Τι πρέπει να γνωρίζεις για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα



Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων είναι κατά των μεταλλαγμένων, ήδη όμως καλλιεργούνται (και χρησιμοποιούνται) γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί στην Ευρώπη εδώ και χρόνια. Το θέμα είναι να έχεις την επιλογή αν θες να αποφεύγεις μεταλλαγμένα τρόφιμα η τρόφιμα που περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ). Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με την νομοθεσία στην ΕΕ είναι υποχρεωτικό για μερικά τρόφιμα να αναγράφεται στη συσκευασία ότι περιέχει γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, όχι όμως για όλα τα προϊόντα.
Για ποια προϊόντα είναι υποχρεωτική η σήμανση ότι περιέχει γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς;
*Τρόφιμα που είναι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί η που αποτελούνται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς . Όπως για παράδειγμα φυτά (φρούτα και λαχανικά) και ζώα. Προς το παρόν τα μόνα μεταλλαγμένα φυτά που επιτρέπονται στην ΕΕ είναι το βαμβάκι, σόγια, καλαμπόκι και ελαιοκράμβη.
*Τρόφιμα που παράγονται με ΓΤΟ. Για παράδειγμα στην ΕΕ μπορεί να υπάρχουν προϊόντα/συστατικά από μεταλλαγμένη σόγια η καλαμπόκι όπως κορν φλέικς από ΓΤΟ καλαμπόκι, άμυλο από ΓΤ καλαμπόκι, ψωμί με ΓΤ πρωτεΐνη σόγιας κτλ.
*Πρόσθετα που παράγονται από ΓΤ φυτά όπως λεκιθίνη από φασόλια σόγιας, βιταμίνη Ε από ΓΤ φασόλια σόγιας κτλ.
Για ποια προϊόντα δεν είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται ότι έχει παραχθεί με γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς;
Όπως αναφέραμε μερικά προϊόντα δεν χρειάζεται να έχουν σήμανση ότι έχουν παραχθεί με ΓΤΟ και αυτό ειναι προβληματικό γιατί δεν μπορεί ο καταναλωτής να γνωρίζει αν τελικά καταναλώνει κάτι που έμμεσα η άμεσα είναι μεταλλαγμένο.
*Τρόφιμα τα οποία έχουν παραχθεί με τη βοήθεια ΓΤΟ δεν χρειάζεται να έχουν σήμανση. Έτσι για παράδειγμα κρέας, αυγά, γάλα και γαλακτοκομικά που έχουν παραχθεί η προέρθει από ζώα που έχουν τραφεί με ΓΤΟ δεν χρειάζονται με το νόμο να έχουν σήμανση.
*Τρόφιμα τα οποία περιέχουν έως 0,9 % ΓΤΟ. Εφόσον ο παραγωγός, εισαγωγέας κτλ. έχει αποδείξεις ότι έχουν πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να αποφύγουν την παρουσία ΓΤΟ και ότι η παρουσία τους έχει κάποιο πλεονέκτημα και ο ΓΤΟ έχει εγκριθεί από την ΕΕ.
*Ένζυμα που έχουν παραχθεί από ΓΤΟ και που χρησιμοποιούνται σε τυριά, σε άμυλο για ψωμιά και γλυκά, σε χυμούς.
Το καλό σε αυτή την υπόθεση είναι ότι… λόγω του ότι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές είναι κατά των μεταλλαγμένων, οι εταιρίες τροφίμων προσπαθούν να μην χρησιμοποιούν συστατικά στα προϊόντα τους που είναι μεταλλαγμένα γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι αν το προϊόν αναγράφει “περιέχει ΓΤΟ” δεν θα πουλήσει. Οπότε προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχουν πολλά μεταλλαγμένα συσκευασμένα προϊόντα στα ράφια των Ευρωπαϊκών σούπερ μάρκετ. Όσο για το κρέας και άλλα ζωικά προϊόντα, δεν γνωρίζουμε τα ποσοστά των ζώων τα οποία έχουν τραφεί με μεταλλαγμένες τροφές. Πάντως μεγάλη καλλιέργεια ΓΤ καλαμποκιού υπάρχει σε πολλές χώρες της Ευρώπης εδώ και χρόνια ενώ υπάρχει και μεγάλη εισαγωγή μεταλλαγμένων πρώτων υλών που προορίζονται για ζωοτροφή.
Τι μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις τα μεταλλαγμένα:
1. Προτίμησε βιολογικά προϊόντα. Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί σε βιολογικά προϊόντα.
3. Δες τον οδηγό της Greenpeace για εταιρίες που πιθανόν να χρησιμοποιούν μεταλλαγμένα.
3. Προσοχή σε εισαγόμενα συσκευασμένα προϊόντα από χώρες εκτός ΕΕ, δεν έχουν τις ίδιες νομοθεσίες σήμανσης, μπορεί δηλαδή να περιέχουν ΓΤΟ αλλά να μην αναφέρεται αυτό πουθενά.
natofao

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.