Τα γερά… ποτήρια του ποδοσφαίρου!



Τα ποτά και τα ξενύχτια έχουν κλείσει τα καλύτερα ποδοσφαιρικά σπίτια. Η είδηση πως ο Σόκρατες είναι πιθανόν να υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος και η προτροπή του Καπέλο προς τον Κάρολ να κόψει το ποτό επανέφεραν στην επικαιρότητα το πρόβλημα του αλκοολισμού στο ποδόσφαιρο.

Τον πιο δύσκολο αγώνα της ζωής του δίνει ο «γιατρός» Σόκρατες στο νοσοκομείο «Αλμπερτ Αϊνστάιν», στο Σάο Πάουλο. Ενας από τους ζωντανούς μύθους του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου υποφέρει από κίρρωση του ήπατος που προκλήθηκε από χρόνια κατανάλωση αλκοόλ.

Εχοντας σπουδάσει ιατρική ο Σόκρατες γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα πόσο επιβαρυμένη είναι η κατάσταση της υγείας του και ήταν ο πρώτος, στις 27 Αυγούστου, που είχε μιλήσει ανοιχτά για την πιθανότητα να χρειαστεί να υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος.

Η περίπτωση του Σόκρατες θυμίζει έντονα αυτήν του σπουδαίου άσου της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Τζορτζ Μπεστ.

Ο «πέμπτος Μπιτλ» δεν μπόρεσε ποτέ να ξεπεράσει το πρόβλημα αλκοολισμού. Ακόμα και όταν υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση ήπατος συνέχισε να πίνει μέχρι που το αλκοόλ τον νίκησε οριστικά.

Μόλις πριν από μερικές ημέρες ο ομοσπονδιακός προπονητής της Αγγλίας Φάμπιο Καπέλο συνέστησε στο νέο αστέρι της Λίβερπουλ Αντι Κάρολ να σταματήσει να πίνει, ενώ την ίδια συμβουλή έδωσε ο προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι Ρομπέρτο Μαντσίνι στους παίκτες του.

Στην ολλανδική Ουτρέχτη ο 22χρονος Τσέχος Γιάκομπ Λένσκι ακολουθεί πρόγραμμα απεξάρτησης από το αλκοόλ και έχει παροπλιστεί από την ομάδα του.

Πολλοί ποδοσφαιριστές – και στην Ελλάδα – συνηθίζουν να πίνουν με πρόφαση πως χαλαρώνουν.

Στην Αγγλία τα πράγματα ήταν πιο άγρια, μέχρι την έλευση του Αρσέν Βενγκέρ στην Αρσεναλ στην οποία αγωνίζονταν μέχρι και πριν από είκοσι χρόνια αρκετοί μέθυσοι. Πρώτος και καλύτερος ο αρχηγός της, ο Τόνι Ανταμς, ο οποίος έχει περάσει και έξι μήνες έγκλειστος στη φυλακή γιατί συνελήφθη να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ομάδα αντιμετώπιζε ο Πολ Μέρσον ο οποίος είχε εθιστεί στο αλκοόλ και στον τζόγο. Ο ίδιος έλεγε πως λόγω της υπερβολικής πίεσης που αισθανόταν έψαχνε διεξόδους. Σήμερα ο Μέρσον έχει κηρύξει πτώχευση και μένει στο σπίτι των γονιών του.

Στο πρόβλημα του αλκοολισμού συνέτεινε και η φιλοσοφία των προπονητών, κυρίως των δεκαετιών του ’70 και του ’80, πως η ομαδική μέθη δημιουργεί μεγαλύτερους δεσμούς μεταξύ των παικτών!

Ενας από τους πιο δυναμικούς αμυντικούς των αγγλικών γηπέδων, ο Ιρλανδός Πολ ΜακΓκραθ, έχει ομολογήσει πως μεθούσε τα χρόνια που αγωνιζόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και στην Αστον Βίλα για να γίνει αποδεκτός στα αποδυτήρια από τους συμπαίκτες του.

Ασφαλώς ο Πολ Γκασκόιν αποτελεί τη πιο χαρακτηριστική φιγούρα μεθυσμένου ποδοσφαιριστή.

Ο γάλλος πρώην άσος του Ολυμπιακού Κριστιάν Καρεμπέ θυμάται πως τα χρόνια που αγωνιζόταν στη Μίντλεσμπρο, πριν ξεκινήσουν οι προπονήσεις ο κόουτς τους έβαζε να τρέχουν πάνω στη γραμμή του πλαγίου άουτ για να δουν ποιοι ήταν μεθυσμένοι.

Και όπως έλεγε, πολλοί δεν κατάφερναν να τρέξουν ευθεία!

TA NEA

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.