Οι γιατροί δεν είναι διαιτολόγοι!



Το έχουμε ξαναπεί, αλλά θα πρέπει επιτέλους οι δημοσιογράφοι που καλούν γιατρούς για να δίνουν διατροφικές συμβουλές να κάνουν λίγο έρευνα πριν καλέσουν ενα γιατρό να μας πει τι να τρώμε. Αυτό το αναφέρουμε γιατί μας το θύμισε η χθεσινή εκπομπή στο ΣΚΑΙ Life όπου είχαν καλέσει μια ιατρό που δεν έχει κάνει σπουδές στη διατροφή (αναφέρει όμως ότι έχει σπουδές στη χειρουργική της παχυσαρκίας που είναι όμως άλλος τομέας-άλλο χειρουργείο και φάρμακα και άλλο διατροφή), να δώσει τις συμβουλές της. Μάλιστα η ιατρική συντάκτης της εκπομπής εντυπωσιάστηκε και ανέφερε ότι πόσο σημαντικό είναι που είναι γιατρός γιατί ως γιατρός έχει μάθει πρώτα για τη φυσιολογία/ανατομία του ανθρώπινου οργανισμού. Ωστόσο από αυτά που είπε η συγκεκριμένη γιατρός έδειξε ημιμάθεια στον τομέα της διατροφής τουλάχιστον.
Για να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν τα πράγματα: είναι απαραίτητο να υπάρχει γνώση της ανατομίας και φυσιολογίας και γι’ αυτό και οι φοιτητές διατροφής και διαιτολογίας είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθήσουν μαθήματα φυσιολογίας, ανατομίας και βιολογίας. Επιπλέον πρέπει να αναφέρουμε ότι οι περισσότεροι γιατροί γνωρίζουν πολύ λίγα πράγματα για τη διατροφή, έρευνες που έχουν γίνει σε αμερικάνικες σχολές ιατρικής δείχνουν ότι η διατροφική εκπαίδευση είναι πολύ μικρή (και ανύπαρκτη σε μερικές περιπτώσεις) για τους φοιτητές ιατρικής. Θα πρέπει επιτέλους… να ξεφορτωθούμε το σύνδρομο ότι ο γιατρός είναι “θεός”. Ναι οι γιατροί μπορεί να σώσουν ζωές, αλλά και οι καλοί γιατροί είναι αυτοί που αναγνωρίζουν ότι δεν τα ξέρουν όλα και ξέρουν πότε να παραπέμπουν τους ασθενείς τους στις κατάλληλες ειδικότητες.
natofao.blogspot.com

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.