Εφορία: περιμένεις επιστροφή; Πρώτα θα πληρώσεις, μετά θα πάρεις!



Πολλοί φορολογούμενοι που έλαβαν “πιστωτικό” εκκαθαριστικό (έχουν να λαμβάνουν δηλαδή), αντί να πάρουν τα χρήματα που περιμένουν, θα πληρώσουν κι από πάνω την έκτακτη εισφορά, πριν πάρουν τα επιστρεφόμενα !

Έτοιμος είναι ο μηχανισμός του Υπουργείου Οικονομικών για την εκτύπωση και αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων της “ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης” , που θα συμπεριλαμβάνει και το ειδικό τέλος επιτηδευματιών, αλλά και την έκτακτη εισφορά..
στα Ι.Χ., σύμφωνα με τον “εφαρμοστικό” νόμο 3986/2011 (“Επείγοντα μέτρα εφαρμογής μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής σταθερότητας 2012-2015”).

Το τραγικό της υπόθεσης είναι, ότι εκκρεμούν εκατοντάδες χιλιάδες επιστροφές φόρου, φορολογούμενων που δικαιούνται επιστροφής. Οι εφορίες αδυνατούν να εκκαθαρίσουν τις επιστροφές μέχρι τέλος Αυγούστου (ιδιαίτερα αυτές που είναι πάνω από 1.500 ευρώ και πρέπει να ελεγχθούν).
Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα, πολλοί φορολογούμενοι που έλαβαν “πιστωτικό” εκκαθαριστικό (έχουν να λαμβάνουν δηλαδή), αντί να πάρουν τα χρήματα που περιμένουν, να πληρώσουν κι από πάνω !
Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος με εισόδημα 35.000 ευρώ, που λόγω δαπανών, αποδείξεων κ.λ.π. πρέπει να πάρει πίσω 1.600 ευρώ, αντί να πάρει αυτά που περιμένει πίσω, θα λάβει ένα εκκαθαριστικό που θα τον καλεί να πληρώσει 35.000 Χ 2% = 700 ευρώ !
Έτσι, ο φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει τα 700 ευρώ, την ώρα που περιμένει επιστροφή 1.600 ευρώ, την οποία θα λάβει …αργότερα !

Σε δόσεις

Βάσει των όσων προβλέπονται στην απόφαση του αναπληρωτή υπουργού, εάν η εισφορά βεβαιωθεί μέσα στον Αύγουστο, θα καταβληθεί η πρώτη δόση μέχρι 30 Σεπτεμβρίου του 2011, η δεύτερη μέχρι 31 Οκτωβρίου, η τρίτη μέχρι 30 Νοεμβρίου, η τέταρτη 31 Δεκεμβρίου και ούτω καθεξής. Εάν το συνολικό ποσό καταβληθεί εφάπαξ και εντός της προθεσμίας της πρώτης δόσης θα παρέχεται έκπτωση >5%.

Εάν το συνολικό ποσό του εκκαθαριστικού σημειώματος που τελικά οφείλεται δεν υπερβαίνει τα 27 ευρώ αθροιστικά (τόσο για το φορολογούμενο, όσο και για τη σύζυγό του), τότε δεν θα καταβάλλεται.

Στις περιπτώσεις που η ΓΓΠΣ δεν διαθέτει στοιχεία για την ορθή εκκαθάριση, τότε οι υπόχρεοι φορολογούμενοι, εφόσον διαπιστώσουν λάθος, κατά την παραλαβή του εκκαθαριστικού σημειώματος, υποβάλλουν στην εφορία τους, είτε αίτηση για διαγραφή μέρους ή ολόκληρου του βεβαιωθέντος ποσού, είτε τροποποιητική δήλωση.

taxalia.blogspot.com

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.