Γελοιογραφικοί χάρτες του κόσμου στο Αρχοντικό Λασσάνη



geloiografikoΗ επιτυχημένη έκθεση της Δημοτικής Χαρτοθήκης Κοζάνης «Γελοιογραφικοί Χάρτες του Κόσμου και της Ιστορίας», ξανά στη Δημοτική Χαρτοθήκη Κοζάνης, στο Αρχοντικό Λασσάνη.

Η Δημοτική Χαρτοθήκη Κοζάνης συμμετέχει στους εορτασμούς της κοζανίτικης Αποκριάς, επαναλαμβάνοντας την επιτυχημένη έκθεση «Γελοιογραφικοί Χάρτες του Κόσμου και της Ιστορίας», μετά την μεγάλη προσέλευση που σημείωσε την πρώτη φορά που παρουσιάστηκε στο κοινό της Κοζάνης.

Ο γελοιογραφικός ή σατιρικός σχολιασμός με τη χρήση της χαρτογραφικής απεικόνισης ή με άλλοθι τον χάρτη είναι αρκετά διαδεδομένος στην ιστορία της χαρτογραφίας. Χάρτες- γελοιογραφίες ή χάρτες στη γελοιογραφία, πραγματικά έργα τέχνης, έχουν χρησιμοποιηθεί κυρίως ως πολιτικές και κοινωνικές ιστορικές αλληγορίες (συνήθως με γεωπολιτική στόχευση), ως μεταφορικές εικονογραφήσεις αλλά και ως εφήμεροι σκιτσογραφικοί σχολιασμοί με μεγάλη επικοινωνιακή δύναμη. Τις περισσότερες φορές η επικοινωνιακή τους διεισδυτικότητα είναι τέτοια ώστε να μην χρειάζονται επεξηγήσεις, αλλά η “ανάγνωση” να γίνεται άμεσα, κυριολεκτικά χωρίς λόγια!
Η έκθεση στη Δημοτική Χαρτοθήκη Κοζάνης, στο πλαίσιο των παραδοσιακών εορτασμών της Αποκριάς, έρχεται να ανασύρει και να αναδείξει αυτό το χαρτογραφικό είδος επεκτείνοντάς το μέχρι τη χρήση του χάρτη σε ανεξάρτητες σατιρικές απεικονίσεις. Η περίοδος στην οποία αναφέρονται τα εκθέματα καλύπτει, ενδεικτικά, ένα ευρύ διάστημα επτά αιώνων μέχρι τις μέρες μας.

Την Έκθεση σχεδίασε και επιμελήθηκε ο Καθηγητής της Ανωτέρας Γεωδαισίας και Χαρτογραφίας του Α.Π.Θ., Ευάγγελος Λιβιεράτος. Η έκθεση οργανώνεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου, της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, για την ανάδειξη της Δημοτικής Χαρτοθήκης, με τη συνδρομή της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου.

Παράλληλα συνεχίζεται η λειτουργία της έκθεσης «Δούναβης: το μέγα όριο στην ιστορία των χαρτών»

Η Έκθεση θα πραγματοποιηθεί από 24 Φεβρουαρίου έως και τις 6 Μαρτίου 2010, στη Δημοτική Χαρτοθήκη Κοζάνης, στο Αρχοντικό Λασσάνη, και θα λειτουργεί Δευτέρα και Παρασκευή 11.00-13.00.
Επιπλέον το  Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή 11.00-13.00 και 18.00-20.00, ενώ το Σάββατο 5 Μαρτίου θα λειτουργήσει 10.00-18.00. Τέλος την Κυριακή της μεγάλης Αποκριάς η έκθεση θα ανοίξει 10.00-15.00.

Για οργανωμένες επισκέψεις και περαιτέρω πληροφορίες επικοινωνήστε με:  Ι. Στεργιοπούλου, Δημοτική Βιβλιοθήκη, 2461350435, 2461350410.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.