O τυφώνας της υπερβολής στα αμερικανικά κανάλια…



Τα αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και κυρίως τα τηλεοπτικά δίκτυα βομβάρδισαν το περασμένο Σαββατοκύριακο τους αμερικανούς με ρεπορτάζ από τον επικείμενο ερχομό του Αρμαγεδώνα, που θα είχε … τη μορφή του τυφώνα Irene. Επί τρία 24ωρα με απανωτά έκτακτα δελτία ειδήσεων τα τηλεοπτικά κανάλια προετοίμαζαν τους κατοίκους των περιοχών της ανατολικής ακτής για την … Αποκάλυψη.

Οι σταρ ρεπόρτερ όλων των καναλιών είχαν πάρει θέσεις μάχης προκειμένου να καλύψουν τις υποτιθέμενες κοσμογονικές καταστροφές που θα επέφερε ο τυφώνας. Τηλεοπτικά συνεργεία είχαν τοποθετηθεί σε εκατοντάδες περιοχές από την Ουάσινγκτον μέχρι τη Βοστόνη και μετέδιδαν λεπτό προς λεπτό τον ερχομό του τέλους του κόσμου.

«Για τρεις ημέρες δεν μπορούσες να ανοίξεις την τηλεόραση χωρίς να πέσεις πάνω σε κάποιον ρεπόρτερ ή μετεωρολόγο που διαβεβαίωνε ότι οι επιπτώσεις του τυφώνα θα ήσαν ανυπολόγιστες. Ήταν τόσο τρομακτικά όσα άκουγες στην τηλεόραση που το μόνο που μπορούσες να νοιώσεις ήταν πανικός. Τελικά δεν ήταν παρά μια καταρρακτώδης βροχή, ίσως λίγο πιο έντονη από αυτές που έχουμε βιώσει και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κώστας Κουρμούτογλου, κάτοικος της Ουάσινγκτον.

Όταν ο τυφώνας αποδείχτηκε τελικά μια έντονη βροχόπτωση που πλημμύρισε αρκετές περιοχές, όλοι άρχισαν να μιλάνε για την τάση των μέσων ενημέρωσης να σπέρνουν τον φόβο και την καταστροφολογία. Μπορεί ο τυφώνας να άφησε πίσω του 20 νεκρούς, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήταν αυτό που τα δελτία ειδήσεων είχαν αφήσει τους αμερικανούς να περιμένουν.

Ο ανταποκριτής της βρετανικής εφημερίδας Daily Telegraph σημείωσε ότι η κάλυψη του τυφώνα από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ήταν «μια παρωδία». Ο δημοσιογράφος Χάουαρντ Κουρτζ που καλύπτει τα ΜΜΕ για την ιστοσελίδα The Daily Beast έγραψε ότι τα τηλεοπτικά κανάλια τα χτύπησε ο τυφώνας της υπερβολής. Σε άλλες περιπτώσεις έγινε λόγος για «θύελλα μέσα σε ένα φλιτζάνι»

Για μια ακόμα φορά τα τηλεοπτικά κανάλια απέδειξαν ότι προκειμένου να έχουν υψηλή τηλεθέαση δεν διστάζουν να τρομοκρατήσουν εκατομμύρια ανθρώπους. Ακόμα και όταν ο τυφώνας υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα πολλοί παρουσιαστές επέμεναν ότι οι καταστροφές που θα επέφερε θα ήσαν πρωτοφανείς. Η τρομολαγνεία στις τηλεοπτικές οθόνες φαίνεται τελικά ότι είναι παγκόσμιο φαινόμενο.

BHMA

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.