Αναζητείται τεχνογνωσία για τα πρώην μεταλλεία αμιάντου



amiantouΓια την αποκατάσταση των μεταλλείων αμιάντου θα ενημερωθεί αντιπροσωπεία από τη Νότια Κορέα που θα επισκεφθεί τα πρώην μεταλλεία αμιάντου ΜΑΒΕ. Τεχνογνωσία στον τομέα της αποκατάστασης των μεταλλείων αμιάντου, αναζητούν οι αρμόδιοι φορείς του υπουργείου Περιβάλλοντος της Νότιας Κορέας. Στο πλαίσιο αυτό και μετά από συνεννοήσεις με το ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, θα επισκεφθούν την Κοζάνη, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο της αποκατάστασης των αποθέσεων στα πρώην Μεταλλεία Αμιάντου Βορείου Ελλάδος (ΜΑΒΕ Α.Ε.).

«Περιμένουμε την αντιπροσωπεία από τη Νότια Κορέα την ερχόμενη Δευτέρα ενώ κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Κοζάνη θα γίνει αναλυτική ενημέρωση για το χώρο, τις τεχνολογίες που έχουμε εφαρμόσει στο πλαίσιο της αποκατάστασης των πρώην ΜΑΒΕ και γενικότερα την τεχνογνωσία που έχει υιοθετηθεί για το σκοπό αυτό. Άλλωστε το έργο που γίνεται στην περιοχή μας είναι το μεγαλύτερο που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα» σχολιάζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι απαραίτητες συνεννοήσεις για την επίσκεψη της ξένης αντιπροσωπείας έχουν γίνει από τις αρμόδιες αρχές του ελληνικού υπουργείου.

Σημειώνεται ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση αποκατάστασης που προέβλεπε τη δημιουργία ενός πιλοτικού χώρου υγειονομικής ταφής αμιάντου όπου ενταφιάστηκαν απόβλητα που προέκυψαν από την αποκατάσταση των χώρων του μεταλλείου. Σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη φάση που προβλέπει την αποκατάσταση των αποθέσεων αμιάντου και την παράλληλη φύτευση του περιβάλλοντα χώρου με εκατοντάδες δενδρύλια και φυτά.

Την ίδια στιγμή, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Κοζάνης και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» εκπονεί τη μελέτη για την τρίτη φάση του έργου που προβλέπει την αποκατάσταση των ρυπασμένων κτιριακών εγκαταστάσεων των ΜΑΒΕ.

Τα Μεταλλεία Αμιάντου Βορείου Ελλάδος λειτούργησαν στο Ζιδάνι από το 1982 μέχρι το 2000. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη μονάδα εξόρυξης και επεξεργασίας αμιάντου στην Ευρώπη. Με τη χρεοκοπία της εταιρείας η τότε Νομαρχία Κοζάνης ανέλαβε την υποχρέωση αποκατάστασης της περιοχής.

ΑΠΕ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.