Το Big Ben άρχισε να θυμίζει…την Πίζα!



Ορατή ακόμη και με γυμνό μάτι είναι κλίση που έχει πάρει το Big Ben, ο διάσημος πύργος του Λονδίνου.
Το πρόβλημα στο ύψους 96 μέτρων Big Ben, εντοπίστηκε όταν έγινε μελέτη με αφορμή την κατασκευή μιας νέας γραμμής του μετρό την πόλης. Ο πύργος του βρετανικού κοινοβουλίου, βυθίζεται ανομοιόμορφα στο έδαφος, γεγονός που του δίνει μια ελαφριά κλίση προς τα βορειοδυτικά.

Μάλιστα, η μετατόπιση έχει αυξηθεί από το 2003 και σήμερα φθάνει τις 0,26 μοίρες. Στο ψηλότερο σημείο του Big Ben, που πήρε το όνομά του από την μεγάλη του καμπάνα, η απόκλιση από την κάθετο είναι περίπου ένα μέτρο. Όπως ανέφερε ο επίτιμος καθηγητής και ερευνητής Τζον Μπέρλαντ, «Η κλίση είναι πλέον ορατή. Μπορείτε να τη δείτε αν σταθείτε στην Πάρλιαμεντ Σκουέρ και κοιτάξετε ανατολικά, προς τον ποταμό. Άκουσα τουρίστες να τραβούν φωτογραφίες σχολιάζοντας : “Δεν νομίζω πως είναι εντελώς ίσιος!”. Και είχαν δίκιο».

«Αν επιταχυνθεί θα πρέπει να κάνουμε κάτι, αλλά δεν νομίζω ότι χρειάζεται να γίνει κάτι για τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε ο καθηγητής. Πάντως πιθανολογείται, χωρίς να υπάρχουν απτές αποδείξεις, ότι η κλίση του πύργου οφείλεται σε διάφορες εργασίες που έγιναν στο παρελθόν, όπως η κατασκευή υπόγειου γκαράζ τη δεκαετία του 1970 ή η επέκταση της γραμμής του μετρό. Μαλιστα λόγω της κλίσης του μνημείου παρατηρήθηκαν ρωγμές στους τοίχους και το ταβάνι σε ορισμένα σημεία της Βουλής των Κοινοτήτων.

tosokaki

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.