Ενα θρίλερ γυρίζεται στη Σιάτιστα



Ο «Χειμώνας» έφτασε ήδη στη Σιάτιστα και τον έφερε ένα κινηματογραφικό συνεργείο που στρατοπέδευσε στη γραφική πόλη της Δυτικής Μακεδονίας προκειμένου να αρχίσει τα γυρίσματα ενός καινούργιου φιλμ, ελληνοβρετανικής συμπαραγωγής. Πρόκειται για ένα «σύγχρονο ρομαντικό θρίλερ φαντασίας», όπως το περιγράφουν οι συντελεστές του, που θα εκτυλίσσεται σε στοιχειωμένο αρχοντικό ηλικίας 400 ετών, θα ανασύρει φαντάσματα και μνήμες από το παρελθόν και θα έχει τίτλο «The Winter» («Χειμώνας»).

Πίσω από το ασυνήθιστο αυτό πρότζεκτ κρύβεται ένας Ελληνας καλλιτέχνης που ζει κι εργάζεται εδώ και χρόνια στο Λονδίνο, ο Κωνσταντίνος Κουτσολιώτας. Γεννημένος στη Λάρισα, όπου εργάζεται ως ειδικός στα οπτικά εφέ, έχοντας στο ενεργητικό του πολλές συνεργασίες σε χολιγουντιανά φιλμ, σίριαλ και μουσικά βίντεο, ο Κωνσταντίνος Κουτσολιώτας έχει δικό του στούντιο παραγωγής, το «Melancholy Star». Ο «Χειμώνας» είναι η πρώτη ταινία μυθοπλασίας που σκηνοθετεί (μέχρι σήμερα έχει γυρίσει ταινίες μικρού μήκους και βιντεοκλίπ), ενώ παράλληλα συνυπογράφει και το σενάριο με την Ελίζαμπεθ Σου.

Η αφορμή για τη δημιουργία του «Χειμώνα», όπως εξηγεί ο ίδιος στον επίσημο διαδικτυακό τόπο της ταινίας, του δόθηκε, όταν κληρονόμησε ένα σπίτι στη Σιάτιστα που χρονολογείται στο 16ο αιώνα και κουβαλάει μια περίεργη κληρονομιά γεμάτη φήμες, προκαταλήψεις και μυστήριους θανάτους. «Κάτι που προσθέτει σ’ αυτό το μυστήριο είναι πως το κτίριο υποτίθεται πως διαθέτει ένα υπόγειο δίκτυο τούνελ, που οδηγεί σε κοντινά βουνά, πολυεπίπεδα υπόγεια και κρυφά δωμάτια. Η Ιστορία λέει πως το κτίριο χρησιμοποιήθηκε ως τούρκικη φυλακή αλλά και ως ασφαλές καταφύγιο εκκλησιαστικών θησαυρών κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ανάμεσα σ’ άλλες λειτουργίες. Για πάνω από 400 χρόνια, μάλιστα, μέχρι το 1983, λειτούργησε και ως κατοικία για τους προγόνους μου», σημειώνει.

Οι τοπικοί μύθοι, τους οποίους ο σκηνοθέτης είχε κρατήσει στη μνήμη του από την παιδική του ηλικία, καθώς και η αγάπη του για τη λογοτεχνία του τρόμου (Εντγκαρ Αλαν Πόε, Χ. Π. Λάβκραφτ) αποτέλεσαν βασική πηγή έμπνευσης για την ιστορία που επέλεξε να αφηγηθεί:

Ηρωας του φιλμ είναι ο Νίκος, ένας νεαρός συγγραφέας που ζει στο Λονδίνο: λέει ψέματα στη μητέρα του, η οποία ζει στην Ελλάδα, ότι είναι πετυχημένος συγγραφέας και ότι έχει μία όμορφη κοπέλα. Δυστυχώς, ζει δαπανώντας πέρα από τις δυνατότητές του, για να κρατήσει τα προσχήματα, και επιπλέον τον χτυπάει η οικονομική κρίση. Χάνει την part time δουλειά του και -ανήμπορος να εξοφλήσει τα χρέη του- επιστρέφει στην Ελλάδα και βρίσκει καταφύγιο στο παλιό σπίτι της οικογένειάς του στη Σιάτιστα. Εκεί, στα βουνά της Βόρειας Ελλάδας, ελπίζει να βρει την έμπνευση για να γράψει ένα μυθιστόρημα.

Προσπαθώντας να κρατήσει κρυφά τα προβλήματά του από τη μητέρα του και τους ντόπιους, ο Νίκος κλείνεται στο σπίτι και βγαίνει έξω μόνο το βράδυ, όταν οι κάτοικοι του χωριού έχουν πέσει για ύπνο. Σε έναν αγροτικό κόσμο, μακριά από το Λονδίνο, ο ήρωας έρχεται αντιμέτωπος με τη δεισιδαιμονία που εισχωρεί στον ιστό της καθημερινότητας και με το παρελθόν που στοιχειώνει την οικογένειά του. Κι εκεί, ανάμεσα στους τοίχους του παμπάλαιου σπιτιού, θα βρει τις απαντήσεις που ψάχνει για το διαζύγιο των γονιών του, το θάνατο του πατέρα του και μία σειρά άλλων θανάτων.

Ηδη, τις τελευταίες εβδομάδες το τεχνικό επιτελείο άρχισε την προετοιμασία του σκηνικού στο 400 χρόνων σπίτι της Σιάτιστας. Δεν έλειψαν οι αναποδιές: η μητέρα του σκηνοθέτη, κατά λάθος, καθάρισε μερικούς από τους ιστούς αράχνης, οπότε η production designer θα πρέπει να φτιάξει μερικές χειροποίητες… μόνη της!

Τα γυρίσματα στη Σιάτιστα προγραμματίζεται να αρχίσουν τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου. Γυρίσματα θα γίνουν και σε στούντιο στο Λονδίνο. Το καστ του φιλμ είναι σχεδόν ολοκληρωμένο. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο εμφανίζεται ο φωτογράφος Θοδωρής Αλμπάνης, ενώ δίπλα του παίζουν οι Ελληνες ηθοποιοί Βαγγέλης Μουρίκης, Εφη Παπαθεοδώρου, Τιτίκα Σαριγκούλη, Γιολάντα Τσιαμπόκαλου και η πρωτοεμφανιζόμενη Βασιλική Πάναλη.

Ως πάτερ Χρυστόστομος, ο παπάς που «διερευνά» την παρουσία του Νίκου στη Σιάτιστα ενεργώντας ως άλλος σερίφης και άρχοντας του χωριού, εμφανίζεται σε συμμετοχή – έκπληξη ο Μιχάλης Μυτακίδης, ο B.D. Foxmoor των «Active Member», που έχει γράψει και το σάουντρακ του φιλμ.

agelioforos

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.