ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ! Ένας άντρας βουτάει στην αγάπη…



Κάτι με πιάνει τις γιορτές… Ψάχνω να βρω τι συνέβη! Αν πραγματικά έδωσα αγάπη κι αν πήρα από αυτήν πίσω! Όχι, δεν θα μελαγχολήσω μέρα που είναι! Το μόνο που έχω σκοπό να κάνω είναι να βρω την αγάπη και να στην περιγράψω! Γιατί μπορεί να βασανίζεσαι όλον το χρόνο, όταν φτάνουν όμως τα Χριστούγεννα, ένα πράγμα σου έρχεται στο μυαλό. Εκείνοι που αγαπάς και θέλεις να έχεις κοντά σου συνέχεια. Η αληθινή αγάπη!

Τι εστί αγάπη!
Εσύ που ήσουν κοριτσάκι σίγουρα θα έχυσες τόνους μελάνι επάνω από λευκώματα και κάτω από τον συγκεκριμένο τίτλο! Αν και δεν είμαι σίγουρος πως ένα άνθρωπος στην εφηβεία μπορεί να γνωρίζει τι είναι η αγάπη πραγματικά. Δεν το λέω εγώ… το λένε οι ψυχολόγοι! “Μέχρι τα 30 το σημαντικό είναι να σε αγαπούν, όταν ωριμάζεις από τα 30 στα 40 θεωρείς ότι είναι καταπληκτικό το να αγαπάς και να αγαπιέσαι. Αλλά όταν πραγματικά εμβαθύνεις το νόημα της ζωής τότε ξέρεις ότι το σημαντικό είναι να αγαπάς” αναφέρει στο TLIFE η ψυχολόγος Χρυσούλα Μαυράκη.

Έτσι λοιπόν κι εγώ αποφάσισα να φτιάξω το λεύκωμά μου λίγο πιο… ώριμος! Με τη βοήθεια μεγάλων ιστορικών ανθρώπων που θα δώσουν και άλλο κύρος στα λόγια μου!

“H αγάπη συντίθεται από μια ψυχή που κατοικεί σε δύο σώματα” – Αριστοτέλης!

Μια φράση που περικλείει όλη την αλήθεια. Έτσι για να ξεχωρίσεις την αγάπη από τον έρωτα! Από αυτό το κτητικό ενοχλητικό ζιζάνιο που δεν έχει άλλο σκοπό από το να κάνει τον άλλο κτήμα του. Όμως αν αγαπάς πραγματικά θέλεις μόνο να δίνεις, να κάνεις έναν άλλο άνθρωπο ευτυχισμένο, γιατί είναι μόνο αυτό που σου δίνει χαρά και ευτυχία. Να δεις στα μάτια της τη λάμψη, να νιώσεις στη φωνή της, τη χροιά της ευγνωμοσύνης.

“Το μόνο δώρο που αξίζει είναι ένα κομμάτι από τον εαυτό σου” – Ralph Waldo Emerson (Διάσημος συγγραφέας)!

Κι εδώ έρχονται οι εμμονές για τα δώρα. Ξέρω θα γίνω κλισέ… θα πω πως το δώρο δεν έχει αξία, παρά μόνο συναισθηματική. Όσες φορές όμως και να το ακούσεις -κι εσύ κι εγώ- στο τέλος καταλήγεις στην ίδια συμπεριφορά: να αγχωθείς που δεν προλαβαίνεις τα μαγαζιά ανοιχτά! Να πιεστείς, που δεν έχεις αρκετά λεφτά να τους κάνεις όλους – συμπεριλαμβανομένου κι εμένα – ευτυχισμένους. Μα, “βρε κουτό”, εσένα θέλω, όχι το περιτύλιγμα! Αν είσαι εκεί με την καρδιά σου, τότε το καλύτερο δώρο για φέτος το πήρα.

“Αγάπη είναι η ανιδιοτελής αφοσίωση του ενός προς τον άλλον” – Λέων Τολστόι
Πόσο δύσκολο είναι να ξεχωρίσουμε πια την ανιδιοτέλεια; Μ’ αγαπάς ή απλά δεν θέλεις να μένεις μόνη σου; Με λατρεύεις ή κολακεύεσαι που έχεις έναν άνθρωπο που σε κοιτάει στα μάτια; Σε μια, άχαρη, προσπάθεια να ερμηνεύσω τον μεγάλο Ρώσσο συγγραφέα το μόνο που θα σου βάλω σαν ερώτημα είναι “τι θα ήσουν διατεθειμένη να χάσεις για την αγάπη”; Μπορείς να σκεφτείς τη ζωή σου χωρίς τίποτα από όσα γνωρίζεις, αλλά με εκείνον που πιστεύεις βαθιά ότι αγαπάς;

“Σε αυτήν τη ζωή δεν μπορούμε να κάνουμε μεγάλα πράγματα! Μπορούμε μόνο να κάνουμε μικρά πράγματα με πολλή αγάπη” – Μητέρα Τερέζα

Στην αγάπη, όταν λέω πως θα σε πάω βόλτα στο φεγγάρι το εννοώ. Επειδή όμως η πραγματικότητα είναι πεζή και πολλές φορές εκνευριστικά συμβατική, ίσως να μπορώ μόνο να σε κεράσω ένα σουβλάκι στην πλατεία. Το θέμα όμως δεν είναι να γυρίσω τον κόσμο ανάποδα για να σε εντυπωσιάσω, αλλά το γεγονός πως θα μπορούσα να το κάνω αν χρειαζόταν! Η αγάπη δεν φαίνεται στα λαμπερά και τα εκθαμβωτικά, αλλά στα μικρά και τα απλά! 

To πιο όμορφο πράγμα σε αυτήν τη ζωή είναι να αγαπάς και να αγαπιέσαι! Κι αν τελικά αγαπάς πραγματικά, μόνο τότε μπορείς να καταλάβεις τι σημαίνει για τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου. Τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή που όλοι… κάπως μαλακώνουν! Γίνονται πιο δεκτικοί, πιο ανοικτοί στα συναισθήματα των άλλων. Μέχρι και ο στριφνός Σκρουτζ… Ευκαιρία να μάθεις, να μάθω, να μάθουμε τι σημαίνει αγάπη αληθινή!

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Του Λευτέρη Σαββίδη

tlife

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.