Αλκοόλ & Διατροφή. Ότι πρέπει να γνωρίζουμε – Άρθρο της διαιτολόγου Βασ. Γκέσου



alkool_kai_diatrofi_200_200Το αλκοόλ, στις μέρες μας, είναι μέρος της καθημερινότητας μας, από τα οικογενειακά δείπνα ως την διασκέδαση μας. Το αλκοόλ μπορεί να καταταχθεί στις ναρκωτικές ουσίες, αλλά σχεδόν οι πάντες καταναλώνουμε αλκοόλ. Κάθε χρόνο, παγκοσμίως, περισσότεροι από 100.000 θάνατοι οφείλονται στη κατανάλωση αλκοόλ. Πρέπει να είναι αλκοόλ μέρος της διατροφής μας; Τι επίδραση έχει στο βάρος μας; Πόσο πρέπει να καταναλώνουμε και τι τύπο αλκοόλης να προτιμούμε; Ας δούμε τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα.

Πως επηρεάζει το αλκοόλ το βάρος μας;

Ο μηχανισμός διατήρησης του βάρους μας είναι πολύ απλός. Το σώμα μας χρειάζεται ένα ποσό θερμίδων την ημέρα και όταν τις υπερβαίνει τότε το βάρος μας αυξάνεται, ενώ όταν λαμβάνει λιγότερες όταν έχουμε απώλεια βάρους. Το αλκοόλ έχει υψηλή θερμιδική πυκνότητα και παρέχει στον οργανισμό μας αρκετές θερμίδες χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Ενδεικτικά 1g αλκοόλης περιέχει 7 θερμίδες. Επιπρόσθετα η κατανάλωση του αλκοόλ ανοίγει την όρεξη και οδηγεί σε υψηλότερη κατανάλωση φαγητού. Για παράδειγμα όταν έχουμε ένα γεύμα στο οποίο ταυτόχρονα καταναλώνουμε αλκοόλ οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε αυξάνονται κατά 20% σε σχέση με το ίδιο γεύμα χωρίς αλκοόλ.

 

Αλκοολούχο Ρόφημα

Περιεκτηκότητα αλκοόλης (%)

Μέγεθος μερίδας (ml)

Θερμίδες (Kcal)

Μπύρα

5

330

115,5

Μπύρα light

3,5

330

81

Κρασί

13

185

167

Σαμπάνια

12

200

168

Σκληρό αλκοόλ (ουίσκι, βότκα, τζιν κ.τ.λ.)

40

50

140

Λικέρ

Βάση το τύπο

50

200

Κοκτέιλ

Βάση το τύπο

Βάση το τύπο

>200

 

Τι τύπου αλκοόλ είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε;

Ο τύπος του αλκοόλ που διαλέγουμε να καταναλώσουμε εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το πιο είδος αλκοόλης είναι καλύτερο για την υγεία μας. Οι υποστηρικτές της μπύρας ισχυρίζονται πως είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και μας ξεδιψάει και έτσι πρέπει να επιλέγουμε αυτή. Ωστόσο η ισχυρότερη τεκμηρίωση έρχεται από τους υποστηρικτές του κρασιού και ενισχύεται με το «Γαλλικό παράδοξο». Το «Γαλλικό παράδοξο» αναφέρετε στη παρατήρηση ότι οι Γάλλοι εμφανίζουν μικρότερο ποσοστό θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα σε σχέση με τους Αμερικάνους, αν και καταναλώνουν να ίδια επίπεδα λιπαρών, γυμνάζονται λιγότερο και καπνίζουν περισσότερο. Οι μελέτες υποδεικνύουν ότι μία πιθανή αιτιολογία αυτού είναι η τακτική κατανάλωση κόκκινου κρασιού. Στην επιλογή μας, λοιπόν, ένα είναι σημαντικό να κατανοήσουμε. Ότι όποιο τύπο αλκοόλης και αν προτιμήσουμε, το κλειδί είναι να το καταναλώσουμε με μέτρο, αλλιώς οι επιδράσεις του θα είναι αρνητικές για την υγεία μας.

 

Πόσο αλκοόλ μπορούμε να καταναλώσουμε με ασφάλεια;

Εδώ, αρχικά, πρέπει να κατανοήσουμε ότι το αλκοόλ είναι μη απαραίτητο για την διατροφή μας και δεν χρειάζεται να το εισάγουμε καν. Παρόλα αυτά, οι συστάσεις του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (WHO) για την κατανάλωση αλκοόλης είναι οι εξής:

  • 1 μερίδα αλκοόλης για τις γυναίκες την ημέρα
  • 2 μερίδες αλκοόλης για τους άνδρες την ημέρα
  • Τα παιδιά και οι έφηβοι απαγορεύεται ρητά να καταναλώνουν αλκοόλ.

*1 μερίδα αλκοόλ αντιστοιχεί σε 175ml κρασί, 330ml μπύρα, 30ml σκληρού αλκοόλ (ουίσκι, βότκα, τσίπουρο κ.τ.λ.) 

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί από ιδιαίτερες κατηγορίες πληθυσμού όπως οι γυναίκες σε ενδιαφέρουσα ή και κατά τη προσπάθεια σύλληψης και οι θηλάζουσες στις οποίες συστήνεται η αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλης. Επιπρόσθετα τα άτομα με ιατρικό ιστορικό που απαιτεί τον αποκλεισμό αλκοόλης, καθώς και τα άτομα που χειρίζονται μηχανήματα που απαιτούν πλήρη συγκέντρωση, ικανότητα, συντονισμό (π.χ. οδηγοί).

 

Οι λόγοι που μπορεί κάποιος να καταναλώνει αλκοόλ μπορεί να είναι ξεκάθαροι ωστόσο οι επιπτώσεις αυτού δεν είναι. Το αλκοόλ είναι βλαβερό για τον οργανισμό μας και κυρίως εθιστικό. Για αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στη κατανάλωση του, συνειδητή και μόνο από ενήλικες.

Βασιλική Μ. Γκέσου

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Απόφοιτος Χαροκοπείου Παν/μίου Αθηνών

Μπουσίου & Εστίας 3, 50100 Κοζάνη

Τ. 2461501817       Κ. 6932727508

vgesou@gmail.com


Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.