Pοrto …Κοζάνη!



limni_polifitou02315151Κατευθυνόμενος από Λάρισα προς Κοζάνη, διασχίζοντας ορεινούς όγκους, μερικά χιλιόμετρα μετά τα Σέρβια, η μεγάλη πινακίδα με μια άγκυρα στο κέντρο τραβάει αναπόφευκτα την προσοχή σου. Σταματάς το όχημα στην άκρη του δρόμου, κοιτάζεις καλύτερα και διαπιστώνεις έκπληκτος ότι η άγκυρα συνοδεύεται από τα αρχικά ΝΟΚ, που σημαίνουν Ναυτικός Ομιλος Κοζάνης!

Πράγματι, η Κοζάνη, που βεβαίως ουδεμία σχέση έχει με θάλασσα, διαθέτει ναυτικό όμιλο. Πώς έγινε αυτό; Χάρη στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου (μια από τις μεγαλύτερες της χώρας) και την αγάπη κάποιων ανθρώπων της για τα αθλήματα του υγρού στοιχείου. Μάλιστα, μιλάμε για έναν ναυτικό όμιλο με σημαντική ιστορία (ιδρύθηκε το 1981) και σπουδαίες διακρίσεις αθλητών του ακόμη και σε διεθνές επίπεδο! Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δίδυμα αδέλφια Γκουντούλα (Απόστολος και Νίκος), που ανήκουν στη δύναμή του, κατέκτησαν πρόσφατα χρυσό μετάλλιο (δίκωπος ανδρών) στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κωπηλασίας! Οι επιτυχίες για τον αθλητισμό της Κοζάνης πηγάζουν από τη λίμνη της.

Τα τελευταία χρόνια ο ΝΟΚ παρουσιάζει ισχυρή δυναμική, καλλιεργώντας τα δύο αθλητικά του τμήματα, την κωπηλασία και το σκι, με έμπειρο προπονητικό team. Ιθύνων νους αυτής της εποχής ανάπτυξης και επιτυχιών του ομίλου είναι ο πρόεδρός του Μάρκος Παπαγεωργίου, τον οποίο συναντήσαμε σε εκδήλωση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για τη βράβευση των «χρυσών» κωπηλατών. Ο κ. Παπαγεωργίου μάς ανέφερε ότι περίπου 30 νέοι από την περιοχή ασχολούνται με την κωπηλασία και το σκι, παρά την απόσταση των 20 χιλιομέτρων που χωρίζει τις εγκαταστάσεις του ΝΟΚ από την πόλη της Κοζάνης, αλλά και τις δυσκολίες διείσδυσης των μη προβεβλημένων ναυταθλητικών δραστηριοτήτων στον χώρο της νεολαίας.

Ακόμη, ο πρόεδρος του ομίλου δεν έκρυψε το παράπονό του για την περιορισμένη αξιοποίηση στην Ελλάδα του δυναμικού και των δυνατοτήτων των λιμνών μας, όμως από την άλλη πλευρά φάνηκε αισιόδοξος για την περαιτέρω ανάπτυξη των συγκεκριμένων αθλημάτων στον νομό.

Ορμητήριο του ΝΟΚ είναι η σύγχρονη, πλωτή μαρίνα στη λίμνη Πολυφύτου, με δεκάδες θέσεις για μικρά σκάφη, ενώ η εκεί καφετέρια αποτελεί μια καλή πρόταση αναψυχής για τους επισκέπτες.

Η λίμνη που άλλαξε το τοπίο

Η τεχνητή λίμνη Πολυφύτου σχηματίστηκε το 1974, κάτω από τις πλαγιές των Πιερίων, από την κατασκευή υδροηλεκτρικού φράγματος του ποταμού Αλιάκμονα και καλύπτει έκταση 74 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Είναι δε μια από τις μεγαλύτερες της χώρας μας. Σε ύψος 55 μέτρων πάνω από την επιφάνειά της διασχίζεται από γέφυρα μήκους 1.372 μέτρων, που είναι γνωστή ως η υψηλή γέφυρα των Σερβίων. Η γέφυρα αυτή προ της ζεύξης Ρίου – Αντιρρίου ήταν η μεγαλύτερη της Ελλάδας. Η λίμνη αποτελεί ιδιοκτησία της ΔΕΗ, ενώ παραλίμνιες εκτάσεις έχουν παραχωρηθεί προς εκμετάλλευση σε κατοίκους της περιοχής.

Τα νερά της έχουν «καταπιεί» τα σπίτια της παλιάς κοινότητας Νεράιδα, που πλέον έχει μεταφερθεί ψηλότερα. Η λίμνη προσφέρεται για ψάρεμα, καθώς έχουν καταγραφεί 17 είδη ψαριών. Στα αλιεύματά της συγκαταλέγονται οι γουλιανοί -αρκετοί μεγάλου μεγέθους- τα γριβάδια και οι κυπρίνοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή της λίμνης αποτελεί σημαντικό βιότοπο, με πολλά είδη πουλιών.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Δημοκρατία – Δημήτρης Κυριακόπουλος
αναδημοσίευση από το kozan.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.