Δικαιώνονται οι stagers της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης



nomarxia_kozanis0978098Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με απόφαση ασφαλιστικών μέτρων του Απριλίου δικαιώνει δεκατρείς εργαζομένους της πρώην Νομαρχίας Κοζάνης και νυν Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι απασχολήθηκαν για χρονικό διάστημα άνω των δύο ετών με συμβάσεις stage. Όπως είχαμε δημοσιεύσει και σε προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας οι εργαζόμενοι αυτοί μετά την λήξη των συμβάσεών τους συνέχισαν να απασχολούνται με προσωρινή διαταγή και ανέμεναν την απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων. Η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων κοινοποιήθηκε χθες Τρίτη 31 Μαΐου στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, αφού παρήλθε ένας μήνας μετά την έκδοσή της και δεν αναιρέθηκε από τον Άρειο Πάγο.

«Τι μάθαιναν τόσα χρόνια;»

Το Πρωτοδικείο στην απόφαση ασφαλιστικών μέτρων (υπ’ αριθμ. 27831/2011) επισημαίνει πως «δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί, ότι η μακροχρόνια απασχόληση των εργαζομένων αυτών είχε σκοπό την επαγγελματική τους κατάρτιση, την μαθητεία, την ένταξη ή την επανεκπαίδευσή τους επί ενός αντικειμένου ευκόλως κατανοητού. Η πραγματική φύση απασχόλησης των εργαζομένων ήταν αυτή της εξαρτημένης εργασίας, με όλες τις περαιτέρω συνέπειες (π.χ. μισθολογικές, ασφαλιστικές, συνταξιοδοτικές κ.λ.π.)».

Το Δικαστήριο αναγνώρισε ως πραγματικό εργοδότη των εργαζομένων την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και όχι τον ΟΑΕΔ, ο οποίος μεσολαβούσε στη σύναψη των σχέσεων εργασίας με τη μορφή των stage ενώ παράλληλα δέχεται, ότι υπήρξε κατάχρηση σε βάρος των εργαζομένων, καθώς όχι μόνον δεν μαθήτευαν στα πλαίσια ανασφάλιστης εργασίας  με μισθό χαμηλότερο από τον νόμιμο αλλά ταυτόχρονα με την εργασία τους κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της πρώην Νομαρχίας Κοζάνης και νυν Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με τον πληρεξούσιο δικηγόρο των εργαζομένων, Σπύρο Μπαλατσούκα, «Η απόφαση αυτή αποδίδει πλήρως δικαιοσύνη σε εργαζομένους, που χαρακτηρίζονταν ως «μαθητευόμενοι», εργαζόμενοι για την κάλυψη οργανικών αναγκών των διαφόρων Νομικών προσώπων και του Δημοσίου, ενώ ταυτόχρονα στερούνταν τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα. Αναμένουμε την δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, με την οποία ελπίζουμε, ότι θα σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα σε όσους επί τόσα έτη εκμεταλλεύτηκαν την πάγια και διαρκή υπό ανασφάλεια εργασία χιλιάδων συμβασιούχων για την χαμηλόμισθη και ανασφάλιστη κάλυψη παγίων και διαρκών αναγκών του ευρύτατου δημόσιο τομέα.».

nomikoslogos.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.