Η ΕΛΜΕ Κοζάνης αντιδρά για τη δεύτερη ξένη γλώσσα στα σχολεία



Κινητοποίηση στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης πραγματοποίησε χθες το πρωί η ΕΛΜΕ Κοζάνης, αντιδρώντας στις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης να στερήσει το δικαίωμα επιλογής της δεύτερης ξένης γλώσσας στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο. Μάλιστα αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Κοζάνης Σπύρο Περδικάρη, τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ και καθηγητές γαλλικής και γερμανικής γλώσσας επέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματα των εκπαιδευτικών στον υπεύθυνο Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Σούλιο.

Να σημειωθεί η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευση κ. Ελένη Ζυγούρη απουσίαζε στις Βρυξέλλες.

Κεντρικό αίτημα της κινητοποίησης είναι να πάρει πίσω την απόφασή του το Υπουργείο ώστε να μην κινδυνεύσουν οι θέσεις των εκπαιδευτικών, αλλά ταυτόχρονα να μην αποφασίζεται ερήμην της πλειοψηφίας των μαθητών το ποια δεύτερη ξένη γλώσσα θα επιλέξουν να διδαχθούν. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Σπύρο Περδικάρη: «Ειδικά για την περιοχή μας το πρόβλημα εντοπίζεται στους καθηγητές γαλλικής και γερμανικής φιλολογίας.

Με την εγκύκλιο περιορίζεται το δικαίωμα επιλογής στους μαθητές στην δεύτερη ξένη γλώσσα. Πάμε σε υποχρεωτική επιλογή της δεύτερης ξένης γλώσσας ανά σχολείο. Αυτό δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στους μαθητές οι οποίες χάνουν στην ελευθερία επιλογής και στους καθηγητές οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν τις οργανικές τους θέσεις». Σύμφωνα με τον ίδιο, η μεταβατική εγκύκλιος που βγήκε πριν από λίγες ημέρες δεν λύνει το πρόβλημα, το παρατείνει ακόμα περισσότερο. Ο ίδιος έθιξε παράλληλα το θέμα των χρημάτων που δαπανούν σε ετήσια βάση οι γονείς, με πολύ άσχημες επιπτώσεις στο οικογενειακό εισόδημα.

Το θέμα των γονιών έθιξε η καθηγήτρια Γαλλικής Φιλολογίας Δήμητρα Αννουλίδου, λέγοντας επίσης ότι «θα μπορούσε να είναι ένας θεσμός που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί μέσα στα σχολεία. Είτε βοηθητικά για κάποιους μαθητές, είτε για την απόκτηση του κρατικού πιστοποιητικού γλωσσομάθειας. «Κανένας δεν θα είχε αντίρρηση να μαθαίνει το παιδί του πολύ καλά μια δεύτερη ξένη γλώσσα μέσα στο σχολείο, που ήταν και εξαγγελίες της Υπουργού. Από πότε παύουν να έχουν οι μαθητές να έχουν την επιλογή; Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ο μαθητής διαλέγει να μάθει όποια γλώσσα θέλει». Παράλληλα, η ίδια αναφέρει πως οι μαθητές –μάλλον από αντίδραση- επιλέγουν να διδάσκονται ως δεύτερη ξένη γλώσσα τα Ιταλικά και τα Ισπανικά- οι οποίες όμως στην πράξη δεν μπορούν να διδαχθούν γιατί δεν υπάρχουν οργανικές θέσεις αυτών των ειδικοτήτων στο Νομό Κοζάνης!

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Γερμανικών Αγγελική Δημητράκη έθιξε το θέμα συνέχειας της γλώσσας, αναρωτώμενη τι θα γίνουν τα παιδιά που φέτος θα διδαχθούν στο δημοτικό μια ξένη γλώσσα (π.χ. Γερμανικά) και του χρόνου στο γυμνάσιο που θα πάνε θα διδάσκεται μια άλλη (τα Γαλλικά). Με το δεδομένο ότι συγκεκριμένα δημοτικά σχολεία «τροφοδοτούν» συγκεκριμένα Γυμνάσια του Νομού, θα δημιουργηθεί ζήτημα για τους μαθητές και τις οικογένειές τους, αφού μεταγραφή δεν θα μπορεί να γίνει. Επίσης έθιξε και το ζήτημα της άρνησης στην επιλογή των μαθητών να μάθουν όποια γλώσσα θέλουν.

Πρωινός Λόγος


Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.