Ενισχυμένη εποπτεία, κούρεμα 50% και νέο δάνειο



Σε οριστική συμφωνία κατέληξαν τα ξημερώματα τράπεζες και ΕΕ σχετικά με το ύψος του κουρέματος του ελληνικού χρέους, που κλείδωσε στο 50%.

Βάσει της ενημέρωσης από την ελληνική πλευρά,  το νέο δάνειο θα είναι περίπου στα 130 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το κούρεμα έχει κλείσει στο 50% και οι τράπεζες θα συνεισφέρουν περίπου 90 με 100 δισεκατομμύρια ευρώ, συμμετέχοντας εθελοντικά.

Τα ταμεία, μετά το κούρεμα θα χρειάζονται ενίσχυση περίπου 1 δισ. ευρώ το χρόνο.

Επίσης, το πακέτο προβλέπει καλύτερα επιτόκια για την Ελλάδα, ενώ είναι πολύ προσεκτική η διατύπωση σχετικά με την “εποπτεία”.

Συγκεκριμένα το κείμενο των αποφάσεων αναφέρει, ότι η εφαρμογή του προγράμματος επαφίεται στην ελληνική κυβέρνηση, στην οποία θα παρασχεθεί τεχνική υποστήριξη.

Σε 400 δισ. δολάρια ΗΠΑ προσδιόρισε ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, την οικονομική αξία των αποφάσεων που έλαβε σήμερα η μαραθώνια, περιπετειώδης Σύνοδος Κορυφής του Eurogroup.

Ο ίδιος, χαρακτήρισε «εξαιρετικά κρίσιμες» τις αποφάσεις που κατέστη δυνατόν να ληφθούν, μετά και από τη συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδος για εθελοντικό “κούρεμα” της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων κατά 50%. Ο ίδιος, ανέφερε, ότι η πολυπλοκότητα των ζητημάτων που συζητήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής του Eurogroup και η αναγκαιότητα να υπάρξει συμφωνία, είχαν ως αποτέελσμα να υπάρξει μια μακριά νύχτα διαπραγματεύσεων. “Μπορούμε τώρα να ανακουφιστούμε”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ, το νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδος, τελικά θα προβλέπει ενισχυμένη εποπτεία της Ελλάδος, με μόνιμη παρουσία ελεγκτών εφαρμογής του προγράμματος.

Τη σύνταξη του νέου προγράμματος θα συνδράμει η τελευταία έκθεση της τρόικας, ενώ στόχος είναι η μείωση του χρέους της Ελλάδος στο 120% του ΑΕΠ της μέχρι το 2020, ούτως ώστε η χώρα να καταφέρει να επιστρέψει ρεαλιστικά στις αγορές. Η κα Μέρκελ επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η Ιταλία δεσμεύτηκε να λάβει μέτρα περιορισμού του χρέους της στο 113% του ΑΕΠ της.

“Αποφασίσαμε να πολλαπλασιάσουμε τους πόρους του EFSF. Αυτός ο τρόπος θα επιτρέψει να τετραπλασιάσουμε ή να πενταπλασιάσουμε τους διαθέσιμους πόρους του ταμείου” (μόχλευση), είπε ο κ.Σαρκοζί. “Θα υπάρξει στενότερη συνεργασία και με το ΔΝΤ σε αυτό το πλαίσιο, για την υλοποίηση των αποφάσεων”. Ο κ.Σαρκοζί χαρακτήρισε «πολύ σημαντικές» τις εξελίξεις, για την αποτροπή της μετάδοσης της κρίσης χρέους στην ευρω-ζώνη.

Η σημερινή απόφαση για την Ελλάδα επιτυγχάνει το στόχο να καταστεί διαχειρίσιμο το δημόσιο χρέος, δήλωσε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Η απόφαση ανοίγει το δρόμο για την εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Ενα νέο πρόγραμμα θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του έτους. Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαρθρωτικών αλλαγών, που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη.

Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στις 6 τα ξημερώματα μεταξύ άλλων είπε πως σήμερα ξημερώνει μια καινούργια μέρα. “Έχουμε τώρα τη δυνατότητα να κλείσουμε τους λογαριασμούς με το παρελθόν. Πολλοί στο εσωτερικό της χώρας καλλιεργούσαν συνειδητά ένα κλίμα ηττοπάθειας”, είπε.

Πρόσθεσε ότι “παρά τις πρωτοφανείς αντιξοότητες καταφέραμε να πετύχουμε το στόχο μας. Αίρονται βάρη από τον ελληνικό λαό και μεταφέρονται στις τράπεζες. Σε ότι αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία πρέπει να ξέρουν οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι ότι δεν κινδυνεύουν οι συντάξεις τους. Η σημερινή απόφαση δεν θίγει τις συντάξεις αντιθέτως διευκολύνεται η άσκηση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων”.

Διαπραγματεύσεις μέχρι τελικής πτώσης

Προηγήθηκε θρίλερ ωρών με τις τράπεζες να αντιστέκονται σθεναρά στην πρόταση της ΕΕ για γενναίο “κούρεμα”.

Λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ της Τετάρτης ολοκληρώθηκε η Σύνοδος των 27 ηγετών της ΕΕ, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργου και  ακολούθησε η κρίσιμη συνεδρίαση των “17” της Ευρωζώνης.

Οι διαπραγματεύσεις ΕΕ-τραπεζών για το ύψος του κουρέματος συνεχίζονταν μέχρι και λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο, ενώ κάποια στιγμή, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, σημειώθηκε και διακοπή καθώς δεν τα έβρισκαν.

Υπό τον κίνδυνο, να μην υπάρξει συμφωνία, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ αποφάσισαν να πάρουν το θέμα “πάνω τους”.

Μέρκελ και Σαρκοζί ήταν αποφασισμένοι για οριστική λύση στο “ελληνικό πρόβλημα” και προχώρησαν σε απευθείας διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για να τις πιέσουν να δεχθούν “κούρεμα” υψηλότερο του 40%, στο οποίο επέμεναν.

Πράσινο φως για την 6η δόση

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ χαιρετίζει τη “σημαντική πρόοδο» που επιτεύχθηκε κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, συγχαίροντας τους ηγέτες της ευρωζώνης γιατί συμφώνησαν σε «ένα πρόγραμμα που θα αντιμετωπίσει την κρίση στην περιοχή”.

“Από τώρα, προτίθεμαι να εισηγηθώ στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ την καταβολή της επόμενης δόσης του δανείου” στην Ελλάδα, δήλωσε η Λαγκάρντ σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζοντας ότι είναι “μείζονος σημασίας” η εφαρμογή “των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που δέχτηκε” η Αθήνα.

Παπανδρέου: “Να βάλουμε τέλος στην κρίση”

Προσερχόμενος στη Σύνοδο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι “η Ευρώπη αποφάσισε να διασώσει το ευρώ και να διασφαλίσει την σταθερότητα του”.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι “ο ελληνικος λαός κάνει μια υπεράνθρωπη προσπάθεια να βάλει τάξη. Ήρθε η ώρα για την ευρωπαϊκή ηγεσία να λάβει αποφάσεις ώστε να βάλει τέλος στην κρίση, να γυρίσει σελίδα και να δημιουργήσει ένα πιο σίγουρο μέλλον για τους λαούς της Ευρώπης”.

Νωρίτερα το απόγευμα της Τετάρτης, ο Χέρμαν βαν Ρομπάι παρέδωσε το προσχέδιο της Συνόδου κορυφής στον Γιώργο Παπανδρέου, το οποίο προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στην Αθήνα.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ολοκληρώθηκε η κυβερνητική τηλεδιάσκεψη. Ο Ευ. Βενιζέλος ενημέρωσε τα μέλη της κυβερνητικής επιτροπής για τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες και διαβεβαίωσε τους υπουργούς ότι οι τεχνοκράτες θα έχουν συμβουλευτικό ρόλο και δεν θα έχουμε να κάνουμε με “επιτροπεία”.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών τηλεφώνησε δύο φορές και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Την Τετάρτη, η καγκελάριος Μέρκελ, μιλώντας στη γερμανική Βουλή, προανήγγειλε νέα σκληρά μέτρα και τόνισε ότι μια “επιτροπεία” της Ελλάδας για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων θα ήταν επιθυμητή.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές σημείωναν, από τις Βρυξέλλες, ότι οι διαπραγματεύσεις είναι διαρκείς, ότι η μια πρόταση διαδέχεται την άλλη, ενώ παράλληλα τόνιζαν ότι η όλη συζήτηση αφορά κυρίως τις τράπεζες και ότι για τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία δεν θα δημιουργηθούν σημαντικά προβλήματα.

Συμφωνία της ΕΕ για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Η ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των “27”, δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ.

“Συμφωνήσαμε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που πρέπει να είναι ένας από τους κύριους στόχους μας”, δήλωσε ο Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου.

Πυρετός διαβουλεύσεων και για τον EFSF

Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της ενίσχυσης των πόρων και των εργαλείων του Ευρωμηχανισμού (EFSF) ούτως ώστε να δύναται να προστατέψει μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, η Ιταλία και η Ισπανία, αναμένεται να δεχτούν τα πρώτα κύματα από τις αναταράξεις στις διεθνείς  αγορές, που αναμφισβήτητα θα προκαλέσει το “κούρεμα” του ελληνικού χρέους.

Οι ίδιοι αναλυτές εκτιμούν ότι η δανειοδοτική ικανότητα του Μηχανισμού θα πρέπει να αυξηθεί από τα 440 δισ. ευρώ σε τουλάχιστον 1 τρισ. ευρώ. Ωστόσο, η Γερμανία, η οποία συνεισφέρει περίπου το 30% των πόρων του Ταμείου, αντιστέκεται στη μόχλευση άνω του 1 τρισ. ευρώ.

news247

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.