Οι πραγματικοί rock star της ιστορίας!



Αν ρωτήσεις ένα 15χρονο κορίτσι να σου πει τι σημαίνει να είσαι ροκ σταρ, εκείνη θα δείξει προς τον τοίχο της. Εκεί που είναι κρεμασμένη η αφίσα του δικού της μοναδικού rock star. Για εμένα όμως υπάρχουν κάποιες φιγούρες που όλοι μας έχουμε γνωρίσει από βιβλία, ταινίες και αφηγήσεις που αξίζουν περισσότερο αυτόν τον τίτλο.

Εκείνες οι φιγούρες που περπάτησαν στον πλανήτη γη και πραγματικά τον ρόκαραν. Τον έπλασαν, τον μετέτρεψαν και τον σημάδεψαν όσο ελάχιστοι. Άνθρωποι που λατρεύτηκαν αλλά και δαιμονοποιήθηκαν όσο λίγοι. Που προκάλεσαν πολέμους, απέκτησαν πιστούς ακολούθους, κυνήγησαν, κηνυγήθηκαν και χάραξαν το όνομά τους στην ιστορία όπως χάραξε ο Brad Pitt το μέτωπο του Cristoph Waltz στο Inglourious Basterds.

Μην βιαστείς να αποδοκιμάσεις ή να πεις ποιός λείπει από αυτή τη λίστα. Σίγουρα λείπουν πολλοί. Και θα γεννηθούν ακόμα περισσότεροι.

Jesus Christ

Τον αποκαλούν και: JC

 

Είναι σε αυτή τη λίστα γιατί: Όχι μόνο απέκτησε δισεκατομμύρια πιστών και ακολούθων αλλά κυρίως γιατί κατάφερε ο λόγος του να διδάσκεται και να υπερασπίζεται με ζήλο ακόμα και 2 χιλιάδες χρόνια μετά τον θάνατό του. Ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων, οφείλεις να παραδεχτείς ότι ο Ιησούς διαμόρφωσε με τον πιο καθοριστικό τρόπο την ιστορία. Το αν ο ίδιος θα ήθελε να έχουν γίνει τόσα στο όνομά του, παραμένει άγνωστο.

Στο πικάπ παίζει: Το Personal Jesus. Τραγουδισμένο από τον Johnny Cash

 

Ernesto Guevara

Τον αποκαλούν και: Che, Comandante

 

Είναι σε αυτή τη λίστα γιατί: Στη συνείδηση του κόσμου, το όνομα Che είναι ταυτόσημο της επανάστασης. Ό,τι και αν αυτή εκφράζει και όσο διαφορετική και αν μπορεί να είναι αυτή από την θεωρητική σκέψη του Αργεντίνου Μαρξιστή. Ο αγώνας του κατά της δικτατορίας του καθεστώτος Μπατίστα και η σκέψη που τον συνόδευε τον ξεχώρισαν και τον έκαναν σύμβολο και παράδειγμα προς μίμηση στον σύγχρονο Δυτικό Κόσμο. Ακόμα κι αν οι περισσότεροι περιορίζονται στο να φορούν μπλουζάκια με το πρόσωπό του.

Στο πικάπ παίζει: Το τραγούδι που γράφτηκε για εκείνον.

 

Adolf Hitler

Τον αποκαλούν και: Führer

 

Είναι σε αυτή τη λίστα γιατί: Διαμόρφωσε τον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης και της Αφρικής μετά τη δεκαετία του 30. Οδήγησε τον Γερμανικό σε έναν ρεαλιστικό, επεκτατικά φρενήρη πόλεμο ο οποίος έμελλε να αλλάξει τις ισορροπίες μια για πάντα. Ο αφανισμός ενός τρίτου του πληθυσμού των Εβραίων, τα εκατομμύρια των νεκρών σε όλη την Ευρώπη και ο επαναπροσδιορισμός των συνόρων εντός της Ευρώπης έμμελε να αλλάξουν καθοριστικά των σύγχρονη ιστορία. Όσο αποτρόπαια και καταδικαστέα και αν είναι τα εγκλήματά του κατά της ανθρωπότητας.

Στο πικάπ παίζει: Ο αγαπημένος του, Richard Wagner

 

Mohandas Karamchand Gandhi

Τον αποκαλούν και: Mahatma

 

Είναι σε αυτή τη λίστα γιατί: Απέδειξε ότι υπάρχει και άλλος τρόπος διεκδίκησης πέρα από την ωμή βία. Το κίνημα του “non-violence” στην Ινδία τον καιρό του Γκάντι αποτέλεσε παράδειγμα και απαρχή κάθε ειρηνικής επανάστασης έως σήμερα. Οι έννοιες της ανυπακοής και της σιωπηλής διαμαρτυρίας γεννήθηκαν από έναν άνθρωπο, ο οποίος αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην προάσπιση των συμφερόντων του Ινδικού λαού ενάντια στο Βρετανικό Στέμμα.

Στο πικάπ παίζει: Το Imagine του John Lennon.

 

Queen Alexandrina Victoria

Την αποκαλούν και: Γιαγιά της Ευρώπης

 

Είναι σε αυτή τη λίστα γιατί: Ο επεκτατισμός που επέδειξε παγκοσμίως αλλά και η ηρεμία στο εσωτερικό της Μεγάλης Βρετανίας, επηρέασαν σημαντικά τις ισορροπίες δύναμης στις αποικίες αλλά και την πνευματική ανάπτυξη της Ευρώπης. Υπήρξε η βασίλισσα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας στο μεγαλύτερο μέρος του 19ου αιώνα. Από το 1937 όταν και ανέβηκε στο θρόνο η Αυτοκρατορία επεκτάθηκε σημαντικά τόσο στην Ασία όσο και την Αφρική. Η επικράτηση της Βρετανίας τόσο στους πολέμους με την Κίνα όσο και σε εκείνους με την Ρωσία, απέδειξαν ποιά ήταν η ηγέτιδα δύναμη του αιώνα. Κατά τα βικτωριανά χρόνια στο εσωτερικό της Βρετανίας, η πνευματική παραγωγή ήταν χωρίς προηγούμενο. Η Pax Britannica (η καθολική επικράτηση της Βρετανίας στις εμπορικές θαλάσσιες διαδρομές σε ολόκληρη σχεδόν την υφήλιο) συντηρήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της δυναστείας της. Μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η παρακμή της Βρετανικής Αυτοκρατορίας τα πρώτα χρόνια μετά τον θάνατό της.

Στο πικάπ παίζει: Το God save the Queen. Από τους Sex Pistols

 

Isaac Newton

Τον αποκαλούν και: Πατέρα της σύγχρονης επιστήμης

 

Είναι σε αυτή τη λίστα γιατί: Θεωρείται από πολλούς ο άνθρωπος που επηρέασε όσο κανείς την επιστήμη. Ο νόμος της βαρύτητας, οι τρεις νόμοι της κίνησης και οι υπόλοιπες θεωρίες του αποτέλεσαν την βάση της μηχανικής αλλά και ολόκληρου του οικοδομήματος της σύγχρονης επιστήμης.

Στο πικάπ παίζει: Το It’s Not the Fall that hurts των Caesars. Γιατί το μήλο πόνεσε μόνο όταν προσγειώθηκε στο κεφάλι του Νεύτωνα. Όχι την ώρα που έπεφτε.

 

Napoleon Bonaparte

Τον αποκαλούν και: The Corsican, Ναπολέων ο 1ος

 

Είναι σε αυτή τη λίστα γιατί: Πέρα από τον επεκτατισμό του κατά την εντεκάχρονη παραμονή του στη θέση του Αυτοκράτορα της Γαλλίας, η φρενίτιδα και οι ιδιοτροπίες που τον συνόδευεαν μπορεί να συγκριθεί μόνο με την συμπεριφορά ενός rock star. Στις αρχές του 19ουαιώνα ανάγκασε τις ηγέτιδες δυνάμεις της τότε Ευρώπης να συνασπιστούν εναντίον του. Η ιστορία της ανθρωπότητας και του ιμπεριαλισμού των Ευρωπαίων θα ήταν πολύ διαφορετική αν οι δυνάμεις του Ναπολέοντα δεν είχαν ηττηθεί στη μάχη του Leipzig.

Στο πικάπ παίζει: Η Marseillaise του Berlioz. Αυτή που ο Ναπολέων καθιέρωσε σαν Ύμνο της Γαλλίας

 

Friedrich Wilhelm Nietzsche

Τον αποκαλούν και: Friedrich Wilhelm Nietzsche

 

Είναι σε αυτή τη λίστα γιατί: Η θεωρητική του σκέψη οδήγησε για πρώτη φορά στην αμφισβήτηση της αντικειμενικότητας της αλήθειας. Επηρεάζοντας σημαντικά τους Foucault, Lyotard, Baudrillard, Derrida και όσους ακολούθησαν τον δρόμο της αμφισβήτησης μέχρι την γέννηση των όρων existentialism, nihilism και postmodernism. Μπορεί στα χαρτιά να μην φαντάζει μεγάλο, αλλά η αμβισβήτηση όλων των μεγάλων αντικειμενικών αληθειών των προηγούμενων αιώνων (στη θρησκεία και την επιστήμη) μετέτρεψαν τον 20ο αιώνα σε αιώνα αλλαγών, καινοτομιών και ανακαλύψεων.

Στο πικάπ παίζει: Το Would από Alice in Chains. Γιατί έτσι μου είπε ότι πρέπει ο Αλέξανδρος Βραχωρίτης. Κι εγώ τον Αλέξανδρο τον ακούω σε αυτά.

oneman.gr

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.