Eμπορικός Σύλλογος Κοζάνης: Απόψεις και προτάσεις για το Νιάημερο



niaimeros_kozanilifeΗ διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης στηρίζοντας το θεσμό του  Νιάμερου θέλει να εκφράσει τις απόψεις της, σχετικά με την εύρυθμη λειτουργία του θεσμού,αλλά και να καταθέσει προτάσεις μίας  αναπτυξιακής  προοπτικής  για την πόλη μας ,προβολής,κύρους αλλά και εσόδων τόσο για το Δήμο,όσο και για μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων της περιοχής μας (εμπορικά καταστήματα,ξενοδοχεία,εστιατόρια,καφέ κ.ά.).

Πρώτ´απ’όλα θα θέλαμε να σας  επισημάνουμε κάποια σοβαρά προβλήματα  που διαπιστώσαμε τα τελευταία χρόνια, κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της εμποροπανήγυρης  και αφορούν:

1) Τη δημόσια υγεία των πολιτών,

2) Τη δημόσια ασφάλεια των πολιτών από φθορές,κλοπές,διαρρήξεις  και γενικότερα κάθε άλλης μορφής εγκληματικότητα.

3) Το έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα με αποκλεισμό κεντρικών αρτηριών,κυρίως της  βόρειας  εισόδου της πόλης, που κάνει  πολύ δύσκολη την  πρόσβαση όλων των πολιτών στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης.

4) Την έξαρση του παρεμπορίου, της παραοικονομίας και του αθέμιτου ανταγωνισμού, που έχουν ως αποτέλεσμα την οικονομική αφαίμαξη της τοπικής μας οικονομίας, διαταράσσοντας και κατ´επέκταση καταστρέφοντας με απρόβλεπτα αποτελέσματα (λουκέτα επιχειρήσεων, αύξηση ανεργίας , ανοίκιαστα καταστήματα), τον οικονομικό ιστό της πόλης .
Το στεγασμένο και οργανωμένο λιανεμπόριο για μία ακόμη φορά δεν προστατεύεται,αλλά αντιθέτως,αντιμετωπίζεται απαξιωτικά,χωρίς κανένα  δείγμα σεβασμού και αξιοπρέπειας  ,όπως αρμόζει σε μία κοινωνική τάξη ανθρώπων,που εδώ και πολλά χρόνια συνεισφέρει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ,τόσο στον κοινωνικό,όσο και στον πολιτιστικό και οικονομικό τομέα της περιοχής,αλλά και της χώρας μας γενικότερα. Πιστεύω ότι οι επαγγελματίες της πόλης μας,που συμβάλλουν στην οικονομική ρευστότητα του δήμου – και τους 12 μήνες του έτους – αν μη τι άλλο ,αξίζουν μιας ανάλογης υπεύθυνης και σοβαρής αντιμέτωπισης, χωρίς να είναι θύματα, μιας  μικροπολιτικής , που στηρίζεται στην  « εισπρακτική αρπαχτή» μιας εμποροπανήγυρης.

5)  Την έλλειψη υποδομών για τόσο μεγάλο αριθμό εκθετών και μάλιστα αλλοδαπών που αναρωτιόμαστε κατά πόσο πληρούν τα κριτήρια που ορίζει ο νόμος.

Οι προτάσεις της διοίκησης είναι οι εξής:

1) Να προηγείται σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων φορέων (Δήμος,Υγειονομικό,Ελληνική Αστυνομία,Δημοτική Αστυνομία,
Πυροσβεστική, Διεύθυνση Εμπορίου, Δ.Ο.Υ. και εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων όπως ο Εμπορικός Σύλλογος ,το ΕΒΕ),

2) Δημιουργία κατάλληλων υποδομών για θέματα υγιεινής (νερό,αποχέτευση),

3) Οριοθέτηση του χώρου, χωρίς να κλείνουν την είσοδο της πόλης, και τις κεντρικές αρτηρίες για την εύκολη και γρήγορη μετακίνηση εντός της πόλης,τόσο των πεζών όσο και των οχημάτων και φυσικά παρεμποδίζοντας  τις εισόδους των κατοικιών, των καταστημάτων και των διαφόρων οργανισμών και δημόσιων υπηρεσιών, λόγω της ανεξέλεγκτης επέκτασης στη γύρω περιοχή.
Προτείνουμε λοιπόν,τη μεταφορά του Νιάημερου σε άλλη περιοχή της πόλης μας ή για όσο χρονικό διάστημα λειτουργεί στον υπάρχοντα χώρο, η αφετηρία του να είναι από τον κεντρικό δρόμο και μέσα.Δηλαδή να ξεκινάει από τον  Παιδικό Σταθμό και να τελειώνει στο σημείο,που λειτουργούσε ως τώρα,χωρίς καμία επέκταση ή μεταφορά προς άλλη κατεύθυνση ,αυξάνοντας και τον αριθμό των εκθετών.

4) Ορισμός των θέσεων,κατόπιν δημόσιας κλήρωσης και σωστή ποσοστιαία κατανομή στις διαθέσιμες άδειες ,όπως προβλέπεται από το νόμο για τις παραδοσιακές εμποροπανηγύρεις, με συμμετοχή των παραγωγικών τάξεων και πλήρης  έλεγχος από τους αρμόδιους φορείς για το νόμιμο τρόπο κτήσης των αποκτηθέντων προϊόντων και τη σωστή και νόμιμη  έκδοση αποδείξεων.

Η διοίκηση του Εμπορικού συλλόγου Κοζάνης, στηρίζει τη διατήρηση  του  θεσμού και προτείνει τη μετατροπή του, από αυτό που είναι σήμερα,σε μία  πολιτιστική εκδήλωση,με χαρακτήρα εμπορικό και ψυχαγωγικό, προσαρμοσμένο στις σημερινές συνθήκες ,
που θα μπορεί ακόμη  να διαθέτει  παραδοσιακά προϊόντα και  είδη λαϊκής τέχνης,προερχόμενα από ενώσεις,συνεταιρισμούς,οικοτεχνίες και άλλα φυσικά πρόσωπα,προερχόμενα από την τοπική επιχειρηματικότητα,όπως προβλέπει  ο νόμος   323/1989.
Θεωρεί ότι ο συγκεκριμένος χώρος που πραγματοποιείται ο Νιάημερος ,παραμένει ανεκμετάλλευτος και αναξιοποίητος καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου και πιστεύει ότι μπορεί να φιλοξενεί διαφόρων μορφών εκδηλώσεις(κοινωνικο-πολιτιστικές,μουσικές κ.ά.),αφού έχει τη δυνατότητα να παρέχει και εκατοντάδες θέσεις στάθμευσης.

Η διαμόρφωση και ανάπλαση του χώρου σε συνδυασμό με την καλοσχεδιασμένη οργάνωση πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων σα δείκτη υψηλής αισθητικής και προόδου,αναδεικνύει την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και παράδοση της περιοχής μας.
Κλείνοντας λοιπόν θα λέγαμε ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις ,έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω της γνωστής δύσκολης οικονομικής κατάστασης ,αλλά και της δυσχερέστατης θέσης  που βρίσκονται
όλες οι επιχειρήσεις στην περιοχή μας ,οι οποίες βάλλονται και πρέπει να αντιμετωπίσουν μια σειρά έντονων προβλημάτων και καταστάσεων, σε θέματα παραοικονομίας, παρεμπορίου και αθέμιτου ανταγωνισμού (μικροπωλητές, Κινέζοι, πολυκαταστήματα), αποτελούν  μία  μεσοπρόθεσμη αλλά και μακροπρόθεσμη οικονομική, πολιτιστική, τουριστική και κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής μας.

Σ´ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε όλοι μας,έχει ιδίαιτερη σημασία  η πρότασή μας ,τόσο για τον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής μας , όσο και για την ίδια την πόλη μας, η οποία αναζητεί την ευρύτερη  ανάπτυξή της και την ποιοτική της αναβάθμιση.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.