Ανεξήγητη σιωπή των αρμοδίων για τα σούπερ μάρκετ Μασούτης



Πελώρια ερωτήματα εγείρονται για τη στάση των υπηρεσιακών παραγόντων της Βόρειας Ελλάδας απέναντι στην εταιρεία ΜΑΣΟΥΤΗΣ η οποία επί σειρά ετών δραστηριοποιείται και διευρύνεται, υπό καθεστώς αμφισβητούμενης νομιμότητας σε πολλά από τα σούπερ – μάρκετ που διαθέτει. Παρά το γεγονός ότι έχει υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση για πολλές από τις άδειες των καταστημάτων της στον νομό Θεσσαλονίκης , εν τούτοις οι δημοτικές υπηρεσίες, τα πολεοδομικά γραφεία, η Πυροσβεστική ακόμη και οι αστυνομικές αρχές δεν δείχνουν διατεθειμένες να συνεργαστούν και να στείλουν στοιχεία για τις συνθήκες λειτουργίας των σούπερ – μάρκετ Μασούτης.

Χιλιάδες πολίτες προσέρχονται καθημερινά για τα ψώνια τους στα καταστήματα της εταιρείας , εκατοντάδες υπάλληλοι απασχολούνται σε αυτά κι όμως κανείς υπηρεσιακός παράγοντας δεν ενδιαφέρεται τι θα συμβεί σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς σε κάποιο από τα σούπερ – μάρκετ που δεν διαθέτει άδεια πυρασφάλειας ή ακόμη χειρότερα, έξοδο κινδύνου. Την ίδια ακριβώς αδιαφορία επιδεικνύει και ο δήμος Θεσσαλονίκης και προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι ο Γ. Μπουτάρης εκτός από δήμαρχος είναι επιχειρηματίας που πουλά τα προϊόντα του και από τα ράφια του «Μασούτη».

Νέα στοιχεία
Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλά καταστήματα στον νομό Θεσσαλονίκης, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να λειτουργούν με άδεια ως σούπερ-μάρκετ. Επίσης, τα περισσότερα λειτουργούν με πατάρι και υπόγειο, χώροι οι οποίοι ενώ έπρεπε να χρησιμοποιούνται ως αποθήκες, λειτουργούν κανονικά ως σούπερ – μάρκετ. Θα ήταν αφελής αν πίστευε κανείς ότι ένα πατάρι ή ένα υπόγειο μπορεί να έχει έξοδο κινδύνου κι όμως αυτή η άκρως επικίνδυνη εμπορική χρήση έχει εξελιχθεί σε καθεστώς για την εταιρεία. Ούτε πέντε, ούτε δέκα αλλά 31 καταστήματα της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν με πατάρι ή υπόγειο ή και τα δύο μαζί. Πρόκειται για σούπερ – μάρκετ που βρίσκονται στην Άνω και την Κάτω Τούμπα, στην Καλαμαριά, στο Κέντρο, στους Αμπελόκηπους, στον Εύοσμο, στη Λ. Στρατού, στο Ντεπό, στο Χαριλάου, στην Πολίχνη, το Πανόραμα και σε άλλα σημεία. Περαιτέρω, βάση της κείμενης νομοθεσίας που ακολουθούν οι δημοτικές υπηρεσίες προκειμένου να εκδώσουν άδειες λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος , απαγορεύεται η λειτουργική χρήση παταριών και υπογείων για πώληση τροφίμων και άλλων προϊόντων της τροφικής αλυσίδας. Παρά ταύτα, μεγάλος αριθμός σούπερ μάρκετ εξακολουθούν να λειτουργούν κατ΄ αυτόν τον τρόπο ενώ άλλα έχουν άδεια μπακάλικου ή ψιλικατζίδικου.

Στα Μετέωρα
Στην περιοχή των Μετεώρων, για παράδειγμα, το κατάστημα της ΜΑΣΟΥΤΗΣ λειτουργεί ως μπακάλικο. Πριν πολλούς μήνες ενδιαφέρθηκε για άδεια λειτουργίας η εταιρεία Lidl αλλά οι αιτήσεις που υπέβαλε κατ επανάληψη έπεσαν στο κενό. Γιατί άραγε; Αντιστοίχως, ως παντοπωλείο λειτουργεί και το σούπερ -μάρκετ Μασούτης στην οδό Ρήγα Φεραίου του δήμου Νεαπόλεως. Και στην περίπτωση αυτή, όταν προσπάθησε η Lidl να εξασφαλίσει κανονική άδεια λειτουργίας σούπερ – μάρκετ, δεν τα κατάφερε. Καθίσταται σαφές, σύμφωνα πάντα με τα καταγγελλόμενα, ότι υπάρχει ένα ιδιότυπο καθεστώς προστασίας της ΜΑΣΟΥΤΗΣ από το πλήθος των υπηρεσιακών παραγόντων που εμπλέκονται στην έκδοση αδειών λειτουργίας, στην εποπτεία , τη διακίνηση και γενικότερα στην εξασφάλιση των όρων του ανταγωνισμού.

Μείωση προστίμων
Όσο περνά ο καιρός και ο εισαγγελέας περιμένει τις απαντήσεις, τόσο πολλαπλασιάζονται τα ερωτήματα για τη στάση των δημοτικών, πολεοδομικών και περιφερειακών αρχών. Ακανθώδες σημείο, αποτελεί η επιβολή υψηλών προστίμων για διάφορες πολεοδομικές παραβάσεις σε ακίνητα και εγκαταστάσεις της εταιρείας, τα οποία πρόστιμα με κάποιο … τρόπο μειώνονται στο ελάχιστο . Το Νοέμβριο του 2005, για παράδειγμα, σε αυτοψία που διενεργήθηκε από την Πολεοδομία Θεσσαλονίκης σε κατάστημα της ΜΑΣΟΥΤΗΣ, στην οδό Γρηγορίου Ε’ και Πατρικίου, διαπιστώθηκαν μεγάλες παραβάσεις με επέκταση παταριών και μεταλλικών κατασκευών. Το πρόστιμο που επιβλήθηκε ήταν 294.190 ευρώ προσαυξημένο για άλλες παραβάσεις κατά 147.095 ευρώ. Είναι άγνωστο πόσα από αυτά τα χρήματα έχουν πληρωθεί μέχρι σήμερα και αν έχουν πληρωθεί, αφού σύμφωνα με πληροφορίες χάθηκε η πολεοδομική άδεια της εν λόγω οικοδομής και ως εκ τούτου δεν μπορεί να επιβληθεί χρηματική κύρωση! Οι κάτοικοι, όμως, της πολυκατοικίας δηλώνουν ότι η οικοδομική άδεια υπάρχει, αν την θελήσουν οι υπεύθυνοι της πολεοδομίας. Οι αξιότιμοι κύριοι που εργάζονται στη Μανουσογιαννάκη.

Ευθύνες
Από την άλλη βέβαια , δεν είναι και εύκολο οι επιτελείς των υπηρεσιών της Πολεοδομίας, των ασφαλιστικών ταμείων και των άλλων φορέων του δημοσίου που αποτελούν κρίκους στην αλυσίδα του ελέγχου και της αδειοδότησης των σούπερ – μάρκετ Μασούτης, να καταλογίσουν τις απορρέουσες από τον νόμο ευθύνες στην εταιρεία. Όπως έχει αποκαλύψει η «Κ» παρουσιάζοντας εσωτερικά έγγραφα της ΜΑΣΟΥΤΗΣ, οι υπάλληλοι αυτών των υπηρεσιών αποκαλούνται συνεργάτες , γι΄ αυτό και ανά τακτά χρονικά διαστήματα η εταιρεία στέλνει στον καθένα ονομαστικά πολλές δωροεπιταγές συνολικής αξίας εκατοντάδων ευρώ. Κάποια στιγμή λοιπόν ο εισαγγελέας πρέπει να σηκωθεί από την καρέκλα του και να μη δείξει άλλη ανοχή στις γραφειοκρατικές διαδικασίες των υπηρεσιών που αποτελούν γενεσιουργή αιτία της διαφθοράς στην Ελλάδα.

Ερωτηματικά
Στα κεντρικά γραφεία και στις κεντρικές αποθήκες που διατηρεί η εταιρεία στη Θέρμη, είχαν επιβληθεί πρόστιμα δεκάδων εκατομμυρίων δραχμών, τα οποία μειώθηκαν με την προσκόμιση ένορκης δήλωσης, από τον τότε διευθυντή πολεοδομίας, όπως άλλωστε είχε συμβεί και σε πολλές άλλες περιπτώσεις που έχουν επιβληθεί ανάλογα πρόστιμα…

Ρωτάμε:Μήπως οι υπεύθυνοι στις υπηρεσίες πολεοδομίας στη Μανουσογιαννάκη, ο πρώην διευθυντής πολεοδομίας, ο οποίος διατηρούσε άριστες σχέσεις… με τον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο, αλλά και η μετέπειτα από αυτόν αρμόδιοι της πολεοδομίας, ξέρουν κάτι;

Μήπως μπορούν να μας απαντήσουν πως σε όλες τις περιπτώσεις της εταιρείας «Μασούτη» τα πρόστιμα μειώνονται;

Μπορούν επίσης να μας απαντήσουν αν αυτή η πρακτική ακολουθείται και σε άλλες επιχειρήσεις; Μάλλον όχι σύμφωνα με τις πληροφορίες μας.

Σίγουρα,, όμως, όλοι αυτοί οι υπεύθυνοι θα κληθούν, από τον εισαγγελέα, να απαντήσουν σύντομα και να εξηγήσουν πως γίνεται στην περίπτωση της ανωτέρω εταιρείας τα πρόστιμα είτε να μειώνονται είτε να εξαλείφονται.

Ρωτάμε, επίσης, το δήμαρχο Θέρμης, ο οποίος εκλέγεται για πολλά χρόνια, καθώς και τις υπηρεσίες του δήμου, εάν ο δήμος εισπράττει όλα αυτά τα χρόνια το πρόστιμο διατήρησης αυθαιρέτου για τα κεντρικά γραφεία και τις αποθήκες στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.

Τις επόμενες ημέρες θα κληθούν να μας απαντήσουν και οι δήμαρχοι άλλων περιοχών, όπου η εταιρεία διαθέτει καταστήματα σούπερ μάρκετ και όπου υπάρχουν ανάλογες καταγγελίες, γιατί οι υπηρεσίες τους κωφεύουν όλα αυτά τα χρόνια.

Η έρευνα μας, που μοναδικό στόχο έχει την προστασία των καταναλωτών, των εργαζομένων και την τήρηση της νομιμότητας, συνεχίζεται όσον αφορά την εταιρία «Μασούτης» και το ίδιο θα κάνουμε για άλλες εταιρείες, εφόσον υπάρχουν στοιχεία.

Πηγή: paraskhnio.gr


Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.