Απίστευτη ταλαιπωρία των ασφαλισμένων της ΔΕΗ και στην Πτολεμαϊδα!



dei_eisodosΘλιβερή, αν μη τι άλλο, η κατάσταση που επικρατεί από την Δευτέρα 2 Ιανουαρίου στο ταμείο του ΠΕΚΑ (ασφαλιστικό της ΔΕΗ) στην Πτολεμαΐδα, καθώς οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ στήνονται από νωρίς τα ξημερώματα, ακόμα και από τις 2 το πρωί, για να πάρουν σειρά και να γραφτούν σε λίστα προκειμένου να μπορέσουν να πάρουν έγκριση για πληρωμή των χρημάτων που κατέβαλλαν για ιατροφαρμακευτικές και εργαστηριακές δαπάνες τους, και μάλιστα όχι στο χέρι αλλά μετά αρκετές μέρες αφού πλέον τα χρήματα κατατίθενται σε τράπεζα.

Οι εικόνες ντροπής, που επαναλαμβάνονται από καιρό σε καιρό στο ΠΕΚΑ, οφείλονται στη δραματική υποχρηματοδότηση του ασφαλιστικού οργανισμού των ασφαλισμένων της ΔΕΗ (ΤΑΠ-ΔΕΗ που εντάχθηκε στο ΤΑΥΤΕΚΩ) κατά 1/3, με αποτέλεσμα τα χρήματα να έρχονται με το σταγονόμετρο, καθώς η περικοπή του προϋπολογισμού του ταμείου ανέρχεται σε 318 εκ. ευρώ. Δεκάδες άτομα βρισκόταν χθες το πρωί έξω από το ΠΕΚΑ, ενώ σε εκατοντάδες ανέρχονταν αυτοί- μεταξύ των οποίων πολλού ηλικιωμένοι- που είχαν καταφέρει να εισχωρήσουν στο εσωτερικό του ταμείου, αφού είχαν πάει από το ξημέρωμα και κατάφεραν να γραφτούν σε λίστα προτεραιότητας και περίμεναν για να εξυπηρετηθούν από το λιγοστό προσωπικό.

Καθώς, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν φύγει από τη συγκεκριμένη υπηρεσία περί τους 15 υπαλλήλους είτε στη σύνταξη είτε με απόσπαση σε άλλες υπηρεσίες της ΔΕΗ δεν έχει αναπληρωθεί καμία από τις κενωθείσες θέσεις, με αποτέλεσμα να πέφτει τεράστιος όγκος δουλειάς στις πλάτες του λιγοστού εναπομείναντος προσωπικού, το οποίο υφίσταται καθημερινά και τις διαμαρτυρίες των ασφαλισμένων που ξεσπούν σ’ αυτούς μη ξέροντας που να απευθυνθούν για να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια και την αγανάκτησή τους. «Έπρεπε να έρθετε τα ξημερώματα να δείτε πόσος κόσμος περίμενε, αυτοί που βλέπετε τώρα δεν είναι τίποτε», απαντούσαν οι ασφαλισμένοι της ΔΕΗ όταν τους ρωτούσαμε πόση ώρα περιμένουν για να εξυπηρετηθούν.

«Τα χρήματα που έχουν καταθέσει στο ταμείο μας είναι πάρα πολύ λίγα, ενώ δεν έχουν μπει ακόμα χρήματα για το εφάπαξ αυτών που έχουν φύγει στη σύνταξη, με τη γελοία δικαιολογία ότι δεν έχει καταληχθεί το ακριβές ύψος των περικοπών στο εφάπαξ», δήλωσε στον «Π» ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΔΕΗ Πτολεμαΐδας- Εορδαίας Κωνσταντίνος Ανδρεάδης, επισημαίνοντας ότι όταν τα χρήματα έρχονται με το σταγονόμετρο παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός ασφαλισμένων στο ΠΕΚΑ αφού περιμένουν και μήνες για να πληρωθούν. Ο κ. Ανδρεάδης κατήγγειλε μάλιστα ότι εκτός από τον λειψό προϋπολογισμό του ταμείου «από απερισκεψία και ανικανότητα η διοίκηση του ΤΑΥΤΕΚΩ έχασε 35 εκ. ευρώ το έτος 2011, διότι έχουν κοπεί λάθος εντάλματα πληρωμών και δεν πληρώνονται από το υπουργείο. Κι αυτό την ώρα που εμείς ψάχνουμε έστω και ένα ευρώ για να πληρωθούμε».

Σημείωσε επίσης ότι μόνο η οφειλή προς τα φαρμακεία ανέρχεται σε 24 εκ. ευρώ, την ώρα που ολόκληρος ο προϋπολογισμός για τα φαρμακεία ανέρχεται σε 40 εκ. ευρώ, με συνέπεια «για το 2012 δεν θα μείνει ούτε μία δεκάρα για πληρωμή των φαρμάκων».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ρόη Βασβατέκη

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ»

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.