Κλαδαριές στην Σιάτιστα!



Παρά το τσουχτερό κρύο, άναψε απόψε στη Σιάτιστα η πρώτη μεγάλη Κλαδαριά, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη του Δωδεκαημέρου, με έθιμα ξακουστά που δίνουν ένα ιδιαιτερο χρώμα τις φετινές γιορτές. Η αναβίωση ενός ξακουστού σε όλη την Ελλάδα εθίμου, των κλαδαριών, έγινε σήμερα το απόγευμα παρά το τσουχτερό κρύο στην είσοδο της πόλης της Σιάτιστας στην περιοχή του Αγίου Νικάνορα, παρουσία αρκετού κόσμου και σύσσωμης της δημοτικής αρχής!

Το άναμμα της πρώτης μεγάλης Κλαδαριάς έκανε η ΔήμαρχοςΒοίου Παναγιώτα Ορφανίδου, η οποία μάλιστα λίγο αργότερα δεν έχασε την ευκαιρία να σύρει τον χορό στο γλέντι που ακολούθησε, όπως μπορείτε να δείτε και στις φωτογραφίες…Παρόντες ήταν όλοι οι αυτοδιοικητικοί της περιοχής, μεταξύ αυτών και οι Λάζαρος Γκερεχτές, Δημήτρης Λαμπρόπουλος, Νίκος Κατσαούνης αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι.

Κόσμος κάθε ηλικίας, το γλέντησε και χόρεψε με την καρδιά του, με τους οικοδεσπότες Σιατιστινούς να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, γλεντώντας γύρω από τις φωτιές, κραδαίνοντας τις παραδοσιακές κουδούνες υπό τους ήχους δημοτικής μουσικής!

Το έθιμο των Κλαδαριών

Ωστόσο, τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με το έθιμο,τα παιδιά κάθε γειτονιάς είχαν φροντίσει να συγκεντρώσουν ξερά χόρτα, τα φουρφούρια (Γεράνεια) ή λόζιο (Χώρα), για να έχουν το απαραίτητο σύνολο ξερών χόρτων, με το οποίο θα τροφοδοτήσουν τη φωτιά, τη λεγόμενη κλαδαριά, που για να ετοιμαστεί μια κλαδαριά ακολουθείται ειδική τεχνική. Στη μέση της πλατείας της γειτονιάς ανοίγεται τρύπα βάθους 50 –70 εκατοστών. Στην τρύπα αυτή στερεώνεται ένα χοντρό ξύλο, το βεργί. Αυτό το ξύλο θα συγκρατήσει τα ξερά χόρτα. Πάνω στην κορυφή του ξύλου αυτού δένεται ένα δέμα με λόζιο που το λένε φούντα. Το σύνολο αυτό των ξερών χόρτων, η κλαδαριά, στολίζεται με κορδέλες και πολύχρωμα μπαλόνια.
Τα παιδιά της γειτονιάς φυλάγουν την κλαδαριά, για να αποφύγουν …τυχόν δολιοφθορά, πρόωρο δηλαδή λαμπάδιασμα της κλαδαριάς από ανταγωνιστές. Γύρω από την κλαδαριά μαζεύτηκαν, λοιπόν, οι Σιατιστινοί και, όταν νύχτωσε και έφτασαν οι «επίσημοι» άναψαν την κλαδαριά από τη βάση της, τραγουδώντας το τραγούδι :
»Πιδια μ’ ήρθαν τα κόλιαντα κι όλοι να τοιμαστήτι
Πάρτι κι τις τζιουμάκις σας κι στουν Αι – Λια να βγήτι…».

Αυτή ήταν μόνο η αρχή, για ένα δωδεκαήμερο εκδηλώσεων στην περιοχή, που περιλαμβάνει:

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011 « ΚΟΛΙΑΝΤΑ »
Από τις πρώτες πρωινές ώρες παρέες μικρών παιδιών γυρνώντας από σπίτι σε σπίτι τραγουδούν τα παραδοσιακά Κόλιαντα ( Κάλαντα). Η Φιλαρμονική του Δήμου θα παίζει στους κεντρικούς δρόμους τα Κάλαντα

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011
12:00 π.μ : Εκδήλωση Αιμοδοτικού Συλλόγου Σιάτιστας ” Ο Αγιος Παντελεήμων “ στην Πλατεία Χώρας
Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011 « ΣΟΥΡΟΥΒΑ »
18:00 μ.μ : Αναμμα Κλαδαριάς στην Πλατεία του Δ.Δ. Μικροκάστρου Διοργάνωση : Τοπικό Συμβούλιο Μικροκάστρου
21:00 μ.μ : Αναμμα Κλαδαριάς στην Πλατεία Γεράνειας.
Διοργάνωση Ιππικός Σύλλογος Σιάτιστας » Ο Αγιος Μόδεστος »
22:00 μ.μ : Αναμμα Κλαδαριάς στη Γιάγκοβη από το Σύλλογο Φιλίππων Φυσιολατρών

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012 « ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ »
12 :00 π.μ.: Κουκουλίδειο Πνευματικό Κέντρο Σιάτιστας Ο Αγιος Βασίλης θα μοιράσει δώρα στα παιδιά Διοργάνωση : Λέσχη Γυναικών

Πέμτττη 5 Ιανουαρίου 2011 «ΜΠΟΥΜΠΟΥΣΙΑΡΙΑ»
21 :00 μ.μ. : Την παραμονή των Φώτων, το βράδυ, οι μεταμφιεσμένοι κυρίως γυναίκες θα γλεντήσουν στην Πλατεία Γεράνειας στη Σιάτιστα συνοδεία τοπικής ορχήστρας, με Σιατιστινό κρασί που θα προσφέρουν ο Εμπορικός Σύλλογος Σιάτιστας και η Λέσχη Γυναικών Σιάτιστας. Το ξεφάντωμα θα συνεχιστεί στα καταστήματα της πόλης μέχρι τα ξημερώματα της επομένης.

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2011 « ΜΠΟΥΜΠΟΥΣΙΑΡΙΑ »
13:30 μ.μ *. Συνάντηση “ Μπουμπουσιαριών “στην Πλατεία Γεράνειας

14:00 μ.μ. : Εκκίνηση “ Μπουμπουσιαριών από την Πλατεία Γεράνειας με προορισμό την Πλατεία της Χώρας όπου θα συνεχιστεί ο χορός και το γλέντι με τη συμμετοχή όλου του κόσμου.κόσμος κάθε ηλικίας, το γλέντησε και χόρεψε με την καρδιά του, με τους οικοδεσπότες Σιατιστινούς να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, γλεντώντας γύρω από τις φωτιές, κραδαίνοντας τις παραδοσιακές κουδούνες υπό τους ήχους δημοτικής μουσικής!

oladeka.blogspot.com

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.