6 αρχιτέκτονες από την Κοζάνη οραματίζονται τη νέα πλατεία της πόλης



kozani_plateia_nikis23525104 διαφορετικές ιδέες για το πως η πλατεία της Κοζάνης μπορεί να γίνει ομορφότερη και πιο λειτουργική έχει πλέον στα χέρια του ο δήμος Κοζάνης, μετά τις ισάριθμες μελέτες που υποβλήθηκαν απο αρχιτεκτονικά γραφεία της χώρας, στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της πόλης.

Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε πέρυσι τον Αύγουστο, ενώ πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκαν τα βραβεία που θα πάρουν οι πέντε καλύτερες μελέτες, σύμφωνα με την κρίση της επιτροπής.

“Η πενταμελής επιτροπή ανέδειξε τα πέντε πρώτα βραβεία που αντιστοιχούν σε μελέτες που περιέχουν διάφορες ιδέες για το πως πρέπει να γίνει η πλατεία της  Κοζάνης ” επισημαίνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κοζάνης Βαγγέλης Καραπάτσιος.

Το πρώτο βραβείο πήρε ομάδα αρχιτεκτόνων απο την Αθήνα το δεύτερο απο τη Θεσσαλονίκη, ενώ το τρίτο ανήκει σε εξαμελή ομάδα αρχιτεκτόνων απο την Κοζάνη. Η ομάδα αποτελείται απο τους Βασίλη Βασιλόπουλο, Κώστα Ζιώγα, ¢ννα Λιάνα, Στέλιο Σκορδά, Μαρία Σπανιόλα και Βασίλη Τράγια.

Οι νέοι αρχιτέκτονες έχουν περπατήσει σπιθαμή προς σπιθαμή σε όλες τις εποχές του χρόνου την πλατεία και όπως τονίζει ο Κώστας Ζιώγας “τον τόπο και το χώρο αυτό τον ζούμε καθημερινά σε όλες τις εκφάνσεις και τις διαστάσεις του καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. ¸τσι προσπαθήσαμε να βρούμε τα κύρια χαρακτηριστικά του και να τα αναδείξουμε σε μια πρόταση”.

Η νέα πρόταση για την πλατεία, σύμφωνα με τον Κώστα Ζιώγα, θα πρέπει να περιλαμβάνει πράσινο και νερό και να αναδεικνύει το καμπαναριό που είναι σύμβολο για τον τόπο, αλλά  και τον πεζόδρομο, την πασαρέλα της κοινωνικής ζωής της πόλης.

Ένα απο τα βασικά ζητούμενα ήταν να προκύψει ένας χώρος ενιαίος που να μπορεί να φιλοξενήσει διάφορες δραστηριότητες. ¸τσι διαμορφώσαμε ένα ενιαίο επίπεδο και τις υψομετρικές διαφορές που προέκυψαν μπροστά απο την Εθνική Τράπεζα, τις χρησιμοποίησαμε για ένα χώρο με κερκίδες” εξηγεί ο αρχιτέκτονας Βασίλης Βασιλόπουλος.

Η Μαρία Σπανιόλα επισημαίνει ότι η μελέτη περιλαμβάνει συγκεκριμένες πορείες μέσα στο χώρο που αποτελούν τους βασικούς άξονες, για τους οποίους θα αξιοποιηθεί η τηλεθέρμανση, προκειμένου οι πεζοί να μπορούν να περπατήσουν άφοβα στο χιόνι κατά τους χειμερινούς μήνες.

Όλες οι προτάσεις θα εκτεθούν σε υπαίθρια έκθεση που θα γίνει στην πλατεία.

Σειρά τώρα έχει η εξεύρεση του χρηματοδοτικού εργαλείου για να γίνει πραγματικότητα η ανάπλαση της πλατείας. Σύμφωνα με τον κ. Καραπάτσιο “ήδη έχει υποβληθεί στο ΕΣΠΑ την ανάλογη πρόταση”, ενώ σε περίπτωση που το έργο προχωρήσει θα εφαρμοστεί η μελέτη που πήρε και το πρώτο βραβείο.

Ο Χρόνος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.