Θρίλερ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με τα χρέη των ιδιωτών προμηθευτών



Θρίλερ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με τα χρέη των ιδιωτών προμηθευτών

Προς οριστική -αρνητική ή θετική- διευθέτηση φαίνεται να οδεύει η υπόθεση με τα χρέη των ιδιωτών προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, που πρόσφατα άλλαξαν ιδιοκτησιακό καθεστώς και πέρασαν στον έλεγχο του fund World Wide Energy, για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη τυπικός και ουσιαστικός έλεγχος στοιχείων από τη ΡΑΕ.   

Σημειώνεται ότι η αλλαγή στη μετοχική σύνθεση της μίας εταιρείας (Hellas Power) έγινε κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην απαιτείται κάποια έγκριση (μεταβίβαση εταιρείας με έδρα την Κύπρο που ήλεγχε το πλειοψηφικό πακέτο της Hellas Power) παρά μόνο γνωστοποίηση στη ΡΑΕ, ενώ αντίθετα στην περίπτωση της Energa υπάρχει ακόμα εκκρεμότητα καθώς η αλλαγή στη μετοχική σύνθεση (μεταβίβαση ποσοστού που κατέχει φυσικό πρόσωπο) θα πρέπει να κοινοποιηθεί για τυχόν αντιρρήσεις και στη συνέχεια να εγκριθεί ή να απορριφθεί.   

Εμπλοκή

Και ενώ ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία τυπικού και ουσιαστικού ελέγχου της μεταβίβασης αλλά και της φερεγγυότητας του νέου ιδιοκτήτη – που σημειωτέον αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη από όλους τους ανταγωνιστές χωρίς ωστόσο να υπάρχουν επίσημες καταγγελίες – δημιουργήθηκε εμπλοκή στις σχέσεις των δύο εταιρειών με το ΔΕΣΜΗΕ, δηλαδή με το διαχειριστή του δικτύου.   

Η εμπλοκή προέκυψε από την άρνηση ή αδυναμία των νέων ιδιοκτητών να καταβάλουν στο ΔΕΣΜΗΕ οφειλή της τάξης των 27 εκατ. ευρώ στις 16 Ιανουαρίου, όπως προβλεπόταν σύμφωνα με το διακανονισμό που είχε γίνει με το διαχειριστή για συνολικά χρέη της τάξης των 100 εκατ. ευρώ. Πάντως πριν τις 16 Ιανουαρίου και κατά τις πρώτες εβδομάδες της ρύθμισης οι εταιρείες κατέβαλαν στον ΔΕΣΜΗΕ τα συμφωνημένα ποσά που φτάνουν τα 41 εκατ. ευρώ.   

Η εμπλοκή χθες φάνηκε να εξελίσσεται σε θρυαλλίδα για την αγορά καθώς κάποιες πληροφορίες ήθελαν το ΔΕΣΜΗΕ να απειλεί ακόμα και να απαγορεύσει στις δύο εταιρείες να κάνουν δηλώσεις εκπροσώπησης φορτίου, κάτι που ισοδυναμεί με επιστροφή των πελατών των εταιρειών αυτών στη ΔΕΗ.   

Εγγυητικές

Κάποιες πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι ακόμη και με την καταβολή των 27 εκατ. ευρώ, υπάρχει σοβαρή εκκρεμότητα καθώς οι δύο εταιρείες φέρονται να μην έχουν καταθέσει απαραίτητες εγγυητικές επιστολές ή collateral τραπεζών, τουλάχιστον στο ύψος που απαιτείται βάσει των κανονισμών για τον αριθμό των πελατών ου εκπροσωπούν.  
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αν είχε ζητηθεί από τις δύο εταιρείες να παρουσιάσουν εγγυητικές, τότε δεν θα είχε δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα.  

Συμφωνία

Ωστόσο μετά από έκτακτη σύσκεψη που έγινε υπό τον υφυπουργό Γ. Μανιάτη το απόγευμα – και αφού είχε προηγηθεί ολομέλεια της ΡΑΕ – επετεύχθη καταρχήν «συμφωνία κυρίων» μεταξύ του ΔΕΣΜΗΕ και των δύο εταιρειών, υπό τον όρο ότι θα καταβληθούν άμεσα, δηλαδή εντός της ημέρας σήμερα, τα 27 εκατ. ευρώ.   

Εάν οι ιδιοκτήτες των εταιρειών αθετήσουν τη συμφωνία τότε οι εξελίξεις μπορεί να είναι άμεσες από την πλευρά των εποπτικών αρχών, που βρίσκονται πλέον με το… «δάκτυλο στη σκανδάλη».   

Θα πρέπει πάντως να αναφέρουμε ότι η πλευρά των εκπροσώπων του World Wide Energy Fund, υποστηρίζει ότι η καταβολή δεν πραγματοποιήθηκε καθώς ο ΔΕΣΜΗΕ δε δεχόταν τα χρήματα με τη νέα επωνυμία της εταιρείας, αρνούμενος έτσι να «νομιμοποίησει» το νέο ιδιοκτησιακό status quo όταν ακόμη αυτό δεν έχει εγκριθεί επισήμως από τη ΡΑΕ.   

Πληροφορίες θέλουν την Energa, να έχει μόλις προ ημερών μετονομαστεί σε Κέντορ λιανικό Εμπόριο, ενώ η Hellas Power σε Νέα Εφαρμογή Α.Ε. Επιπρόσθετα, τόσο η Energa όσο και η Hellas Power είχαν διαμαρτυρηθεί για πολυάριθμες στρεβλώσεις και εμπόδια στην αγορά του ηλεκτρισμού.   

Καθίσταται σαφές λοιπόν, από όσα έχουν συμβεί ότι αφενός θα πρέπει να καταβληθούν σήμερα τα 27 εκατ. ευρώ, αφετέρου μπαίνει σε στενή επιτήρηση η εφαρμογή των συμφωνηθέντων για την αποπληρωμή των χρεών, την κατάθεση των εγγυητικών επιστολών καθώς και της επίσπευσης των διαδικασιών ελέγχου της αλλαγής ιδιοκτησίας.   

Τα σενάρια

Σύμφωνα με τον κώδικα, σε περίπτωση που υπάρξει «κανόνι» στην αγορά ηλεκτρισμού, τότε τα χρέη καλούνται να τα καλύψουν οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στην αγορά, με αποτέλεσμα όλοι οι ενδιαφερόμενοι να παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις και να έχουν διαμηνύσει ότι δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν ούτε ευρώ. Για τους απλούς καταναλωτές ακόμη και στην περίπτωση που γίνει πραγματικότητα το πιο αρνητικό σενάριο, δεν τίθεται θέμα διακοπής της ηλεκτροδότησης καθώς επιστρέφουν αυτόματα στη ΔΕΗ με τη διαδικασία του τελευταίου καταφυγίου.   

Σε μια τέτοια περίπτωση όμως το πλήγμα αξιοπιστίας για την αγορά ηλεκτρισμού θα είναι τεράστιο και η αγορά τουλάχιστον στο κομμάτι του τελικού καταναλωτή θα κλείσει για πολλά χρόνια. Ταυτόχρονα θα δικαιωθούν όσοι μιλούσαν για «άρπα κόλα» άνοιγμα της αγοράς στον ηλεκτρισμό.   

Δε λείπουν και εκείνοι που θεωρούν ότι απλά το μοντέλο της μη καθετοποιημένης εταιρείας προμήθειας σε μια αγορά mandatory pool όπως η ελληνική ισοδυναμεί με… ρώσικη ρουλέτα, και ότι στην ελληνική αγορά στη σημερινή μορφή της χώρος υπάρχει μόνο για καθετοποιημένους παίκτες.  

Ζερβός: Αρνητική η εξέλιξη με τους ιδιώτες προμηθευτές

Στο θέμα που έχει ανακύψει με τα χρέη των ιδιωτών προμηθευτών αναφέρθηκε προ ολίγου ο επικεφαλής της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός σημειώνοντας ότι αν αληθεύουν οι πληροφορίες τότε πρόκειται για μια αρνητική εξέλιξη και η ΔΕΗ “κινδυνεύει” να βρεθεί ξανά με το 100% της αγοράς λιανικής.  

Όπως διευκρίνισε ο κ. Ζερβός εξελίξεις αναμένονται εντός της ημέρας καθώς θα πρέπει οι ιδιωτικές εταιρείες να καταβάλουν κάποια σημαντικά ποσά και αν δεν γίνει αυτό τότε ο διαχειριστής θα προχωρήσει στη διακοπή της εκπροσώπησης των πελατών τους στο σύστημα.  

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι πελάτες των δύο ιδιωτικών εταιρειών  θα επιστρέψουν στη ΔΕΗ με τον κ. Ζερβό να τονίζει ότι η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει το σημαντικό ρόλο που παίζει η ΔΕΗ εγγυώμενη την ασφάλεια των καταναλωτών.  

Όπως τονίζουν κατηγορηματικά πηγές της ΔΕΗ, δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος για τους καταναλωτές, οι οποίοι θα συνεχίσουν κανονικά να λαμβάνουν ρεύμα σε κάθε περίπτωση.  

Σε σχέση με τα χρέη των ιδιωτών ύψους 67 εκατ. ευρώ – χρέη χρήσης δικτύου – ο κ. Ζερβός αποκάλυψε ότι η ΔΕΗ έχει προχωρήσει σε μηνύσεις.  

Τέλος ο κ. Ζερβός έκανε λόγο για στρεβλό άνοιγμα της αγοράς που δημιούργησε και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα.  

Θα εφαρμοστεί ο νόμος λέει ο ΥΠΕΚΑ

«Η αγορά λειτουργεί, δεν υπάρχει περίπτωση κανένας καταναλωτής να μείνει χωρίς ρεύμα, θα εφαρμοστεί ο νόμος», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Παπακωνσταντίνου.    

capital.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.