Εξυγίανση ΕΣΥ με χορηγό τον Έλληνα ασθενή



nosokomeio_apo_mesa234Βασικοί σπόνσορες της δημόσιας (!) υγείας αποδεικνύονται οι Έλληνες ασθενείς, καθώς μετά τις δραστικές περικοπές του Μνημονίου, πλέον οι ίδιοι υποχρεώνονται να πληρώσουν ολοένα και περισσότερα από την τσέπη τους, προκειμένου να ικανοποιήσουν το αίτημα πρόσβασης σε υποδομές υγείας.

Τα νέα δεδομένα προκύπτουν μέσα από το πολυσέλιδο υπόμνημα που παρουσίασαν υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Υγείας στην τρόικα, ενώ σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας “Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία”, στο υπόμνημα παρουσιάζεται η άριστη κατάσταση των νοσοκομείων, χωρίς να θίγεται πουθενά ότι οι Έλληνες ασθενείς τροφοδοτούν κατ’ αποκλειστικότητα τα δημόσια νοσοκομεία, την ίδια στιγμή που η ταλαιπωρία και η αναμονή αυξάνονται δραματικά, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο το τελευταίο εξάμηνο, οι πολίτες χρηματοδότησαν την ελληνική δημόσια υγεία με 13,9 εκατ. ευρώ, πληρώνοντας εισιτήριο 5 ευρώ κατά την είσοδό τους στα εξωτερικά ιατρεία, ενώ για την ολοήμερη λειτουργία πλήρωσαν άλλα 69 εκατ. ευρώ το ίδιο χρονικό διάστημα.

Από την άλλη, το Μνημόνιο έφερε δραστικές μειώσεις σε προμήθειες, αλλά και κύμα μαζικής συνταξιοδότησης και ποι υπηρεσίες έκτοκτε έχουν υποβαθμιστεί. Χαρακτηριστικά, οι αγορές υλικών μειώθηκαν το 2011 κατά 12,27%, ενώ ένα στα τρία μηχανήματα παραμένουν ανενεργά και εκτός λειτουργίας, εξαιτίας της ακρίβειας των επισκευών ή των συντηρήσεων.

Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί το νοσοκομείο Ρεθύμνου, το οποίο υποβάλλει ασθενείς σε αξονική τομογραφία με κόστος 150 ευρώ, λόγω δυσλειτουργίας του μηχανήματος υπερήχων. Μία εξέταση μάλιστα, η οποία γίνεται σχεδόν δωρεάν.

Στον αντίποδα, σετλέχη του αρμόδιου υπουργείου κάνουν λόγο για ένα σύστημα σε πλήρη εξυγίανση και σαφώς, υπογραμμίζεται ότι από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο μειώθηκαν δραστικά οι αγορές σε σύγκριση με τις πιστώσεις.

news247

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.