαλογιάννης κ.ά.

Υπερασπίζονται το έργο των κυβερνήσεων του κ. Καραμανλή ενώ έχουν και ισχυρά ερείσματα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα αφού ο πρώην Πρωθυπουργός απολαμβάνει μεγάλης δημοφιλίας στις τάξεις των βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι συνδυασμοί της ΝΔ στις προηγούμενες εκλογές καταρτίστηκαν από την προηγούμενη ηγεσία του κόμματος.

Η νέα γενιά

Πρόκειται για στελέχη που δεν λειτουργούν ως εσωκομματική τάση ή ομάδα. Κύριο χαρακτηριστικό τους ότι ανήκουν όλοι στη γενιά των 30άρηδων και έχουν αναπτύξει έντονη δραστηριότητα χρησιμοποιώντας νέους δίαυλους επικοινωνίας με τους πολίτες και καταθέτοντας τολμηρές προτάσεις.

Αιχμή του δόρατος η ΟΝΝΕΔ στην οποία κυριαρχεί η παρουσία του Α. Παπαμιμίκου (του Προέδρου της ΟΝΝΕΔ) και του Κ. Κατσαφάδου (υπ.Βουλευτή στην Α΄Πειραιά).

Στα νέα πρόσωπα συμπεριλαμβάνονται ο Β. Κικίλιας, η Λ. Γούτα, Σ. Αγιάσογλου κ.ά.

newsbomb.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.