Φοροτρέλα για μια μπουγάτσα!



Αλαλούμ επικρατεί στην αγορά με τον ΦΠΑ δύο ταχυτήτων. Σύμφωνα με τις νέες διευκρινήσεις του υπουργείου Οικονομικών τα γλυκά και τα παγωτά που καταναλώνονται εκτός καταστήματος, ακόμα και εάν τα πήρε κάποιος στο χέρι, φορολογούνται με ΦΠΑ 13%, εάν όμως καταναλωθούν εντός του καταστήματος πρέπει να μπει ΦΠΑ 23%.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της μπουγάτσας, η οποία ανάλογα με το αν θα είναι γλυκιά ή αλμυρή θα έχει διαφορετικό συντελεστή. Όπως αναφέρουν “ΤΑ ΝΕΑ”, εάν η μπουγάτσα είναι αλμυρή, είτε καταναλώνεται εντός καταστημάτων είτε όχι, υπάγεται στον κανονικό συντελεστή 23% ενώ αν η μπουγάτσα είναι γλυκιά και καταναλωθεί εκτός καταστήματος έχει συντελεστή 13%. Αντίθετα, ακόμα και αν είναι γλυκιά, αν καταναλωθεί εντός καταστήματος δεν γλιτώνει τον υψηλό συντελεστή 23%.

Γενικά, όλα τα σφολιατοειδή που διατίθενται ψημένα στους καταναλωτές θα πρέπει να φορολογούνται με τον αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ 23%. Όμως, εάν έχουν γλυκαντικές ύλες τότε θεωρούνται γλυκά και στην περίπτωση που καταναλώνονται εκτός των καταστημάτων θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13%. Έτσι πχ. μια τυρόπιτα θα πωλείται με ΦΠΑ 23% ενώ μια γλυκιά μπουγάτσα με 13%.

Το ψήσιμο ανεβάζει τον ΦΠΑ

Σύμφωνα με το δημοσίευμα φοροτρέλα επικρατεί και στη κατηγορία συσκευασμένων ή μη τυποποιημένων προϊόντων. Ειδικότερα, σάντουιτς, ασχέτως περιεχομένου, το οποίο είναι κλεισμένο αεροστεγώς και στη συσκευασία αναγράφονται ημερομηνίες παραγωγής – λήξης και τα συστατικά υπάγονται στον συντελεστή 13%. Αν όμως ο καταναλωτής ζητήσει από τον καταστηματάρχη να του ψήσει το σάντουιτς, ο ΦΠΑ ανεβαίνει στο 23%!

Μεταξύ άλλων,σύμφωνα και με την Ημερησία, όπως ορίζεται στην εγκύκλιο, αναλυτικά:

*Οι υπηρεσίες εστίασης που προσφέρονται σε τραπεζοκαθίσματα μέσα ή έξω από τα καταστήματα (εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, αναψυκτήρια, καντίνες ή κυλικεία) χρεώνονται με ΦΠΑ 23%, εκτός εάν ο πελάτης παραλάβει τα είδη και απομακρυνθεί από το χώρο του καταστήματος για να τα καταναλώσει, οπότε χρεώνεται με ΦΠΑ 13%.

*Το room service του ξενοδοχείου (σερβίρισμα πρωινού) επιβαρύνεται με ΦΠΑ 23%. Οι καταναλώσεις που γίνονται στο μίνι μπαρ του δωματίου χρεώνονται με το ΦΠΑ του κάθε είδους.

*Σε παράδοση φαγητού σε «πακέτο» από επιχειρήσεις εστίασης ή catering, το κάθε είδος φορολογείται με το συντελεστή στον οποίο υπάγεται.

*Συντελεστής ΦΠΑ 23% ισχύει και στην περίπτωση που ζαχαροπλαστεία ή άλλες επιχειρήσεις τροφοδοσίας αναλαμβάνουν για βαπτίσεις, γάμους παραδόσεις γλυκών, παγωτών και άλλων ειδών διαθέτοντας προσωπικό και τον απαιτούμενο εξοπλισμό.

*Γλυκά και παγωτά όταν καταναλώνονται εντός των ζαχαροπλαστείων υπάγονται σε ΦΠΑ 23%. Στο μειωμένο συντελεστή 13% υπάγονται όταν καταναλώνονται εκτός των καταστημάτων αυτών, ανεξάρτητα από το εάν προσφέρονται σε κλειστή ή σε ανοιχτή συσκευασία («στο χέρι»).

*Στο μειωμένο ΦΠΑ 13% υπάγονται μόνο τα τρόφιμα (τυρόπιτες, τοστ, σάντουιτς) που πωλούνται από τα κυλικεία που λειτουργούν σε σχολεία, νοσοκομεία. Ροφήματα και ποτά (αλκοολούχα ή μη) υπάγονται στο 23%. Η επιτόπια κατανάλωση οποιουδήποτε είδους σε τραπεζοκαθίσματα που διαθέτει προς τούτο είτε το ίδιο το κυλικείο, είτε ο εκπαιδευτικός φορέας, υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23% ως υπηρεσία εστίασης.

*Ο συντελεστής 13% συνεχίζει να εφαρμόζεται στο γάλα (τυποποιημένο ή μη).

news247

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.