Όταν η Άννα Διαμαντοπούλου έκανε πορείες…



Όταν η Άννα έκανε πορείες

Μία κοπελίτσα 26 χρονών οδηγώντας ένα γαλάζιο Deux Cheveaux παρκάρει μπροστά στο κτίριο της Νομαρχίας Καστοριάς.

Είναι η νεότερη νομάρχης και αποτελεί προσωπική επιλογή του Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος και τη διόρισε αμέσως.

Η Άννα Διαμαντοπούλου έμαθε από νωρίς το ανακάτεμα της πολιτικής τράπουλας. Ξεχώρισε όταν ακόμη ήταν φοιτήτρια και συγκρούονταν στα αμφιθέατρα. Η σημερινή υπουργός Παιδείας κάποτε κατέβαινε σε πορείες και καταλήψεις.

Ως κόρη κομμουνιστή ζυμώθηκε από νωρίς στην πολιτική. Το 1974, πριν ακόμη τελειώσει το Λύκειο οργανώνεται στη μαθητική κίνηση «ΑΕΜ Κομνηνός» και παίρνει μέρος στις πρώτες δυναμικές κινητοποιήσεις της νέας γενιάς.

Αργότερα σειρά έχουν τα αμφιθέατρα του Πανεπιστημίου. Ο λόγος του Ανδρέα Παπανδρέου την συναρπάζει και η Διακήρυξη της 3ης Σεπτεμβρίου προσδιορίζει τις πολιτικές της συντεταγμένες. Γίνεται ενεργό πλέον μέλος της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και εκλέγεται πρόεδρος της παράταξης του κόμματος, ΠΑΣΠ, στο Πανεπιστήμιο. Παράλληλα με το φοιτητικό ανακαλύπτει και συμμετέχει και στο φεμινιστικό κίνημα.

«Έζησα τις ατελείωτες συζητήσεις στο αμφιθέατρο, τις συγκρούσεις με έντονα ιδεολογικά χαρακτηριστικά, τους αγώνες για δημοκρατικές ελευθερίες και μια καλύτερη ζωή, για ένα άλλο επίπεδο σπουδών, για την ισότητα των δύο φύλων», τονίζει η ίδια.

Από τη θερμή αυτή περίοδο όπου η Άννα κάθισε για πρώτη φορά στα έδρανα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου για να παρακολουθήσει τα μαθήματα στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών έχουν περάσει τριάντα πέντε χρόνια. Τόσα ώστε να ξεχάσει όσα όλα έζησε στα αμφιθέατρα, στους δρόμους, στις μαχητικές διαδηλώσεις και στις καταλήψεις την εποχή που η φοιτητική παράταξη του ΠΑΣΟΚ δεν φείδονταν αριστερά συνθήματα και διεκδικήσεις που πολλές φορές ξεπερνούσαν την επιχειρηματολογία των ίδιων των αριστερών.

Σήμερα με ένα ολιγοσέλιδο νόμο πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση η Άννα Διαμαντοπούλου έρχεται αντιμέτωπη με τις φοιτητικές παρατάξεις αλλά και με όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα η οποία φαίνεται να βρίσκεται σύσσωμη απέναντί της, κάτι που δεν έχει καταφέρει κανείς υπουργός Παιδείας μέχρι σήμερα. Η κ. Διαμαντοπούλου ξέχασε και ρισκάρει, όπως ρίσκαραν όλοι, και απέτυχαν οι περισσότεροι υπουργοί Παιδείας από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα… Τα λόγια και τα χρόνια τα χαμένα

24ωρο

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.