Ένα ακόμη θετικό βήμα για την υπόθεση της ΒΙ.ΠΕ. Κοζάνης



vipe_kozanis87587589Διερευνητικές επαφές με ανθρώπους της ΒΙΠΕ ΕΤΒΑ στην Αθήνα είχε ο Διευθυντής της ΑΝ.ΚΟ ΑΕ. κ. Γιώργος Αμανατίδης. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του kozan.gr ήδη έχει βρεθεί κατάλληλη πρόταση, συμφέρουσα για όλα τα μέρη. Έτσι λοιπόν:

α) Αρχικά θα υπολογιστεί η αξία της γης που συνεισφέρει ο Δήμος Κοζάνης για τη δημιουργία της ΒΙΠΕ (το ύψος της αξίας της γης θα προσδιορισθεί σύμφωνα με την αξιολόγηση από το σώμα Ορκωτών Εκτιμητών)

β) Στη συνέχεια η ΒΙΠΕ ΕΤΒΑ (ως Φορέας ΒΕΠΕ) ολοκληρώνει τις υπολειπόμενες υποδομές. Εφόσον αυτές ολοκληρωθούν από το Δήμο Κοζάνης ή άλλο φορέα της αυτοδιοίκησης της περιοχής, θα συνυπολογισθούν στην αξία με την οποία θα συμμετέχουν στην υπό σύσταση Α.Ε. Διοίκησης και Διαχείρισης της ΒΙΠΕ.

γ) Έπειτα η ΒΙΠΕ ΕΤΒΑ (ως Φορέας ΒΕΠΕ) ολοκληρώνει τις αναγκαίες διαδικασίες και εγκρίσεις.

δ) Τέλος ο Φορέας Διαχείρισης (ΒΙΠΕ ΕΤΒΑ) θα καταβάλλει στο Δήμο Κοζάνης ποσοστό επί της αξίας των πωλήσεων των εδαφών εγκατάστασης των επιχειρήσεων, βάσει του ποσοστού συμμετοχής στα πάγια της ΒΙΠΕ.

Στo φορέα Διοίκησης και Διαχείρισης της ΒΙ.ΠΕ Κοζάνης, θα συμμετέχουν οι προβλεπόμενοι φορείς δια των εκπροσώπων τους ( Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Δήμος Κοζάνης, Επιμελητήριο Κοζάνης) κατά μέγιστο μέχρι το 1/3 του προβλεπόμενου συνολικού αριθμού των μελών του Δ.Σ.

Όσο αφορά τον τρόπο υλοποίησης της παραπάνω πρότασης, ο Φορέας Διοίκησης και Διαχείρισης δηλαδή η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε. θα καταβάλει την αξία γης προς τους ιδιοκτήτες (Δήμος Κοζάνης και Δήμος Δημητρίου Υψηλάντη) σύμφωνα με την παρακάτω διαδικασία και τις επί μέρους προτεινόμενες προϋποθέσεις – ρυθμίσεις ως εξής:

α). Ενοποίηση των τμημάτων γης των διαφορετικών ιδιοκτητών επί της ΒΙΠΕ Κοζάνης (Δήμος Κοζάνης, Δήμος Δημητρίου Υψηλάντη, ΕΤΒΑ Α.Ε.), με αμοιβαία ανταλλαγή ποσοστών εξ αδιαιρέτου και επί της νέας κοινής έκτασης, η οποία θα έχει συνολική έκταση ίση με το άθροισμά τους. Βέβαια για να συμβεί αυτό θα πρέπει – αφού ο κάθε ιδιοκτήτης διατηρήσει στην κυριότητά του τόσο ποσοστό του οικοπέδου του όση και η συμφωνηθείσα ποσοστιαία συμμετοχή του επί της έκτασης του ενιαίου γηπέδου -, να μεταβιβαστούν αμοιβαία τα υπόλοιπα ποσοστά τους, έτσι ώστε και οι τρεις να καταστούν συγκύριοι σε κάθε μία από τις προς ενοποίηση εκτάσεις, με το ποσοστό που συμφωνήθηκε για τον καθένα από αυτούς. Μετά την δωρεά αυτή και την ανταλλαγή, οι ιδιοκτήτες γης καθίστανται συγκύριοι, συνομείς και συγκάτοχοι με τα αντίστοιχα ποσοστά εξ’αδιαιρέτου.

β). Προσδιορισμός της αξίας ανά τ.μ. των ενοποιημένων γηπέδων, από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών (Σ.Ο.Ε.).

γ). Καταβολή από την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Α.Ε., προκαταβολής ύψους ίσης ποσοστιαία με το 15% της αξίας των ενοποιημένων γηπέδων. Kάθε ιδιοκτήτης γης θα λάβει αναλογικά το ποσό που αντιστοιχεί στο ποσοστό συμμετοχής του στην ενοποιημένη έκταση.

δ.) Το υπόλοιπο ποσό θα καταβάλλεται ως ποσοστό επί της αξίας των πωλούμενων γηπέδων, αφού θα συνυπολογίζεται η ποσοστιαία απομείωση της προκαταβολής.

kozan.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.