Primary Menu  

Economist: Η Ελλάδα δεν έχει φίλους τους «γείτονές της»



To περιοδικό Economist με άρθρο του αναρωτιέται γιατί η Ελλάδα σε μια περίοδο που έχει μεγάλη ανάγκη από την στήριξη άλλων χωρών, διατηρεί εχθρικές σχέσεις με γειτονικές χώρες, όπως τη Τουρκία, την ΠΓΔΜ και τη Αλβανία.

Αναφέρεται αρχικά στην μεγάλη κρίση που εδώ και καιρό κυριαρχεί μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων για το όνομα «Μακεδονία» .

«Η πιο απογοητευτική περίπτωση είναι η Μακεδονία, η οποία έχει εμπλακεί σε μια σειρά διαπραγματεύσεων και εντάσεων για το όνομά της και συγκεκριμένα  από το 1991. Η τοποθέτηση μάλιστα ενός μεγάλων διαστάσεων αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου έχει οξύνει περισσότερο την σχέση τους». Το περιοδικό υποστηρίζει πως ο Μ. Αλέξανδρος πολέμησε και από τις δύο πλευρές, κι αυτό θα έπρεπε να είχε  μαλακώσει την ελληνική στάση.

Στη συνέχεια κάνει λόγο για το Κυπριακό.

«Το χωρισμένο νησί της Κύπρου είναι  χρόνια η μεγάλη πληγή στις ελληνικές σχέσεις με την Τουρκία. Τώρα, η  σύγκρουση έγινε ακόμα μεγαλύτερη με τις έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου για πετρέλαιο και φυσικό αέριο « Η κυπριακή κυβέρνηση, που υποστηρίζεται από την Ελλάδα, έχει ζητήσει από μια αμερικανική εταιρεία για να αρχίσει υπεράκτιες γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στα νότια του νησιού. Αυτό εξόργισε την Τουρκία, η οποία λέει ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να έχουν ένα μερίδιο από τα λάφυρα. Η τουρκική κυβέρνηση έχει αρχίσει  εξερεύνηση στη βόρεια Κύπρο. Παράλληλα, οι εναέριες παραβιάσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία πάνω από τα νησάκια του Αιγαίου εξακολουθούν να αποτελούν αγκάθι.

Τέλος, υποστηρίζει πως η ελληνική κυβέρνηση έχει κατά κάποιο τρόπο πιο φιλικούς δεσμούς με την  Αλβανία. «Ωστόσο οι πολίτες δεν έχουν την ίδια γνώμη. Οι Αλβανοί που αποτελούν περισσότερο από το 60% του μεταναστευτικού πληθυσμού στην Ελλάδα  εξακολουθούν να υφίστανται διακρίσεις στους δρόμους και στους χώρους εργασίας».

prionokordela

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.