Η Καστοριά έχει… ράμματα για τη γούνα της Πολιτείας!



kastoria_xionia7589Σκληρή μάχη με τον κινέζικο γίγαντα, που απειλεί να κυριεύσει το παγκόσμιο πεδίο της γούνας, δίνουν οι Καστοριανοί γουναράδες. Αλλωστε πλέον η Καστοριά αποτελεί το μοναδικό κέντρο παραγωγής γούνας στην Ευρώπη!

Σε αυτόν τον αγώνα το ισχυρό όπλο των Ελλήνων γουνοποιών είναι η ποιότητα. Απόρροια της εμπειρίας αιώνων στο αντικείμενο είναι αυτή που τους διαφοροποιεί και ενισχύει την ανταγωνιστικότητά τους, έναντι της αδηφάγας κινέζικης μηχανής. Γιατί, αν περίμεναν βοήθεια από το ελληνικό κράτος, θα είχαν καταστραφεί!

Δυστυχώς, η Πολιτεία είτε αδιαφορεί είτε κινείται αποσπασματικά, χωρίς στόχευση και στρατηγική για τον καθαρά εξαγωγικό κλάδο. Ετσι όμως δεν αξιοποιείται ο δυναμισμός του για την πολυπόθητη ανάπτυξη.

Οπως χαρακτηριστικά μάς λέει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καστοριάς Χαράλαμπος Καραταγλίδης, ο κύκλος εργασιών της γούνας κάποιες χρονιές αγγίζει τα 500.000.000 ευρώ, με το 99% να αφορά εξαγωγές.

Ενώ λοιπόν η γουνοποιία φέρνει στη χώρα πολύτιμο συνάλλαγμα και αποτελεί σημαντικό μεταποιητικό τομέα, δεν έχει τη δέουσα υποστήριξη από το κράτος. Η ένταξη σε αναπτυξιακά προγράμματα, η ενίσχυση της προβολής και η άρση ποικίλων εμποδίων είναι ζητούμενα για την ελληνική γουνοποιία.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καστοριάς φέρνει το παράδειγμα της εκτροφής των γουνοφόρων ζώων, που παρουσιάζει ισχυρή δυναμική τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει τάση μέχρι και για διπλασιασμό του ζωικού κεφαλαίου στη χώρα μας, που θα οδηγήσει σε αντίστοιχη μείωση των εισαγωγών (σήμερα εισάγεται το 80%-85% της γούνας), αλλά και θα αυξήσει τις θέσεις εργασίας στη Δυτική Μακεδονία. Εντούτοις, αφενός είναι εξαιρετικά δύσκολη η ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο και αφετέρου είναι χρονοβόρες και περίπλοκες οι διαδικασίες αδειοδότησης για μια μονάδα εκτροφής γουνοφόρων ζώων. Ο κ. Καραταγλίδης σημειώνει ότι ειδικά οι τεράστιες δυσκολίες στην αδειοδότηση ανακόπτουν την ίδρυση κυρίως μικρών και μεσαίων εκτροφείων. Ετσι, στην Ελλάδα, που αναζητεί εναγωνίως την παραγωγική της ταυτότητα, εμποδίζεται η ανάπτυξη μιας κερδοφόρας επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Πάντως, οι δραστήριοι Καστοριανοί γουναράδες, οι οποίοι διακρίνονται για την εξωστρέφεια και τον κοσμοπολιτισμό τους, έχουν πάρει… στο κατόπι ανά τον κόσμο τους Ρώσους, που είναι οι καλύτεροι πελάτες τους. Εφτασαν, λοιπόν, να δημιουργήσουν τελευταία αρκετά γουναράδικα στο Ντουμπάι, το οποίο συγκεντρώνει χιλιάδες Ρώσους λεφτάδες…

Από την πλευρά του, το Επιμελητήριο Καστοριάς επιδιώκει τη σύσφιγξη των σχέσεων με τη Ρωσία, συνεργαζόμενο με ρωσικά επιμελητήρια. Ταυτόχρονα, συμβάλλει στην ενίσχυση του εξαγωγικού χαρακτήρα των γουνοποιητικών επιχειρήσεων. Αλλωστε, η τοπική οικονομία εξαρτάται από την πορεία του κλάδου.

Ποια είναι όμως σήμερα η απήχηση της γούνας στην ελληνική αγορά; Ο Χαράλαμπος Καραταγλίδης επιβεβαιώνει ότι τους Ελληνες δεν ελκύει η παραδοσιακή, βαριά γούνα, αλλά ενδιαφέρονται κυρίως για τα γούνινα αξεσουάρ. Ο ίδιος μάς πληροφορεί ότι τα δερμάτινα βρίσκονται στην κορυφή της προτίμησης των Ελλήνων καταναλωτών. Μάλιστα, η Ελλάδα ήταν μέχρι πέρυσι στην πρώτη θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης ποσοστιαία στις αγορές δερμάτινων!

Τέλος, το Επιμελητήριο Καστοριάς ξεκίνησε προσπάθεια προώθησης των τοπικών προϊόντων (όσπρια, ποτά, ζυμαρικά κ.λπ.). Η πρόσφατη δράση προβολής τους στον χώρο του Επιμελητηρίου είχε μεγάλη επιτυχία, ενώ σχεδιάζεται παρέμβαση σε σούπερ μάρκετ, προκειμένου να τα τοποθετήσουν στα ράφια τους.

Ο κ. Καραταγλίδης τονίζει ότι ο νομός παράγει ποιοτικά αγροτικά προϊόντα και η ώθηση της τυποποίησής τους θα αποφέρει την απαραίτητη υπεραξία.

Ωρα δράσης μέσα από την Επιτροπή Διαβούλευσης

Ανοιχτή πρόσκληση προς όλους τους πολίτες -εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους- της Δυτικής Μακεδονίας που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης απευθύνει ο περιφερειάρχης Γιώργος Δακής.

Η προθεσμία υποβολής αίτησης (με φαξ στο 2461052614 και μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης info@pdm.gov.gr) λήγει την ερχόμενη Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου.

Μετά τη λήξη της διαδικασίας θα πραγματοποιηθεί κλήρωση μεταξύ των ενδιαφερόμενων πολιτών, ώστε να οριστούν τα μέλη-πολίτες που θα συμμετέχουν.

Δημιουργείται σε κάθε Περιφέρεια Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης ως γνωμοδοτικό όργανο, οι αρμοδιότητες της οποίας είναι οι εξής:

α) Εισηγείται στο Περιφερειακό Συμβούλιο σχετικά με τις βασικές αναπτυξιακές προτεραιότητες της Περιφέρειας.

β) Γνωμοδοτεί ως προς τα θέματα γενικότερου περιφερειακού ενδιαφέροντος, που παραπέμπονται σε αυτή.

γ) Εξετάζει τα προβλήματα και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Περιφέρειας και διατυπώνει γνώμη.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

Εφημ. “Δημοκρατία”

από το oladeka.blogspot.com

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.