Κέφι και χορός στα «Μπουμπουσάρια» της Σιάτιστας!



mpoumpousaria_siatista4Με κύριο χαρακτηριστικό το κέφι και τη διάθεση και πρωταγωνιστές τους δεκάδες μεταμφιεσμένους αναβίωσε ανήμερα των Θεοφανείων το παραδοσιακό έθιμο «Μπουμπουσάρια» στη Σιάτιστα. Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες και την συνεχή βροχή οι μεταμφιεσμένοι δεν πτοήθηκαν και συμμετείχαν στην παρέλαση, χορεύοντας με τη ψυχή τους και σατιρίζοντας παράλληλα την πολιτική ζωή του τόπου. Υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής και εκατοντάδες κόσμου να συμμετέχει το γλέντι κράτησε αμείωτο και μετά το πέρας της παρέλασης, όπου οι μεταμφιεσμένοι μαζί με όλους τους Σιατιστινούς συνέχισαν το χορό στην Πλατεία της Χώρας.

mpoumpousaria siatistaΑπό το γλέντι δεν έλειψαν και οι πολιτικοί άρχοντες της περιοχές με mpoumpousaria siatistaτη Δήμαρχο Παναγιώτα Ορφανίδου και τα υπόλοιπα μέλη της δημοτικής αρχής να σέρνουν το χορό, ενώ το παρών έδωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, περιφερειακοί σύμβουλοι, καθώς και ο Βουλευτής της Ν.Δ., Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Τα «Μπουμπουσάρια» αποτελούν ετήσιο κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός για τη Σιάτιστας και λέγεται πως είναι η παραφθορά του ονόματος «Έμπουσα». Η «Έμπουσα» ήταν ένα φανταστικό τέρας με πόδια γαϊδάρου που άλλαζε μορφή από τη μία στιγμή στην άλλη και τρόμαζε τα μικρά παιδιά.

mpoumpousaria siatistaΠαράλληλα το έθιμο της μεταμφίεσης έχει τη ρίζα του στην αρχαία mpoumpousaria siatistaΜακεδονική λατρεία του Διόνυσου και η ονομασία «Μπουμπουσάρια» των μεταμφιεσμένων πηγάζει από τη λέξη «Βασσάρα», όπως ονόμαζαν τότε τους χιτώνες που φορούσαν οι βάκχες στη Θράκη.

Για τα «Μπουμπουσάρια» η παράδοση αναφέρει ότι κατά τους αγώνες του έθνους, οι αγωνιστές γίνονταν «Μπουμπουσάρια», έβαζαν μάσκες “Προσωπίδες” και μάζευαν χρήματα για τον αγώνα.

sierafm

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.