Η επιστολή διαμαρτυρίας των ενοριτών του Αγ. Νικάνορα για την απομάκρυνση του πατέρα Αυγουστίνου Μύρου



agios_nikanoras_kozanis345Σεβασμιώτατοι,
 

Με βαθύ σεβασμό, σας στέλνουμε την επιστολή μας για να λάβετε γνώση, γιατί ο μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος δεν δέχθηκε την επιτροπή της ενορίας για να εκφράσει το παράπονό της, που ως ποιμενάρχης που είναι, θα πρέπει να ακολουθεί τις ¢γιες γραφές των πατέρων της Εκκλησίας, των ταπεινών εκείνων ιεραρχών, που με το έργο τους και τη συμπεριφορά τους προς τους ανθρώπους της δύσκολης εκείνης εποχής, έγιναν αποδεκτοί από το πλήρωμα της εκκλησίας και εδραίωσαν την Ορθοδοξία, πιστοί στις διακηρύξεις του Ευαγγελίου.

Με αγανάκτηση μεγάλη και απογοήτευση μάθαμε οι ενορίτες της εκκλησίας του Αγίου Νικάνορα την απομάκρυνση του πατέρα Αυγουστίνου Μύρου, Αρχιμανδρίτη, από την ενορία μας. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε τους λόγους της απομάκρυνσής του και πάντως μια τέτοια συμπεριφορά από τον μητροπολίτη Κοζάνης προς τον ιερέα μας μόνο ως επιβράβευση του έργου και της προσφοράς του προς τους ενορίτες, δεν μπορεί να είναι.

Ο πατέρας Αυγουστίνος Μύρος, ήταν ο εξομολόγος μας και ο άνθρωπος που κέρδισε με το χριστιανικό του έργο (κατήχηση, συγκέντρωση των νέων, που τους καθοδηγεί να αποφεύγουν τα επικίνδυνα στέκια της σημερινής κοινωνίας, που ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι και κατασκηνώσεις) την εμπιστοσύνη και αγάπη μας, ιδιαίτερα σήμερα στους δύσκολους καιρούς που περνάμε, τέτοια πνευματικά αναστήματα είναι λιγοστά. ¸χουμε εκφράσει προς τον μητροπολίτη μας το μεγάλο παράπονό μας σχετικά με το θέμα αυτό και δυστυχώς έχουν συναντήσει μια συμπεριφορά απόλυτα αδιάλλακτη και αυταρχική, δεν δέχεται διάλογο, η δε στάση αυτή έχει οδηγήσει σε μεγάλη αναστάτωση την ενορία μας. Η αδιαλλαξία και η αλαζονεία είναι μικρότητες που καμία σχέση δεν πρέπει να έχουν με τη θρησκεία της άδολης και υπέρτατης αγάπης.

Η απουσία της Ιεράς διακονίας του πατέρα Αυγουστίνου είναι για μας τους ενορίτες του Αγίου Νικάνορα, αλλά και για όλους τους Κοζανίτες, πάρα πολύ αισθητή γιατί χαίρει μεγάλης εκτίμησης και αγάπης από τους θρησκευόμενους της πόλης μας, πόνος αβάσταχτος και δυσαναπλήρωτος, αφού έχουμε ανάγκη την παρουσία του και την πατερινή του αγάπη και μάλιστα πολλοί ενορίτες μας που έχουν διάφορα προβλήματα και αρρώστιες, εύρισκαν στο θείο λόγο του, παρηγορία, συμπαράσταση και συνδρομή.

Μια άλλη αρνητική απόφαση του μητροπολίτη είναι ότι απαγόρευσε να εξομολογήσει στην εκκλησία του Αγίου Νικάνορα ο πατής Αυγουστίνος, αλλά να πηγαίνουν οι ενορίτες στο χωριό Παλαιογράτσανο, όπου έχει ησυχαστήριο ο Αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος και να εξομολογούνται εκεί, μια απόσταση 50 χιλιομέτρων από την Κοζάνη. Είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό; Πώς θα πηγαίνουν οι ηλικιωμένοι;, αλλά και γιατί οι νεότεροι να υφίστανται αυτή την ταλαιπωρία; ¸λεος Θεέ μας, σε ποια περίοδο βρισκόμαστε; στην περίοδο των διωγμών των χριστιανών από τους ειδωλολάτρες αυτοκράτορες της Ρώμης; ¸τσι παρομοιάζεται η τιμωρία που επέβαλλε ο μητροπολίτης Κοζάνης στους ενορίτες του Αγίου Νικάνορα.

Είμαστε αποφασισμένοι εκτός από την έντονη διαμαρτυρία μας να ενημερώσουμε τις αρχές της πολιτείας και της Ελληνικής εκκλησίας. Τον Αρχιεπίσκοπο και την Διαρκή Ιερά Σύνοδο, αλλά και τον Οικουμενικό πατριάρχη, που είναι πνευματικός μας πατέρας ως νέες χώρες, που είμαστε, στα ΜΜΕ και στον τύπο. Για να πληροφορηθούν τη μεγάλη αδικία που έγινε στην ενορία μας, απομακρύνοντας τον πατέρα Αυγουστίνο Μύρο, έναν ταπεινό και σεμνό ιερωμένο διδάκτορα Θεολογίας από πανεπιστήμιο της Αγγλίας και βαθύ γνώση των Πατέρων της εκκλησίας καθώς έχει και σπουδές φιλοσοφίας. ¹ταν και ιεροκήρυκας της Μητρόπολης Σερβίων και Κοζάνης.

Ζητούμε από τον μητροπολίτη Κοζάνης να αντιληφθεί την εσφαλμένη επιλογή του να απομακρύνει τον πατέρα μας Αυγουστίνο, να αφουγκραστεί τις καρδιές μας. Τις καρδιές των χριστιανών ενοριτών, και να διαρθώσει την κατάσταση επαναφέροντας τον σεβαστό μας πατέρα Αυγουστίνο Μύρο στην ενορία μας. Ας πρυτανεύσει η διαλλακτικότητα και η χριστιανική αγάπη και ας γίνει ο μητροπολίτης μας παράδειγμα ανωτερότητας και όχι «μικρότητας» αναδεικνύοντας την αξία του θρησκευτικού λόγου.

Η Θεοσέβαστη Παναγία μας, που τιμούμε την μνήμη της την 15 Αυγούστου, ας εισακούσει την παράκλησή μας για να έχουμε και πάλι κοντά μας τον πνευματικό μας πατέρα Αυγουστίνο, που με την νηφαλιότητά του στη συμπεριφορά και την φωτεινότητα της προσωπικότητάς του φέρνει κοντά τους ανθρώπους στην πίστη της Ορθοδοξίας.
Η επιτροπή αγώνος της ενορίας Αγίου Νικάνορα.

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.