«Τεμπέληδες Γερμανοί, δουλευταράδες Έλληνες!»



Ο μύθος στον οποίο αναφέρθηκε η κ Μέρκελ πριν από λίγες ημέρες λέγοντας πως «Οι Γερμανοί εργάζονται περισσότερο από τους Νοτιοευρωπαίους», οδήγησαν την… εφημερίδα Le Monde να βάλει στο µικροσκόπιο της στατιστικής επιστήµης την εν λόγο θεωρία, περί «τεµπέληδων Ελλήνων και εργατικών Γερµανών» με αποτέλεσμα να ανατρέψει τον συγκεκριμένο µύθο και να «εκθέσει» την Γερμανίδα Καγκελάριο.

Τα αποτελέσματα είναι ανατρεπτικά για αυτό που έχει στο μυαλό της η κ. Μέρκελ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας ο οικονομολόγος Πατρίκ Αρτούς, σύμφωνα με μελέτη του, επισημαίνει πως οι γερμανοί εργάζονται πολύ λιγότερο, και δεν είναι περισσότερο παραγωγικοί.

Ο κ. Αρτούς, που είναι επικεφαλής του Ινστιτούτου Natixis, τόνισε πως πριν καταλήξει κανείς στο συµπέρασµα ότι τα προβλήµατα των οικονοµιών του ευρωπαϊκού Νότου οφείλονται στην οκνηρία, είναι χρήσιµο να ρίξει µια µατιά στους αριθµούς.

Με βάση τα στοιχεία του Οργανισµού Οικονοµικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, το 2009 ο µέσος όρος εργασίας στη Γερµανία ήταν 1.390 ώρες όταν στην Ισπανία ήταν 1.654, στην Πορτογαλία 1.719 και στην Ελλάδα 2.119. «Ακόµη και εάν το όριο συνταξιοδότησης είναι µεγαλύτερο στη Γερµανία (65 έτη τώρα και 67 στο µέλλον) η πραγµατική µέση ηλικία συνταξιοδότησης είναι η ίδια» προσθέτει ο γάλλος οικονοµολόγος. «Οι Γερµανοί συνταξιοδοτούνται στα 62,2,οι Ισπανοί στα 62,3,οι Πορτογάλοι στα 62,6 και οι Έλληνες στα 61,5. Οι Γάλλοι βρίσκονται πιο κάτω, καθώς κατά µέσο όρο συνταξιοδοτούνται στο 60ό έτος της ηλικίας τους».

Αποκαλυπτική είναι η σύγκριση και στο θέµα της παραγωγικότητας. Η κατά άτομο παραγωγικότητα στη Γερµανία βρίσκεται στα ίδια επίπεδα µε τηνπαραγωγικότητα των Νοτιοευρωπαίων.

Η παραγωγικότητα των Γερµανών, βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό µέσο όρο αλλά δεν είναι µεγαλύτερη από αυτήν των Ελλήνων. Από πού πηγάζει λοιπόν η δύναµη της γερµανικής οικονοµίας; Σύµφωνα µε τον Πατρίκ Αρτούς, το µυστικό βρίσκεται στην καινοτοµία. Το Βερολίνο διαθέτει το 2,82% του ΑΕΠ στην έρευνα και την ανάπτυξη όταν η Μαδρίτη ή η Λισαβώνα µόλις το1,38%. Εξάλλου, η Γερµανία καταθέτει περίπου 77φορές περισσότερα διπλώµατα ευρεσιτεχνίας σε σχέση µε την Ελλάδα. Τέλος ο γάλλος οικονοµολόγος απαριθµεί ακόµη στις αιτίες τα υψηλά επιτόκια καταθέσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

tromaktiko

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.