«Τα χάλκινα πνευστά της Κοζάνης» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών



0brassdondurmaΜία σειρά συναυλιών όπου κορυφαίοι δεξιοτέχνες των λαϊκών μας μουσικών οργάνων θα παρουσιάσουν αντιπροσωπευτικά κομμάτια από πολλές περιοχές της Ελλάδας καθώς και από τις «άκρες του ελληνισμού» (Μικρά Ασία, Πόντο, Καππαδοκία), ξεκινά το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το αφιέρωμα ξεκινάει από τη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου με το ελληνικό λαϊκό κλαρίνο και στην οποία μεταξύ άλλων θα συμμετέχουν και «Τα Χάλκινα Πνευστά της Κοζάνης».

Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στο ελληνικό λαϊκό κλαρίνο, ένα όργανο «ξένο» (δυτικό, που όμως το έφεραν οι Τσιγγάνοι οργανοπαίκτες από την Τουρκία) που διαδόθηκε ευρύτατα στην ηπειρωτική Ελλάδα από τις αρχές του 19ου αιώνα για να αναδειχτεί μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα σε σύμβολο της δημοτικής μας μουσικής. Η πρώτη συναυλία της σειράς αποτελεί μια σπάνια συνάντηση τεσσάρων εξαίρετων μαστόρων του κατεξοχήν «εθνικού» μουσικού οργάνου της χώρας: του ξακουστού Ηπειρώτη κλαρινίστα Πετρο-Λούκα Χαλκιά, του Δημήτρη Κώτσικα, δημιουργού της ορχήστρας «Τα Χάλκινα Πνευστά της Κοζάνης» (που θα τον συνοδεύσουν και επί σκηνής) και των συναδέλφων τους-μελετητών της παραδοσιακής μουσικής Νίκου Φιλιππίδη και Γιώργου Κωτσίνη.

Μαζί τους συμπράττουν οι μουσικοί: Αχιλλέας Χαλκιάς (βιολί), Γιώργος Μαρινάκης (βιολί), Κώστας Φιλιππίδης (λαγούτο), Θανάσης Μαρκόπουλος (λαγούτο), Σωκράτης Σινόπουλος (πολίτικη λύρα, λαύτα), Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι), Κώστας Μερετάκης (κρουστά) και Σπύρος Αλεύροντας (ντέφι).
Τα Χάλκινα της Κοζάνης συναποτελούν οι: Δημήτρης Μάντζιος (κορνέτα), Γιάννης Μάντζιος (κορνέτα), Γιάννης Αρβανιτάκης (τρομπόνι), Αριστείδης Κώτσικας (νταούλι) και Δημήτρης Καρακώστας (τύμπανο).

Ο Χρόνος

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.