Αντιδρούν οι δικηγόροι της Κοζάνης στην ίδρυση δικηγορικών εταιριών – Νέκρωσαν τα δικαστήρια!



dikastiria_kozanisΜεγάλη ήταν η συμμετοχή στη χτεσινή πρώτη ημέρα της τριήμερης αποχής των δικηγόρων της Κοζάνης, οι οποίοι συμπαρατασσόμενοι με τους συναδέλφους τους όλης της χώρας διατρανώνουν την αντίθεση με την είσοδο των μεγάλων διασυλλογικών δικηγορικών εταιριών στο χώρο.

Χτες τα δικαστήρια στην Κοζάνη νέκρωσαν και αναβλήθηκαν όλες οι δίκες, με εξαίρεση κάποιες δικαστικές πράξεις που πραγματοποιήθηκαν με ειδική άδεια του δικηγορικού συλλόγου, προκειμένου να μην παραγραφούν σοβαρές δικαστικές υποθέσεις. Αρχικά ο δικηγορικός σύλλογος Κοζάνης κήρυξε διήμερη αποχή στις 11 και 12 Ιανουαρίου, αλλά μετά τη γενική συνέλευση των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας που πραγματοποιήθηκε χτες στην Αθήνα, στην οποία αποφασίστηκε η συνέχιση των κινητοποιήσεων, σήμερα πρόκειται να συνεδριάσει εκ νέου το δ.σ. του δικηγορικού συλλόγου Κοζάνης, το οποίο θα αποφασίσει συνέχιση της αποχής. Στη γενική συνέλευση των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων συμμετείχε και ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Κοζάνης, ο οποίος αναφέρθηκε στο μεγάλο πλήγμα που θα υποστούν οι δικηγόροι της περιφέρειας από την είσοδο των μεγάλων δικηγορικών εταιριών. Σημείωσε ότι «ο κλάδος είναι κατηγορηματικά αντίθετος στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που προβλέπει την ίδρυση δικηγορικών εταιριών με τη συμμετοχή μελών που ανήκουν σε διαφορετικούς δικηγορικούς συλλόγους και τη δυνατότητα αυτών των εταιριών να ιδρύουν υποκαταστήματα σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας».

Ο Β. Τσιώτσιας εξέφρασε την διαμαρτυρία ολόκληρου του κλάδου, καθώς έκανε λόγο για «αντισυνταγματικές διατάξεις της τελευταίας στιγμής». Διευκρίνισε ότι αυτές οι διατάξεις είχαν εξαιρεθεί τον περασμένο Μάρτιο με το νόμο 3919/2011, παρ’ όλα αυτά πριν από λίγες ημέρες επιχειρήθηκε η θεσμοθέτησή τους με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, κάτι που αποτρέψαμε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Όμως όσα αποτράπηκαν δύο φορές, πέρασαν με το μεγάλο πολυνομοσχέδιο – σκούπα.

Να σημειωθεί ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Κοζάνης συμμετέχει στην πρωτοβουλία των 32 περιφερειακών συλλόγων, οι οποίοι κατέθεσαν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του Ν.3919/11. Με σχετική ανακοίνωση οι δικηγόροι όλης της χώρας διαμαρτύρονται με τη νομοθετική πρωτοβουλία της πολιτείας για ίδρυση διασυλλογικών δικηγορικών εταιριών, οι οποίες συμβάλουν στην εμπορευματοποίηση των δικηγορικών υπηρεσιών, στη δραστική συρρίκνωση της δικηγορικής ύλης, κυρίως για τους δικηγόρους της Περιφέρειας, καθώς και στη ρήξη του οργανικού δεσμού μεταξύ δικηγόρων και δικηγορικών συλλόγων.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ
e-ptolemeos.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.