Ανοιχτή επιστολή των Βελβεντινών – Χείρα φιλίας προς τους κατοίκους των Σερβίων



velvvvΑγαπητοί φίλοι και γείτονες,

Όλοι σας γνωρίζετε ότι, με την εξαγγελία της αναδιάρθρωσης της  Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πριν από τρία και πλέον χρόνια, ξεκινήσαμε έναν αγώνα με στόχο ο Δήμος Βελβεντού να παραμείνει στα γεωγραφικά όρια του «Καποδίστρια» και στο νέο αυτοδιοικητικό τοπίο που οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ  σχεδίαζαν. Γνωρίζετε επίσης, τον εμπαιγμό που υποστήκαμε ως κοινωνία, με την υπαναχώρηση το Μάιο του 2010, του Υπουργείου Εσωτερικών και της Κυβέρνησης, από την αρχική τους απόφαση, να παραμείνει ο Δήμος Βελβεντού ως αυτόνομος Δήμος και στον Καλλικράτη. Όμως η τελική απόφαση ήταν η δημιουργία ενός μόνο Δήμου στην περιοχή μας, με τη συνένωση των πρώην Δήμων Σερβίων, Βελβεντού, Καμβουνίων και της Κοινότητας Λιβαδερού.

Αποφασίσαμε τότε, με πλήρη συνείδηση και ευθύνη, να συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι την τελική μας δικαίωση. Και την απόφαση αυτή την πήραμε, ως κοινωνία, με απόλυτα διαφανείς και δημοκρατικές διαδικασίες (Λαϊκές Συνελεύσεις, Δημοψήφισμα και αποχή από τις διπλές αυτοδιοικητικές εκλογές).

Δεν ήταν και δεν είναι ο αγώνας μας αυτός, ενάντια σε πολίτες και πολύ περισσότερο απέναντι σε σας, τους γείτονές μας, με τους οποίους μας συνδέουν πολυποίκιλοι δεσμοί. Δεν το κάναμε μέχρι τώρα, ούτε έχουμε σκοπό να το κάνουμε. Είναι αγώνας για να επιτύχουμε το στόχο μας, να συνεχίσουμε δηλαδή ως κοινωνία την πορεία μας με τα δικά μας αυτοδιοικητικά όργανα και τις δομές, που τα θεωρούμε αναγκαία για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας και της αναπτυξιακής μας προοπτικής. Και είναι πολύ περισσότερο ένας αγώνας ελεύθερης βούλησης των πολιτών και πραγματικής δημοκρατίας. Ένας αγώνας αξιοπρέπειας και ελευθερίας.

Για μας, το Δημοτικό μας Συμβούλιο ανέκαθεν αποτελούσε τον καταλύτη όλων των σημαντικών θετικών εξελίξεων της κοινωνίας μας:

Ήταν και πιστεύουμε ακράδαντα ότι θα είναι και στο μέλλον (με την επανασύσταση του Δήμου Βελβεντού), σημαντικός αρωγός στις αναπτυξιακές επιλογές των παραγωγικών μας φορέων.

Ήταν και θα είναι και στο μέλλον ο στυλοβάτης της Παιδείας μας.

Ήταν και θα είναι και στο μέλλον ο φορέας ανάδειξης και προστασίας του αστικού, περιαστικού και δασικού περιβάλλοντος της περιοχής μας.

Ήταν και θα είναι και στο μέλλον δίπλα στους πολιτιστικούς και αθλητικούς φορείς του τόπου μας, συμβάλλοντας σημαντικά στην εν γένει πολιτισμική λειτουργία της κοινωνίας μας.

Ήταν και θα είναι και στο μέλλον ο συνδετικός κρίκος και ο συνθετικός ιστός όλων των δράσεων και κοινών επιλογών φορέων και πολιτών του Δήμου μας.

Ήταν και θα είναι και στο μέλλον ο εγγυητής της θεσμικής λειτουργίας της κοινωνίας μας, που καταξιώνει τη δημοκρατία.

Αυτόν τον αγώνα, που συνεχίζουμε αταλάντευτα, τον επικρότησαν οι περισσότεροι πολίτες στο Νομό μας, αλλά και πανελλαδικά. Υπήρχαν και άλλοι βέβαια που διαφώνησαν και ορισμένοι μάλιστα – ελάχιστοι ευτυχώς – μας χλεύασαν και μας αποδοκίμασαν. Ακόμη, πολλοί από σας ίσως και να θεωρείτε  ότι δεν έχει νόημα ο αγώνας μας και πρέπει πλέον να τον σταματήσουμε και να συμπορευτούμε υπό την ίδια στέγη. Κάποιοι μάλιστα σχολίασαν – ανώνυμα φυσικά – ότι αγωνιζόμαστε να παραμείνουμε μόνοι μας, επειδή θεωρούμε την κοινωνία μας ξεχωριστή και τους γείτονές μας υποδεέστερους.

Δεν είναι όμως αλήθεια αυτό. Κι όχι μόνο είναι ένα απεχθές ψέμα αλλά αποτελεί και ύβρι! Είναι πιστεύουμε αυτονόητο αλλά και αδιαπραγμάτευτο ότι σεβόμαστε τόσο τον καθένα σας προσωπικά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που σεβόμαστε και τους συντοπίτες μας, όσο και τη διαχρονική σας πορεία στον τόπο αυτό.
Και όσον αφορά εμάς, πιστεύουμε ότι διαχρονικά πετύχαμε πολλά, αλλά και ότι πολλά ακόμα θα μπορούσαμε να κάνουμε. Έχουμε βέβαια δρόμο – μακρύ ίσως – μπροστά μας. Πιστεύουμε ότι η συνεργασία μας με τις τοπικές γειτονικές κοινωνίες, μπορεί και πρέπει να συνεχιστεί αλλά και να διευρυνθεί σε όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής λειτουργίας.

Ο Δήμος μας, ο Δήμος Βελβεντού, εδώ και χρόνια έκανε πράξη τις εθελούσιες συνενώσεις και στη βάση αυτών συγκροτήθηκε ως Δήμος. Ανέκαθεν πιστεύαμε και εξακολουθούμε να πιστεύουμε, ότι, αν κάποιες όμορες κοινωνίες πρέπει να συγχωνευτούν και να προχωρήσουν ως ενιαίες αυτοδιοικητικές  οντότητες, αυτό θα πρέπει να προκύπτει με τη βούλησή τους και όχι με νομικούς εξαναγκασμούς. Όχι με τη βία. Εξ άλλου, σε όλες σχεδόν τις χώρες που συμμετέχουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αντίστοιχες αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση πραγματοποιούνται με τη βούληση των πολιτών και όχι υποχρεωτικά με αποφάσεις των κυβερνήσεων, όταν μάλιστα δεν έχουν την συγκατάθεση και αποδοχή των άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Αγαπητοί φίλοι και γείτονες, ζητάμε συγνώμη για την όποια αναστάτωσή σας προέρχεται από την στάση μας αυτή και τις μορφές του αγώνα που επιλέξαμε. Γνωρίζετε όμως καλά, ότι έχουμε επιλέξει ως τώρα αγωνιστικές δράσεις που προάγουν τη δημοκρατία και δεν δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα σε κοινωνικές ομάδες, στην καθημερινότητα και στην εύρυθμη λειτουργία (όλων σας) – όλων μας. Έτσι θα πορευτούμε μέχρι την τελική μας δικαίωση. Αδιαπραγμάτευτα και αταλάντευτα. Σ΄ αυτές μας τις επιλογές σας θέλουμε δίπλα μας. Σας θέλουμε αλληλέγγυους. Και στο άμεσο μέλλον, αλλά και στο απώτερο, πάντα θα έχουμε τη βούληση – όπως έχουμε αποδείξει – για συνεργασίες και, όπου απαιτηθεί, κοινούς αγώνες τόσο απέναντι σε κάθε «καλλικρατική» μορφή απαξίωσης του ιστού των τοπικών μας κοινωνιών όσο και για την διεκδίκηση μεγάλων υπερτοπικών και περιφερειακών έργων και υποδομών σε όλα τα επίπεδα. Προς όφελος της περιοχής μας και των πολιτών που επέλεξαν να ζήσουν εδώ.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Πολιτών του «Καποδιστριακού» Δήμου Βελβεντού.

vetonews

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.