Μπάνγκαλοους στα Ίμερα και βόλτες με καραβάκι στα σχέδια για τη λίμνη Πολυφύτου



limni_polifitou02315151Τη δεκαετία του ‘70 ένας πολυπληθής οικισμός που έσφυζε από ζωή προετοίμαζε ένα από τα πιο σημαντικά υδροηλεκτρικά έργα της χώρας που κατάφερε να τιθασεύσει τον ποταμό Αλιάκμονα. Δεκάδες εργαζόμενοι της ΔΕΗ εγκαταστάθηκαν στα Ίμερα της Δυτικής Μακεδονίας σε μια έκταση 105 στρεμμάτων που περιλάμβανε διάσπαρτες οικίες, εσωτερικό οδικό δίκτυο και βοηθητικούς χώρους ώστε να μην χάνεται χρόνος στις μετακινήσεις και το φράγμα της περιοχής προχωρούσε με γρήγορους ρυθμούς. Τελικά το έργο ολοκληρώθηκε και το 1973 η κοιλάδα κατακλύστηκε από τα νερά του ποταμού, δημιουργώντας τη λίμνη του Πολυφύτου που καλύπτει μια έκταση 74 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ο οικισμός στα Ίμερα, με την υπέροχη πανοραμική θέα, έγινε παραλιακός όταν τα νερά της λίμνης «άγγιξαν» τα όριά του. Ωστόσο αργότερα, η περιοχή γνώρισε την ερημοποίηση καθώς δεν υπήρχε πια λόγος ύπαρξής του.

Σήμερα, ενόψει της δημιουργίας του φράγματος του Ιλαρίωνα στην περιοχή των Γρεβενών και της Δεσκάτης, που αναμένεται να σταθεροποιήσει τη στάθμη των υδάτων της λίμνης Πολυφύτου, οι σκέψεις για την τουριστική αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής επανέρχονται στο προσκήνιο. Τα σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνουν τη δημιουργία μπάνγκαλοους και κατασκηνωτικών υποδομών στα Ίμερα αλλά και ιδέες όπως οι βόλτες με καραβάκι στα νερά της λίμνης.

«Ο οικισμός στα Ίμερα παραχωρήθηκε από την ΔΕΗ στην τότε νομαρχία Κοζάνης και ξεκίνησαν οι σκέψεις για την τουριστική αξιοποίησή του. Μετά από τις σχετικές μελέτες της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δυτικής Μακεδονίας ΑΝΚΟ Α.Ε., το έργο έλαβε έγκριση το 1999 από την τότε περιφέρεια ωστόσο δεν υλοποιήθηκε κανένα από τα έργα που προβλέπονταν» εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Δημήτριος Αλβανός.

ota.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.