Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης της Ελλάδας στην Αλβανία



H οικονομική κρίση στην Ελλάδα απ’ ότι φαίνεται έχει αρχίσει να επηρεάζει και την Αλβανία. Η προειδοποίηση που εξέδωσε η Eurostat, σχεδόν ένα χρόνο πριν, κατέστη αντιληπτή κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών του 2011, όπου συνοδεύτηκε και από μια άλλη προειδοποίηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ).  

Η προειδοποίηση αυτή έρχεται την ίδια στιγμή που η αλβανική κυβέρνηση προσπαθεί να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσει πιθανές συνέπειες της ελληνικής οικονομικής κρίσης, καθώς και πιθανή τεράστια εισροή Αλβανών μεταναστών, που θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους, λόγω της αυξανόμενης ανεργίας στην Ελλάδα.

Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης: «Υπάρχει ανάπτυξη αλλά χρειάζεται προσοχή!»

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) επέστησε την προσοχή στην Αλβανία, προειδοποιώντας την ότι «είναι μια χώρα ιδιαίτερα ευάλωτη στην ελληνική κρίση».

Στην έκθεσή της τον Μαΐο του 2011, αναφέρει ότι “η μεγαλύτερη ανάπτυξη πέρυσι σημειώθηκε και πάλι στην Αλβανία, αλλά αυτή η χώρα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην ελληνική κρίση, επειδή τα περισσότερα από τα εμβάσματα προέρχονται από τους αλβανούς μετανάστες που εργάζονται στην Ελλάδα, οι περισσότεροι από τους οποίους εργάζονται προσωρινά σε εποχιακή εργασία».

Ταυτόχρονα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα εκτιμά ότι όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα της χώρας και τη δανειοληπτική ικανότητα ήταν πολύ καλή σε όλη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της Αλβανίας, όπου η ανάπτυξη είχε διψήφιο αριθμό, επισημαίνοντας την προσοχή που πρέπει να δείξει όσον αφορά τα επισφαλή δάνεια, τα οποία σύμφωνα με την ΕΤΑΑ έχουν σημειώσει αύξηση κατά 7,3%.

Ο αριθμός αυτός συνδέεται με την απώλεια δανείου, ενώ για το σύνολο των προβληματικών δανείων, η Τράπεζα της Αλβανίας ανέφερε ότι στο τέλος του πρώτου τριμήνου 2011 ήταν 14,4 τοις εκατό.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΤΑΑ η οικονομική ανάπτυξη της Αλβανίας αναμένεται να φθάσει στο 3% το 2011 και στο 3,3% για το 2012, ενώ ο πληθωρισμός φαίνεται πως θα είναι το βασικό πρόβλημα για το τρέχον έτος, με μέσο όρο 4,7%, ποσοστό 0,7% υψηλότερο από το στόχο της Τράπεζας της Αλβανίας, να κρατήσει τον πληθωρισμό στο 3 (+ -1).

Από την άλλη πλευρά, η στατιστική υπηρεσία Eurostat, ισχυρίζεται ότι η κρίση έχει επηρεάσει την Ελλάδα και την Αλβανία από πλευράς δανεισμού. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, ένα μέρος των καταθέσεων των Ελλήνων μεταφέρθηκαν στην Αλβανία για δανεισμό, μια πρακτική που έδωσε μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη της αλβανικής οικονομίας.

Όμως πέρυσι, ακόμη και αυτή η πηγή χρηματοδότησης φαίνεται να μειώθηκε διότι απ’ ότι φαίνεται η Αλβανία ήρθε αντιμέτωπη με μια ελαφρά μείωση των εμβασμάτων σε ποσοστό 7% κατά το περασμένο έτος, ενώ παράλληλα στο τέλος του έτους, ορισμένοι μετανάστες φαίνεται πως δεν επέστρεψαν στο σπίτι μόνο για τις καθιερωμένες διακοπές…

Πράγμα το οποίο θα δημιουργήσει μια κατάσταση η οποία θα φέρει ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες για το μέλλον.

Κρίση και ελληνικές επενδύσεις στην Αλβανία

Η Τράπεζα της Αλβανίας, μέσω του Διοικητή της, Αρντιάν Φουλάνι, ισχυρίζεται ότι έχει παρακολουθήσει προσεκτικά τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και ότι κατά τα τελευταία δύο χρόνια, ο διάλογος με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ήταν ανοιχτός, εποικοδομητικός και αποτελεσματικός, με στόχο να διασφαλίσει τη σταθερότητα στο αλβανικό τραπεζικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζών με ελληνικά κεφάλαια.

«Οι τράπεζες που λειτουργούν στην Αλβανία με μητρικές τράπεζες στην Ελλάδα, είναι τράπεζες με καλή κεφαλαιοποίηση, με αξιοπιστία δανεισμού και παράγουν κέρδος. Αυτό και χάρη στην μεγάλη προσοχή που έχουμε καταβάλει, ιδίως όσον αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια αλλά και εισφορά νέων κεφαλαίων, όταν κρίθηκε αναγκαίο», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Αλβανίας, Φουλάνι.

Σύμφωνα με οικονομικούς εμπειρογνώμονες, η Ελληνική κρίση αναμένεται να επηρεάσει τη μείωση του δανεισμού στο τραπεζικό σύστημα της Αλβανίας. Και αυτό για το απλό γεγονός ότι περίπου το ένα τρίτο του τραπεζικού συστήματος αποτελείται από τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών. Η κρίση στην Ελλάδα έχει μειώσει σημαντικά το κεφάλαιο κίνησης των μητρικών τραπεζών στην Ελλάδα και ως εκ τούτου, αναμένεται να μειώσει περαιτέρω τα διαθέσιμα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών στην Αλβανία.

Πρόσφατα, οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να καταθέτουν τα χρήματά τους σε ξένες τράπεζες έξω από την Ελλάδα. Αυτό, σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν αποτελεί μια άνετη κατάσταση για το τραπεζικό σύστημα της Αλβανίας, δεδομένου του γνωστού συντηρητισμού της χώρας στην χορήγηση δανείων.

«Σήμερα, πολλοί Έλληνες επενδυτές έχουν περιορίσει πλέον τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα, και πόσο μάλλον στην Αλβανία. Εάν παρατηρήσετε, τον διαγωνισμό για την οδική σήραγγα Τιράνα-Ελμπασάν όλες οι επιχειρήσεις που έδειξαν ενδιαφέρον ήταν ελληνικές. Αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές εταιρείες επενδύσεων έχουν αρχίσει να αναζητήσουν εργασία εκτός Ελλάδος και αυτό για να πάρουν και όχι για να φέρουν νέες δουλειές. Για την προσέλκυση δημόσιων πόρων από δημόσιες επενδύσεις των χώρων της περιοχής και όχι για να οδηγήσουν τις επενδύσεις και τα ιδιωτικά τους κεφάλαια στις οικονομίες των χωρών αυτών», δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Αλβανίας, κ. Αναστάσης Αγγέλης.

110 ελληνικές επιχειρήσεις

Ο αριθμός των ελληνικών επιχειρήσεων στην Αλβανία, εκτιμάται σε 110 και η Ελλάδα ως χώρα είναι ο δεύτερος εμπορικός εταίρος της Αλβανίας, μετά την Ιταλία, ενώ οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν πραγματοποιήσει όγκο επενδύσεων που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ και οι επενδύσεις αυτές είναι κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών ή στην τραπεζική αγορά.

Οι ελληνικές επενδύσεις αποτελούν περίπου το 30% των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Αλβανία, δηλαδή ποσό περίπου 800 εκατ. δολάρια, ενώ παράλληλα οι Έλληνες κατέχουν τους κύριους τομείς των υπηρεσιών, όπως η παροχή καυσίμων και αγαθών καθημερινής κατανάλωσης.

Οι Ελληνικές επιχειρήσεις διαδραματίζουν κύριο ρόλο στην οικονομία της Αλβανίας κατέχοντας το 50% των συνολικών ξένων επενδύσεων στην Αλβανία.

Albanews.gr

tro-ma-ktiko.blogspot.com

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.