Τί μας ξεδιψάει περισσότερο;



Νερό

Διαβάστε 4 μύθους και 1 αλήθεια για το πώς θα ξεδιψάσετε αποτελεσματικά το καλοκαίρι, όταν το θερμόμετρο χτυπάει… σχεδόν σαραντάρια!

Μετά από τόσες βροχές φαίνεται ότι το καλοκαίρι ήρθε επιτέλους για να μείνει, ανεβάζοντας το θερμόμετρο σταθερά πάνω από τους 30 βαθμούς Κελσίου. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η αποπνιχτική ατμόσφαιρα κάνουν τη δίψα μας αφόρητη και την ανάγκη για ενυδάτωση επιτακτική!

Περίπου το 80% των ημερήσιων αναγκών του ανθρώπου σε νερό ικανοποιείται από την πόση νερού και άλλων υγρών και το υπόλοιπο 20% από τα τρόφιμα. Όταν θέλουμε να ξεδιψάσουμε, συνήθως το νερό αποτελεί την πρώτη μας επιλογή, αλλά όχι πάντα. Πόσο όμως μας ξεδιψούν τα άλλα ποτά;

  • 1. Η μπύρα

Η μπύρα, όπως και τα περισσότερα οινοπνευματώδη, δεν είναι ιδαινική για να διώξει τη δίψα μας και να ενυδατώσει τον οργανισμό μας, ο οποίος κατά την περίοδο του καλοκαιριού, για να διατηρήσει σταθερή τη θερμοκρασία του αποβάλλει νερό, μέσω του ιδρώτα. Τα οινοπνευματώδη όχι μόνο δεν ενυδατώνουν τον οργανισμό, αλλά αντίθετα οδηγούν σε αφυδάτωση.

  • 2. Τα παγωμένα ποτά

Τα παγωμένα ποτά δεν απορροφώνται πιο γρήγορα από τον πεπτικό σωλήνα και άρα δεν ενυδατώνουν καλύτερα τον οργανισμό. Είναι πιθανόν μάλιστα να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Το καλύτερο είναι να πίνουμε ποτά σε δροσερή θερμοκρασία, αλλά όχι παγωμένα.

  • 3. Τα κοκτέιλ

Τα κοκτέιλ έχουν συνήθως μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ από ένα απλό ποτό, όσο δυνατό και εάν είναι αυτό. “Επιπλέον, περιέχουν και χυμούς ή γάλα που αυξάνουν τη θερμιδική τους απόδοση. Άρα εάν προτιμούμε το κοκτέιλ για να μειώσουμε το θερμιδικό φορτίο του ποτού μας, αυτό είναι λάθος. Αν από την άλλη το θεωρούμε πιο δροσιστικό, αυτό εξαρτάται από την ποσότητα του αλκοόλ που έχει, εφόσον η μεγάλη ποσότητα αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση”, τονίζει στο iatronet.gr ο διαιτολόγος – διατροφολόγος Γρηγόρης Ρίσβας.

  • 4. Τα αναψυκτικά

Τα ανθρακούχα και τα ποτά με γλυκαντικές ουσίες δεν μας ξεδιψούν, αντίθετα προκαλούν περισσότερη δίψα. Για την ακρίβεια, ίσως μας ξεδιψάσουν προσωρινά, λόγω της θερμοκρασίας και του νερού που περιέχουν, όταν όμως αρχίσει η δράση της ζάχαρης, η δίψα θα επανέλθει.

  • Και μια αλήθεια:

Το καλύτερο ποτό για να ξεδιψάσετε είναι το νερό. Όμως:

Μην περιμένετε μέχρι να διψάσετε για να πιείτε. Τη στιγμή που αισθάνεστε διψασμένοι, είστε ήδη ελαφρώς αφυδατωμένοι. Προσπαθήστε να πίνετε νερό μία φορά κάθε ώρα, ώστε να αποφύγετε το φούσκωμα ή τη διατάραξη των ηλεκτρολυτών λόγω της απότομης λήψης νερού.

Πηγές: deltiokairou.gr, iatronet.gr, lifemojo.com

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.